Denník N

Referendum Švajčiarov o prisťahovalectve vyvolalo silnú kritiku Nemecka

Neverte všetko médiám, ktoré píšu len o nadšení Nemcov z príchodu státisícok migrantov! Väčšina Švajčiarov sa vyslovila pri referende za politiku kontrolovaného prisťahovalectva do ich krajiny. Oficiálne stanovisko nemeckej vlády k výsledku hlasovania bolo ostro odmietavé a Nemci hrozili Švajčiarom, že EÚ (Švajčiari užívaju v obchodovaní s EÚ veľké výhody ) z toho vyvodi striktné konzekvencie.

Najmä strana SPD a strana zelených, ale aj veľká časť CDU podoruje stanovisko vlády. Nie tak ale CSU, ktorá mala k výsledku švajčiarskeho referenda pozitívny komentár.

Aký je ale pohľad Nemcov a aké sú neoficiálne názory niektorých nemeckých politikov na prisťahovalectvo, ktoré média nezverejňujú?

Uvediem aspoň to najpodstatnejšie. 

Švajčiari hlasovali proti nekontrolovanému masovému prisťahovalectvu, lebo 25 percentný podiel prisťahovalcov na počte obyvateľov krajiny sa im javí privysoký. V Nemecku je podiel prisťahovalcov podobne vysoký – až 22 percent. Z toho je 62 percent bez ukončenia základnej školy.

V roku 2012 boli v Nemecku migranti vo veku 25 až 65 rokov dvakrát toľko nezamestnaní ako nemigranti. 80 percent mladistvých páchateľov v Berlíne je z prisťahovaleckých rodín. Z toho má 45 percent arabský pôvod a 34 percent turecký pôvod.

Napríklad v meste Essen, ktoré je typickým nemeckým veľkomestom, je podiel cudzincov na trestných činoch až 90 percent, pričom najvyššie zastúpenie tu mali mladiství z libanonských, albánskych, afrických a maďarských rodín. S podobnými údajmi agitovali niektoré svajčiarske strany a veľká časť tlače a robili pred referendom propagandu proti prisťahovalcom. Švajčiarsky Tagesanzeiger o.i. uviedol :“ Muži z Ghany, Nigérie a Alžírska sa dopúšťajú šesťkrát viac trestných činov ako Švajčiari.“

V Nemecku narastá neustále príliv nedostatočne kvalifikovaných migrantov a početné nemecké mestá, ktoré sú navyše vysoko zadĺžené, nevedia čo s nimi. Nie sú byty pre nich a veľká časť obyvateľstva nesúhlasí s tým, že majú nárok na sociálne dávky, a tak narastá napätie a nervozita a oficiálna politika proti tomu robí veľmi málo.

Pribúdajú dokonca prípady, že napríklad nemeckí občania bývajúci v bytoch, ktoré patria mestám a komúnam, dostanú výpoveď s odôvodnením, že sú potrebné pre umiestnenie utečencov.

Ak sa situácia nezlepší, hrozí násilie a nepokoje, čo je voda na mlyn neonacisticky zmýšľajúcich kruhov v Nemecku. Taká je tam skutočná situácia a nie taká, ako ju prekrúcajú a skrášľujú početné médiá.

 

Teraz najčítanejšie

Roman Bednar

Som spisovateľ a publicista. V SR som vydal 19 kníh a mnoho rôznych článkov, publikoval som aj v Nemecku a v iných západných krajinách. Moja literárna tvorba sa vyznačuje veľkou rôznorodosťou literárneho žánru. Na Slovensku som mal vlastnú edíciu o kozme, vyšli mi tam dva dvojdielne historické romány (téma starý Egypt a Veľká Morava), psychologický román, póezia, kniha o najväčších génioch západnej civilizácie i knihy politicko-filozofickej faktografie. Moja prvá kniha Tajomstvá a proroctvá kozmu vyšla v roku 1993. V roku 2005 som ukončil publikovanie kníh v SR dielom Kozmos, duch a vedomie. V roku 2006 som dostal veľmi atraktívnu ponuku z Južnej Ameriky (kde som ako mladý muž prežil niekoľko rokov a vybudoval si výborné kontakty i pevné priateľstvá) a od toho roku vychádzajú všetky moje ďalšie publikácie v hojnom počte už len tam. V súčasnosti vediem v Nemecku Juhoamericke tlačové centrum.