Denník N

Ropa na východe: Ľudí brániacich majetok pred cudzincami zatýka slovenská polícia

Silné mužské ruky, ktoré vás v zime vtlačia do vyhriateho auta sú príjemné. Ak ten muž nie je práve policajtom v službe.

Agresivita ťažiarov je najviditeľnejšia pri nerešpektovaní vôle obyvateľov a ich vlastníckych práv. Na popis nasledujúcich osobných skúsenosti bude Priemerne Kultivovaná Žena chvíľu hľadať  slová: zima, sneh, stres, chronická nevyspatosť .. a smiech. Rehot mužov, ktorí so zapnutou kamerou komentujú, ako ma polícia zatýka, pretože som si dovolila povedať: Stačilo guys!

Sme stále suverénnym štátom?

Alpine Oil and Gas sro (AOG) – slovenská schránka vlastnená Američanmi je spolu s ďalšími zahraničnými subjektami držiteľom licencie na geologický prieskum uhľovodíkov. Na severovýchode Slovenska už viac ako rok bráni miestnym v normálnom živote svojim agresívnym postupom.  Smilno, Oľka a Ruská Poruba sú po Jahodnej, Kremnici a pod. ďalšou prípadovou štúdiou o trende využívania kombinácie:  slovenské nerastné bohatstvo + zastaralá legislatíva + nechránené obyvateľstvo + ťažbe naklonené úrady + pomerov znalý investor.

V minulom článku som sa pokúsila vysvetliť,  že nejde len o nespokojnosť niekoľkých ľudí, ktorých domovy sú v prieskumnom území. Žijem v epicentre diania. Téma je komplexná a abstraktná, ako TTIP a klimatická zmena. A rovnako ďalekosiahle môžu byť dôsledky, ak ju nevytiahneme na svetlo včas.

smilno_cesta2 MAPKA_s vyznacenim
Situácia v Smilne: Červený štvorec je miesto plánovaného prieskumného vrtu v katastri obce, zelenou je vyznačená viac ako hektárová parcela ornej pôdy, ktorú sa ťažiari rozhodli použiť bez súhlasu vlastníkov a ktorá im má slúžiť ako prístupová cesta. Po upozornení, že trváme na vysporiadaní tak, ako im to ukladajú podmienky licencie, začali presadzovať svoje záujmy násilím, obchádzaním zákonov a svoj prístup nezmenili doteraz.

Tri mesiace odporu a nekonečnej frustrácie

Ak upustím od detailov, zjednodušený opis situácie je takýto: Som vlastník pozemku. Mám dom a dvor a používam ich rovnako ako vy. Koncom minulého roka sa môj dvor zapáčil neznámym mužom na autách s poľskými ŠPZ. Najprv si cezeň vykolíkovali trasu. Neskôr dotiahli robotnícke búdy, ťažkú techniku, bágre a na Vianoce začal stavebný boom. Len tak. Bez opýtania.

9
Moje auto ako symbolický protest proti neoprávnenému užívaniu pozemku. Začali sme upozornením (vtedy) neznámych ľudí, že s vlastníkmi pozemkov sa patrí dohodnúť. Najprv len vlajkami s označením „súkromný pozemok“ a tel. číslom, ak by nás chceli kontaktovať. Nepomohlo a vlajky za noc zmizli. Pridali sme teda auto, ktoré sa dalo obísť. A cudzinci (čierne v pozadí) ho aj obchádzali a ďalej nás ignorovali.
CAM04339
Keď symbolická blokáda nezabrala, požičali sme si väčšie auto a postavili ho tak, že cesta prestala byť prejazdná. Poslali svojho právnika opýtať sa, v čom je problém. Vysvetlili sme, že používajú cudzie pozemky načierno. Právnik čosi neurčité sľúbil, ale nič sa nezmenilo. Biele auto je moje, dve čierne v pozadí a skupina mužov (Poliaci a Brit) patria k firme.

Zavrela som bránku na dva západy, je to môj dvor. Ráno som zistila, že mi bránku ukradli. Postavila som pred dvor svoje auto a skontrolovala poistku. Auto neukradli, ale dôsledne ignorovali. Dalo sa obísť, tak ho obchádzali a cez dvor prechádzali. Vymenila som auto za väčšie, ktoré vjazd do dvora zablokovalo.

Moje auto nadvihli bágrom (video) a odniesli k nič netušiacemu susedovi. Vrátila som auto do svojho dvora a zavolala políciu, nech sa na tých ľudí pozrie nejaký odborník. Cudzinci mi medzitým auto druhýkrát naložili na báger (video) a kým polícia riešila, akému špecialistovi táto diagnóza patrí, zohnali si betónové panely. Aby som im nekazila zámery a nevracala svoje auto na svoj dvor, obložili ho u rovnako ohromeného suseda betónom. Nemohli sme používať ani auto, ani dvory a oni si veselo bagrovali.

vlcsnap-2016-03-14-12h33m34s531
Keď som AOG pristihla pri prenášaní nášho blokačného auta prvýkrát, myslela som si, že zle vidím. Privolaní policajti neurobili nič, vraj nemôžu a škoda vraj nevznikla úmyselne. Takže nielen pôdu, ale aj iný cudzí majetok je možné takto zneužiť? Všetci muži na záberoch sú z AOG.
vlcsnap-2016-02-18-18h55m24s546
AOG miesto dohody s vlastníkmi použila násilie opakovane. Cestu na pozemky, na ktoré nemá nájomné zmluvy si o niekoľko dní prerazila znovu. Auto aj druhýkrát odniesli bagrom po tom, ako ho odstrihli od zemnej kotvy, ktorou bolo poistené proti manipulácii.
LUBO1830
Kocúrkovo: Slovenská eseročka so zahraničnými majiteľmi na území Slovenska, technikou inej firmy z Poľska za prítomnosti slovenskej polície svojvoľne odtiahne osobné auto majiteľa zo Slovenska z jeho vlastného pozemku na pozemok iného majiteľa zo Slovenska a betónovými panelmi z Poľska ho obloží tak, že s ním jeho slovenský majiteľ nemôže pohnúť. Slovenskí majitelia pozemku a auta a slovenská polícia nedosiahnu s Poliakmi nič. S úsmevom odchádzajú, auto zostane medzi panelmi viac ako dva týždne, kým sa eseročka sama nerozhodne, že ich odstráni.

Raz ráno sa rozhodli, že po trávniku sa im zle jazdí a cez môj dvor povedie asfaltka. Moje auto je už týždne u suseda v betónovom obložení a nemám žiadne ďalšie na blokovanie dvora. Polícia sa tvári bezradne. Nezostáva, než sa v poslednej chvíli postaviť pred dvor a brániť ho vlastným telom (VIDEO).

A vtedy polícia usúdi, že je treba zakročiť a ženu s päťdesiatimi kilami živej váhy zvládne ľahšie, než cudzím jazykom hovoriacu skupinku v kuklách. Ani neviete ako, bez mobilu a s rukami za chrbtom sedíte v policajnom aute. A cudzinci si zásah natáčajú a dobre sa bavia.

Slováci majú Kocúrkovo, Poliaci Slovakistan?

Aj keby si na toto správanie trúfli Slováci, bolo by do neba volajúcou nespravodlivosťou, že nemáme účinné spôsoby obrany. V mojom prípade sú takto trúfalí cudzinci. Smejú sa nám do tvárí na našom vlastnom území. Možno nevedia, čo si môžu dovoliť. Možno to vedia až príliš dobre a preto si dovoľujú. Pomáhať a chrániť v tomto prípade znamená, že polícia chráni cudzie záujmy pred domácimi obyvateľmi.

Ako vlastník svojho domu a dvora som sa v tom čase nedomohla účinnej obrany, pomohol mi až súd. Kým sa tak stalo, bývala som tri mesiace v poli. Raz týždenne výsluch, dvadsať priestupkových konaní alebo trestných oznámení. Väčšinou som bola obvinenou ja a aj keď boli všetky zastavené, pretože môj postup bol legitímny, tlak bol enormný, postaviť sa korporátnej svojvôli nie je zadarmo.

Do tejto situácie ma pritom dostal štát, ktorý rozdáva licencie na počkanie a nestará sa o dôsledky. Držiteľovi prikáže, že vlastnícke práva si musí s vlastníkmi skúmaných pozemkov vyriešiť, ale splnenie nekontroluje a toto opísané správanie údajne nie je ani dôvodom na odobratie licencie. Ako sme sa presvedčili, nekontroluje vlastne nič, ale to je na ďalší dlhý článok a vyvodzovanie zodpovednosti.

Nechce sa mi písať. Chcem vykričať zlosť za poníženie, lebo môj hodnotový systém nezačína peniazmi a neblúznim o raji, do ktorého sa máme dostať vďaka miniatúrnemu ložisku ropy, či plynu. Priemerne Kultivovaná Žena by mohla písať korektné vety. Ale to nie je zdravá reakcia, ak sa z môjho domova stáva kolónia a nechcem sa len nemo prizerať.

Republika s banánovou príchuťou

Nános civilizovanosti zo mňa opadáva spolu s aktuálnym vývojom. AOG sa nám znovu utrhla z reťaze. Okresným súdom vydané a krajským súdom potvrdené platné predbežné opatrenie malo zamedziť jej postupu v geologickom prieskume pre podozrenie, že ho robí v rozpore so zákonom a citujúc súd – „nie je dobromyseľná voči vlastníkom“.

V utorok 7. júna firma obnovila práce pod pláštikom novej s. r. o. aby rozhodnutie súdu obišla a zjavne ju nič nezastaví, kým svoj zámer nedokončí. Jej český konateľ mi s pobaveným výrazom oznámil, že pre nich rozhodnutia súdov, ani pravidlá dané štátom neplatia. Je príznačné, že podľa životopisu vyštudoval tento pán geologický prieskum v rozvojových krajinách. Zrejme už niet na svete veľa hlupákov, ktorým sa dá predať nos medzi očami, preto je na Slovensku.

CAM05011
AOG podľa platného predbežného opatrenia súdu nesmie používať prístupovú cestu. Na zábere je konateľ AOG a zároveň konateľ novozaloženej eseročky Cesty Smilno, Stanislav Benada v spoločnosti polície, ktorú som zavolala, aby prešetrila marenie úradného rozhodnutia. Väčšinovým vlastníkom Cesty Smilno sro je Alpine Oil and Gas sro.

Alpine Oil and Gas požiadala MŽP SR o predlženie licencie, ktorá končí 1. augusta 2016. Tento text píšem vo vlaku, cestou z Bratislavy. Vo štvrtok 9. júna sme prišli osobne podporiť našu žiadosť o poslanecký prieskum adresovanú poslancom v parlamentnom výbore pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a povedať toto:

Ľudia stojaci za Alpine Oil and Gas prekročili všetky únosné medze a nemajú na našom území čo robiť. Ich zámery sprevádza neúmerné riziko, pred ktorým nie sme účinne chránení.  Z hĺbky vlastného presvedčenia, skúsenosti a na základe faktov ako obyvateľ regiónu tvrdím, že neponúkajú nič, čo by vyvážilo budúce dôsledky ich prítomnosti. Ak je východ Bratislave príliš vzdialený, budeme cestovať a osobne sa pripomínať, kým nebudeme vypočutí a kým sa naše domovy znovu nestanú bezpečným miestom pre život.

S teroristami sa nevyjednáva, deťom nepatria do rúk zápalky a hulvátom licencie na nerasty. Byť zadržaná políciou znie ako riadna výtržnosť. Byť zadržaná políciou pri fyzickej obrane svojho domova a majetku, pretože všetky ostatné možnosti zlyhali, je správou o stave republiky.

 

 


Aktuálny vývoj na: www.facebook.com/RopaSmilno
Dokumentácia k prípadu na: docs.com/marianna-varjanova

 

Teraz najčítanejšie

Marianna Varjanová

Vo voľnom čase blokujem cesty a vypovedám na polícii. Tento blog bude občasnou Alenkinou monotémou. Zahraničná ťažobná firma ma prinútila pýtať sa, či tých divov naokolo nie je na moju ríšu už trochu priveľa. Ložiskový geologický prieskum ropy a horľavého zemného plynu na severovýchode Slovenska a jeho vplyv na kvalitu pleti žien po štyridsiatke.