Denník N

Riešenie pre predčasné voľby (sci-fi)

Je možné, dokonca pravdepodobné, že dnes sa aj na predsedníctve #siete rozhodnú zachraňovať Slovensko, či skôr svoje pozície. A pôjdu sa s Ficom baviť v zmysle klasickej pádovej otázky novej slovenskej gramatiky – komu koľko? A vznikne Fico III. Ale ak náhodou nie a pôjdeme do predčasných volieb, mám jedno na Slovensku krásne nereálne riešenie a píšem o ňom v podstate len preto, aby som neskôr mohol hovoriť, že som vám to hovoril.

Na obrázku je dub, národný strom Anglicka a súčasne aj logo britskej Konzervatívnej strany. Áno, aj ten dúhový dub. Ten konkrétne je logom skupiny LGBTory, ktorá v britskej konzervatívnej strane zastupuje záujmy LGBT ľudí. V jednej jedinej strane je sedem ideologických platforiem, sedem záujmových skupín a tri think-tanky. Toľko k tomu, ako sa nedá byť v jednej strane.

Samozrejme, Británia má inú minulosť, iný parlamentný systém a iný volebný systém. Aj inak vychovaných voličov. Na Slovensku je zvykom odísť a zakladať si vlastné strany (áno, aj OKS vznikla odštiepením časti DS), názorové platformy tu nemajú prakticky žiadnu šancu. Je to škoda, pretože presne táto rozdrobenosť dáva silu Ficovi a spol., presne toto asi najviac kritizujú mnohí pravicoví voliči a táto rozdrobenosť je na Slovensku, ktorého voliči si asi najviac zo všetkého prajú stabilitu, najväčším problémom pravice. Vzhľadom na slovenskú realitu nemožno v dohľadnom čase očakávať vznik jednej silnej pravicovej strany. Myslím si ale, že s ohľadom na povolebnú realitu a pre prípad, že Procházka a Bugár sa s Ficom nedohodnú, a teda budú predčasné voľby, existuje spôsob, ako z nich vyťažiť pre proreformné strany maximum. Nerealistický v slovenských pomeroch, ale existuje.

Strany SaS, OĽaNO – NOVA, Most-Híd a #sieť získali v týchto voľbách 35,22% platných hlasov. To je skoro milión hlasov. Je to viac, ako dostal vo voľbách Smer. Navyše som pred voľbami často počul hlasy ľudí, ktorí hovorili, že majú svojich favoritov na rôznych kandidátkach a nemôžu voliť zostavu, ktorá by im najlepšie vyhovovala. Vznikla stránka, kde si ľudia mohli zostavovať vládu z kandidátov viacerých strán.

Takže v predčasných voľbách by proreformné strany podľa mňa mali týmto hlasom načúvať a dohodnúť sa na spoločnej kandidátke.

Oproti vytváraniu takýchto spojení pred voľbami máme teraz jedinečný nástroj, ktorý môže pri vytváraní takejto spoločnej kandidátky pomôcť. Tým nástrojom sú volebné výsledky. Žiadny prieskum verejnej mienky, žiadne odhady. Reálne dáta o tom, ako volil skoro milión voličov pravice. Nie pred štyrmi rokmi, minulý týždeň.

Obvyklé dohadovačky o tom, kto má byť kde na kandidátke sa dajú odstrániť veľmi ľahko, stačí zoradiť kandidátov týchto štyroch strán podľa počtu krúžkov a prvých 150 vám vytvorí kandidátku. Inak, urobil som to a je pekne premiešaná. Síce je niekedy niekoľko kandidátov spolu, ale žiadna strana nemá opticky viditeľnú prevahu. A okrem lídrov strán obsahuje presne tie osobnosti, ktoré voliči považovali za dôležité pre ďalšie smerovanie Slovenska.

Pokiaľ ide o program, tu by bolo potrebné posadiť za jeden stôl tých, ktorí tvorili jednotlivé časti programov svojich strán s jasnou úlohou – nájsť prienik, to minimum, ktoré buď majú všetky strany aj tak v programe, alebo to, na čom sa jednotliví experti vedia zhodnúť ako na programe pre koalíciu.

Najdôležitejšia by ale bola dohoda o tom, že akékoľvek škandály, ktoré by politickí oponenti vytiahli na niektorého člena takejto koalície, bude komentovať výlučne dotknutý člen koalície a nikto iný.

Toto nechce a vzhľadom na jasnú nereálnosť ani nemôže byť úplne presný plán toho, ako by podobná novodobá SDK mala vzniknúť. Vzhľadom na veľkosť ega jednotlivých lídrov, vzhľadom na veľmi rôznorodé pozadie každej zúčastnenej strany a najmä vzhľadom na avizované rokovania s Ficom (neviem si predstaviť, načo by sa niekto išiel s ním baviť, ak sa nechce na niečom dohodnúť), zostane tento nápad len tým, čím od začiatku bol – pekným snom pravicového voliča.

A ten sa zrejme už v pondelok zobudí do zas o niečo škaredšej reality.

Teraz najčítanejšie