Denník N

Rok sa stretol s rokom a opäť sme o niečo horší

Presne tak, rok sa stretol s rokom a opäť sme o niečo horší. Konkrétne o 11 miest v hodnotení 63 krajín, v ktorých sa porovnávala konkurencieschopnosť v podnikateľskom prostredí, ktorá vyjadruje jeho kvalitu. Obsadili sme tu „krásne“ 51. miesto.

Áno, za posledný rok sme sa posunuli o 11 priečok nižšie. Pred nami sú už takmer všetci, aj krajiny ako Česko, Poľsko, Slovinsko a Bulharsko, a to sme ešte nezaviedli avizovaný povinný 13-ty plat a nezvýšili minimálnu mzdu na 500 eur. Potom opäť zrejme poskočíme a predbehne nás ešte aj Mongolsko s Venezuelou a ten ostrov slobody v Karibskom mori.

Kedy si konečne naša vláda uvedomí, že aj rozdávať musí byť z čoho a že sú to práve podnikatelia a ich zamestnanci, ktorí musia zarobiť nie len na vlaky zadarmo, ale aj na štátny aparát a administratívu? Kedy začne robiť niečo aj pre malých a stredných podnikateľov?

Nie je tomu tak dávno, kedy sa nechalo Ministerstvo hospodárstva počuť, že ide zavádzať projekt posudzovania vplyvov zákonov na podnikateľské prostredie. Mal stáť „slabých“ 20 miliónov eur a mal slúžiť na to, aby sa vyhodnotili vplyvy prijímanej legislatívy na podnikateľské prostredie. Čo je s týmto projektom? Funguje, alebo išlo len o dobré „preinvestovanie“ 20 miliónov? Ak by fungoval a ak by naň koalícia prihliadala, nemohla by prijať také množstvo škodlivých opatrení.

Veď ako by asi taká analýza vyhodnotila zvýšenie maximálneho vymeriavacieho základu na dôchodkové poistenie alebo zrušenie maximálneho vymeriavacieho základu pre zdravotné odvody? Alebo povinnosti vyplývajúce zo zákona o odpadoch, ktorý ide šikanovať vyše 560 tisíc podnikateľských subjektov? Čo by taká analýza povedala na zavedené dane z dividend alebo zákaz predaja cez sviatky? Alebo na dotácie a daňové úľavy pre vyvolených, na ktoré, okrem toho, že deformujú trh, sa musia všetci skladať? A čo tie zvýšené ceny energií a následný chaos okolo nich? Príkladov na hodnotenie by bolo mnoho. A tak sa ponúka úvaha – buď ten 20 miliónový projekt nefunguje, alebo sa závery z neho ignorujú.

Prieskum konkurencieschopnosti podnikateľského prostredia konštatuje, že dôvodmi na tak zúfalé hodnotenie Slovenska sú vysoké dane a odvody, neúnosná byrokracia a korupcia. Pesnička, ktorá sa na Slovensku spieva celé desaťročie a napriek neustálym konštatovaniam premiéra Fica o tom, ako sa ekonomike darí a ako prosperuje, nepristúpil ku zníženiu daní, ani odvodov, ani iných, štátom vynútených, služieb či poplatkov. Z toho spoločného „darí sa“ nevideli podnikatelia ani cent.

Všetky vlády Roberta Fica ignorujú sťažnosti a podnety podnikateľov a ich zástupcov či stavovských organizácií na zhoršujúce sa podmienky v podnikaní. Rovnako zhodili zo stola všetky návrhy zákonov, ktoré sme my, z SaS, pre zlepšenie podnikateľského prostredia priniesli.

Takže ak to zhrniem – máme tu projekt na vyhodnocovanie vplyvov legislatívy na podnikateľské prostredie, ktorý  by mal zabrániť prijímať škodlivé opatrenia. Máme tu množstvo spätnej väzby od zástupcov podnikateľov a opozičných podnetov a návrhov.

A na čo sa zmôže naša vláda? Na opatrenia, ktoré nás ťahajú ku dnu.

Teraz najčítanejšie

Jana Kiššová

V súčasnosti pracujem v komerčnej sfére ako výkonná manažérka a vo voľnom čase sa venujem obchodovaniu na burze. V minulosti som pôsobila ako poradkyňa ministra hospodárstva, poslankyňa Národnej rady SR a zároveň predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti. V strane Sloboda a Solidarita som zastávala pozíciu podpredsedníčky. V septembrových voľbách kandidujem za stranu SaS. Venujem sa hlavne podnikateľskému prostrediu a jeho zjednodušovaniu. Mojím cieľom je odbúrať z neho nezmyselné povinnosti a šikanu, finančnú záťaž, byrokraciu a škodlivé bariéry. Poukazujem na potrebu rovnakého metra pre štát a podnikateľov a potrebu podporovať strednú vrstvu. Slobodu považujem za jednu z najvyšších hodnôt. Rovnako ekonomickú aj osobnú. Som presvedčená, že sú to nevyhnutné podmienky na to, aby sa na Slovensku oplatilo pracovať, podnikať a žiť. O tomto všetkom píšem. Verím, že aj moje príspevky si tu nájdu svojich čitateľov :-).