Denník N

Robíš eurofondy? Mysli na rodinu

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Po Star EU je tu ďalšia firma, ktorej úspechy v eurofondoch zaváňajú nekalosťou

Po Star EU je tu ďalšia firma, ktorej úspechy v eurofondoch zaváňajú nekalosťou

Prakticky od počiatku čerpania eurofondov na Slovensku sa hovorí o ľudoch, ktorí dokážu vybaviť, že projekt obce či firmy bude schválený a faktúry budú bez zádrheľov preplácané. Pribudli aj články, ktoré dokladujú pravdivosť týchto rečí. No predstava, že vybavovačom sa zavďačuje obálkou plnou peňazí, už dlhšie nezodpovedá realite.

Nová hviezda zo Žiliny

Na začiatku tohto príbehu bola hviezda. Konkrétne firma Star EU, ktorej sa v nedávnej minulosti u obcí mimoriadne darilo získavať zákazky na externý manažment eurofondových projektov. Ako sa ukázalo, dialo sa tak na odporúčanie predstaviteľa vládnej strany Smer-SD. Analytik Ivan Kuhn, ktorý sa týmto prípadom zaoberal ako prvý, narazil ešte na jednu veľmi úspešnú firmu.

Nová, verejnosti dosiaľ neznáma hviezda na eurofondovom nebi má názov SENSIM. Služby externého manažéra eurofondového projektu, kam patrí komunikácia s príslušnými úradníkmi na ministerstve, s dodávateľmi prác a starostom, či príprava monitorovacích správ, zabezpečoval SENSIM pri 83 projektoch. Obce si SENSIM vyberali cez prieskum trhu. Necelá stovka prípadov, keď táto firma dala najlepšiu ponuku, ešte nie je nijak podozrivá.

V tomto momente je dobré opísať, ako taká príprava a realizácia projektu na rekonštrukciu námestia, hasičskej stanice či zateplenie školy (druh projektov, na ktorých SENSIM robil) v praxi prebieha. Žiadateľ, v tomto prípade obec, musí najprv pripraviť žiadosť podľa kritérií danej výzvy. Často starostovia najprv hľadajú firmu či jednotlivca, ktorý im žiadosť pripraví. A uzavrú s ním dohodu, že ak bude žiadosť schválená, bude aj celý projekt manažovať. Cez prieskum trhu a inými metódami verejného obstarávania sa potom hľadajú dodávatelia jednotlivých prác, stavebný dozor a pod. Aby obec mohla peniaze reálne čerpať, všetko musí prebiehať podľa zákona a v zmysle metodických pokynov vydaných príslušným ministerstvom.  

Manželkin úsmev

Kuhn podrobnejšie zmapoval 67 projektov, ktoré manažoval SENSIM. A existuje dôvodná pochybnosť, či pri nich prebehlo všetko podľa zákona. Ukázalo sa totiž, že v prieskumoch trhu, cez ktoré sa hľadal stavebný dozor alebo verejný obstarávateľ stavebných prác, sa šťastie príliš často (62-krát) usmialo na firmu DJ Stav. No ako sa po pár klikoch v obchodnom registri ukázalo, nebolo to šťastie, čo sa na DJ Stav usmialo, ale manželka. Jediným majiteľom a konateľom spomenutej firmy je Ing. Ján Drugda. Jedná sa o manžela Ing. Kataríny Drugdovej, ktorá je jedinou majiteľkou a konateľkou firmy SENSIM.

Predstava, že desiatky starostov a primátorov od Čiližskej Radvane, až po Spišskú Novú Ves náhodou oslovili v rámci prieskumu trhu aj firmu manžela konateľky SENSIM-u, je z kategórie sci-fi. Reálnejšia predstava, mimo záznam potvrdená aj starostami, je, že firmy ako SENSIM či Star EU dostávali pri manažovaní projektov voľnú ruku. A týkalo sa to aj rozhodnutí, kde mala rozhodovať najlepšia ponuka na trhu. Prečo? Pretože predpoklad, že všetko pôjde vďaka tomu hladko, bol podporený skúsenosťou. A odporúčaním od “správneho” človeka.

V prípade Drugdovcov ním neraz bol Peter Pamula, v tom čase okresný šéf SNS v Rožňave. V regióne sa hovorilo, že kto chce dostať eurofondy, musí ísť cez Pamulu. On sa týmto rečiam nebránil. “Pre Dobšinú som dosiahol to, že počas môjho pôsobenia ako koordinátora  rozvojových projektov sa mi podarilo presadiť projekty v takej výške, akú mesto Dobšiná  nepamätá. Odkedy som prestal pracovať v Dobšinej po tom, čo mi nevyplatili ani moju odmenu, odvtedy neprešiel ani jeden projekt,“ pochválil sa pred dvomi rokmi v internetových novinách mesta Dobšiná. V ňom SENSIM pripravil a manažoval dva projekty.

S Drugdovou a jej sestrami sa Pamula poznal. Týždenníku Trend povedal, že s nimi chodil po okrese za starostami. “Na začiatku som ich predstavil a zoznámil, potom sme sa však nerozišli v dobrom. Nemal som z toho žiadny benefit, ani halier,” tvrdí Pamula, ktorý je už šéfom krajskej organizácie SNS v Košiciach. Podľa neho sa sestrám Stašíkovým (priezvisko Kataríny Drugdovej za slobodna) darilo, lebo boli aktívne, chodili za starostami, písali im listy, mailovali. Mimochodom, Katarína Drugdová pochádza z Lietavskej Lúčky, čo je rodisko bývalého predsedu SNS Jána Slotu.

Taká bola doba

Drugdová si len za externý manažment v Kuhnom zmapovaných projektoch vyúčtovala 1,1 milióna eur.  Od čias, keď sa väčšina týchto projektov realizovala (2008-2011), to ide so SENSIM-om dolu vodou. Manželia podnikajúci v eurofondoch sa aj tak pred dvomi rokmi pustili do stavby rozľahlého domu v lukratívnej štvrti Banskej Bystrice.

Nadácia Zastavme korupciu sa Drugdovcov rozhodla konfrontovať s uvedenými zisteniami. Na stretnutie Katarína Drugdová vyslala svojho muža, žoviálneho päťdesiatnika, ktorý v minulosti pôsobil v armáde na úseku investícií a akvizícií. Vysvetľovanie nadmerného výskytu manželkinej firmy a jeho eseročky v tých istých projektoch začal zoširoka: vtedy bola taká doba. A že im najmä záležalo, aby sa tie námestia postavili a školy zateplili. „To sa musíte pýtať starostov,“ reagoval na otázku, ako je možné, že keď hľadali niekoho na verejné obstarávanie či stavebný dozor, takmer všetci, si spomenuli aj na jeho firmu, ktorá je cez manželku prepojená na SENSIM. Odpoveď, že podľa jedného zo starostov bolo všetko v rukách dodávateľa externého manažmentu, ho už mierne rozčúlila. „My sme toho urobili oveľa menej ako Star EU. Prečo nejdete za Počiatkom, prečo sa jeho nepýtate rovnaké otázky?!“ Konexie u politikov Smer-u a SNS vraj nemá a nemal. Na Petra Pamulu z Dobšinej si však spomenul, aj ho správne priradil k národniarom.

Už na začiatku stretnutia sa nedalo ubrániť dojmu, že Ján Drugda nie je hlavný organizátor, ale len koordinátor úspešných eurofondových projektov, v rámci ktorých sa pravdepodobne manipulovalo pri verejnom obstarávaní. Na konci stretnutia sa zase dalo skonštatovať, že J. Drugda nepovedal o všetkom a všetkých, ktorí v tomto príbehu zohrali svoju rolu.

Ďalšie zistenia a otázky

Success story manželov Drugdovcov ešte poskytuje dostatok priestoru na zaujímavé zistenia. Vo verejných obstarávaniach na stavebné práce sa napr. veľmi slušne darilo firmám zo Žiliny, kde sídli aj SENSIM. Nechýbajú medzi nimi ďalšie „rodinné“ podniky – eseročky IBV-INVEST a I.B.S. V prieskumoch trhu, cez ktoré obce “hľadali” externého manažéra projektov, sa zase veľmi často objavovala trojica firiem – okrem SENSIM-u ešte spoločnosti Castor&Pollux a Euro Dotácie. Podrobnosti vrátane prehľadných tabuliek pripájame v štúdii Ivana Kuhna na konci blogu.

No tento príbeh najmä nastoľuje dôležité otázky. Prvou je, prečo mnohí starostovia a primátori pristúpia na nečistú hru s vybavovačmi? Umožňuje systém hodnotenia žiadostí o nenávratný finančný príspevok férovú súťaž? Kto a ako kontroluje tieto projekty, ak si doteraz nikto nevšimol, že v prieskumoch trhu, kde uspel SENSIM, sa objavovali dookola tie isté firmy? Prečo je na odhalenie dua Drugdovcov potrebné stráviť mesiace vypisovaním žiadostí o sprístupnenie informácií, miesto toho aby boli všetky údaje o oslovených a úspešných dodávateľov služieb a prác verejne prístupné na jednom mieste, ktoré už dnes existuje?

V Zastavme korupciu si myslíme, že na začiatku nového programového obdobia by vláda aj opozícia mali na tieto otázky nájsť čo najskôr odpoveď. Dvadsaťdva miliárd eur, ktoré môžeme do roku 2020 minúť, rozhodne stojí na zamyslenie.

Pavel Sibyla

Prečítajte si celú štúdiu analytika Ivana Kuhna.

 

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.