Denník N

Režisér Miro Remo: „Chcem točiť o pozitívnej energii“

Slovenský filmár z L.A. (= Ladiec). Režisér viacerých dokumentárnych filmov kariéru začal mimoriadne oceňovaným filmom Arsy-Versy. V roku 2014 zaujal celovečerným debutom Comeback z našej najstráženejšej väznice, ktorý bol premiérovaný na MFF v Karlových Varoch. Je autorom niekoľkých častí televíznych sérií ako Osmičkári. Sídliská či Colnica. V roku 2016 budú mať premiéru jeho filmy o Richardovi Müllerovi a o slovenskej Cooltúre. MIRO REMO.

Tri otázky pre hostí filmového festivalu Jeden svet v Prievidzi:

 

Je to možno príliš materialistická otázka: ako sa žije slovenskému dokumentaristovi?

Nemám sa zle, naopak. Aj zarábam dobre, už niekoľko rokov je to z roka na rok lepšie. Žijeme s partnerkou vo vlastnom byte, máme nové auto. Darí sa nám obom. Až ma niekedy prepadne pocit, či to už nie je celé cez čiaru, tieto materiálne záležitosti. Zažil som ale aj stavy, kedy sme doslova doma nemali čo jesť. Takže si to veľmi vážim. Čo ma teší, že idem cestou, ktorú som si vybral a mám sa lepšie aj materiálne. Otázka je dokedy.

 

Vaše filmy pokrývajú na prvý pohľad pestrú paletu tém. Ako si ich vyberáte?

Vbehnem do nich niekedy veľmi pohlave, ako pes po udenom. Chvíľu mám pocit, že to tá pravá téma a potom ju musím dokončiť. Začiatky sú vždy najkrajšie. Potom už je to o cti s akou sa človek popasuje s látkou. Výber je závislý od mnoho vecí, nemám v tom nejaký systém. Pozerám okolo seba a zvažujem kadečo, než sa rozhodnem. Ale dobré námety pretrvávajú. Tie sa potom realizujú.

 

O čom by ste chceli natočiť – alebo už možno natáčate – váš ďalší film?

Chcem točiť o pozitívnej energii. Možno o láske a dobrote. Či to dokážem neviem, ale chcel by som. Strihám film o Richardovi Mullerovi a pripravujem s otcom film Pátranie po zvláštnych ženách o dievčatách, ktorým pred 33 rokmi nariadil štát ústavnú výchovu. Môj otec o tom natočil amatérsky film, na ktorý by sme chceli spoločne nadviazať. Chceme tie dámy vypátrať.

 

… viac už priamo na festivale v rámci pondelkového programu – autorského dňa.

Poď na Jeden svet v Prievidzi

Teraz najčítanejšie