Denník N

Regulácia výdavkov v zdravotníctve nie na úrovni limitov výkonov, ale na úrovni ceny výkonov

Zlý čapík.
Zlý čapík.

Limity sú nastroj povojnového hospodárstva prídelového systému. Je zámerom, aby sa ušetrilo na počte výkonov, ale tie ostali zbytočne predražené?

Nie, limity na počet výkonov pre pacientov naozaj nie! Regulovať konečne ceny za výkon, za materiál a zaviesť poctivý, teda poriadne podrobný systém platby za diagnózu.

Limity sú nastroj povojnového hospodárstva prídelového systému. Budú aj papierové prídelové lístky? Náš štát po 10 rokoch vlády Smeru nedokáže z vybraného zaplatiť dostatočnú kapacitu výkonov pre občanov? WTF?!? Tak nech sa na to už Smer vykašle, keď na to nemá!

Cena, nie limit na počet

Je veľkým umením nastaviť platbu za výkony tak, aby sa za daný výkon neplatilo zbytočne veľa a súčasne, aby nízka cena za výkon nebrzdila moderné verzie poskytovania zdravotnej starostlivosti. Táto rovnováha sa ustaľuje postupne. Vždy bude niekto nespokojný. Preto je táto rovnováha dynamická. To je úloha ministerstva zdravotníctva prípadne Úradu pre dohľad – byť mediátorom pre pacientské organizácie, poisťovne, lekársky stav, nemocnice a ministerstvo financií.

Je oveľa dôležitejšie nastaviť pravidlá pre ladenie a vyhodnocovanie tejto rovnováhy, namiesto toho, aby sme sa dlho babrali s konkrétnymi cenami za konkrétne výkony.

Keď nastavíme pravidlo, že ceny sa nastavujú 1x za polrok, tak úlet budeme platiť maximálne 4-5 mesiacov od momentu, keď sa naň príde.

Navrhovaný systém – zrušme limity, riešme ceny výkonov –  umožňuje zlepšovanie kvality a vstup nových modernejších metód. Zahŕňa pokrytie odpisov štandardného prístrojového vybavenia. Takže poskytovatelia budú akosi automaticky myslieť na priebežnú modernizáciu – o to sa postará otvorenie siete a zlepšenie konkurenčného prostredia poskytovateľov.

Nie, nebudeme platiť na kúpu prístrojov. Budeme platiť za výkony na týchto prístrojoch vykonané. Prístroje pokojne môžu bežať 12 hodín. Lekári môžu ordinovať po večeroch. Môžeme dokonca bonifikovať večerné časy výkonov, aby lekári mali motiváciu ordinovať až do 21:00. A nemusíme sa zaoberať nejakou nanútenou LSPP.

Všimnite si, že diskusia o limitoch, ktorú nám vnucuje dnešné ministerstvo zdravotníctva,  zatienila akékoľvek úvahy o cenách výkonov, materiálu a liekov. Je zámerom, aby sa ušetrilo na počte výkonov, ale tie ostali zbytočne predražené?

Otvorená sieť

Otvorená sieť umožní, aby sa rozšírila konkurencia medzi poskytovateľmi. Aj medzi lekármi aj medzi nemocnicami. Oni tí pacienti si to povedia. A dôležité je, aby štát poskytol dobré argumenty lekárom pre ich vlastný marketing. To znamená vyhodnocovanie úspešnosti ich liečby. Rebríčky, porovnania, značky kvality a podobné podklady pre marketing.

Otvorená sieť vyžaduje, že poisťovne budú povinné uzavrieť zmluvu automaticky po splnení materiálno-technicko-personálnych požiadaviek. A tiež, že budú povinné preplatiť všetky už vykonané výkony.

A naopak, regulácia bude možná stanovením jasných a zrozumiteľných materiálno-technicko-personálnych požiadaviek. Takže keď ich splní pracovisko v Banskej Štiavnici, tak peniaze dostane pôrodnica v Banskej Štiavnici a nie v Žiari nad Hronom.

Áno, koniec limitov je nutný na to, aby mohol mať dobrý lekár ordináciu otvorenú od 8:00 do 20:00 a poskytol svoje kvalitné služby. S limitmi by zavrel o 16:00 a pacienti by šli k horšiemu lekárovi, lebo on ešte má voľný limit od poisťovne. Čo tam po kvalite, čo tam po vybavení. Má limit – hurá tam!

Naopak, nástrojom regulácie nákladov sa stane výška ceny, ktorú sú za daný výkon sú poisťovne ochotné preplatiť. Ak lekára daný výkon stojí viac (lízing prístroja, personál…), tak bude musieť pacient doplatiť. Alebo to zatiahne poisťovňa z takzvaného „pripoistenia nadštandardu“. Alebo sa uskromní poskytovateľ so svojho zisku.

Ochranné limity pri vysokých doplatkoch

Ochranné limity, tak ako sú zavedené na doplatky na lieky, budú zavedené aj na doplatky za výkony a materiál. Keď sa liečite raz, nuž zaplatíte doplatok za komfortnejšiu verziu výkonu. Keď je choroba chronická, váš životný štandard ochráni štát pomocou ochranného limitu. Nikdy vás zdravotný systém nevycucá.

Keď si zlomíte ruku raz sa život, doprajete si za pár eur doplatok za ľahkú sadru. Keď trpíte lámavosťou kostí, samozrejme, že si po 5-7-10x zas objednáte odľahčenú komfortnejšiu, lebo od tretieho razu to už zatiahne za vás poisťovňa formou ochranného limitu.

„Štát“ má možnosť prikázať vo forme číselníka, že daný výkon v konkrétnej materiálno-technicko-personálnej kvalite musí byť plne hradený. „Štát“ tak dokáže ochrániť pacientov pred problémami doplatkov, či chýbajúcej „bazálnej starostlivosti“.

Navyše, pre všetky výkony vie nastaviť maximálnu cenu, takže aj poisťovne vedia nastaviť svoje podnikanie v oblasti pripoistenia. Pre všetky výkony je tak možné nastaviť verziu bez doplatku.

Štát nastavením maximálnej ceny a plnej úhrady definuje priemernú mieru doplatkov za zdravotnú starostlivosť. Tiež tým definuje čo je v daný moment považované za štandardný terapeutický postup, na ktorý má nie len každý pacient nárok. Ale spolu s platbou za každý vykonaný výkon to znamená, že ten výkon aj dostane. Bez limitov. 

Ešte drobnosť o demokracii

Podpora pacientských združení štátom podporuje verejnú debatu, čo sa má viac uhrádzať. Či rakovina alebo skleroza multiplex. Nie, toto nie je jednoduchá dilema. Nikto pred ňou nechce stáť. Preto musí niekto, kto chce mať všetko uhradené, kontrolovať, či si lekári nevymýšľajú vysoké ceny. Čo poisťovňa zbytočne netlačí úhrady dole. Či štátom garantovaná „bezplatná“ liečba je na úrovni doby, či nie je 10 rokov za priemerom.

Tretí sektor, občania to treba zapojiť. Je to náš štát, je to náš zdravotný systém. Pre mňa je táto poučka demokracie veľmi dôležitá.

Nuž, takto si ja predstavuje dobrý a hlavne udržateľný systém zdravotníctva. Rámcové pevné pravidlá a v ich mantineloch ladenie parametrov ako sú ceny a doplatky. Jasné a zrozumiteľné pre priemernáho stredoškoláka.

Pod čiarou: Toto nie je zdravotnícky program SaS. Som sympatizant, som Priateľ slobody a mám jasnú predstavu, ako by mohol, opakujem, mohol vyzerať zdravotnícky program, ktorý bude plne v súlade s liberálnymi pravicovými hodnotami. Program, ktorý maximalizuje dostupnosť bezplatnej zdravotnej starostlivosti v priamej a jednoducho vysvetliteľnej podobe.

Ale keby niekto, ako Richard Sulik, Martin Klus, Jozef Tirak Mihal či Peter Osuský, Janka Cigániková mali záujem, stačí dať vedieť. Toto je len výňatok z podrobješích textov na mojom polôitickom webe. Nie som žiaden nováčik a zdravotníctvu sa nejaký ten rôčik či dekádu venujem.

Viac mojich politických textov na mojom politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie moje politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom mojej facebookovej stránky.



Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]