Denník N

Rostás vymýšľa referendum o vystúpení z NATO

Tibor Rostás, 1. 2. 2015: „Máme už naformulovanú Protivojnovú výzvu za vypísanie referenda o vystúpení z NATO, pod ktorú sa začínajú podpisovať známi ľudia. V týchto dňoch vytvoríme výbory, ktoré budú koordinovane postupovať v získavaní podpisov na petičných hárkoch.“

V situácii, keď ešte divo surmia surmity Talibancie, údajne bojujúcej za tradičnú rodinu a kazatelia hriemajú z kancľov, zvolávajúc ovečky k stredovekom páchnucej fraške, sa už niekto chystá na repete. Ak karikaturista a publicista Mikuláš Sliacky označil referendum Aliancie za rodinu za „Putinov prieskum verejnej mienky na Slovensku za naše peniaze“, o tom ktoré chystá Tibor Rostás, to platí dvojnásobne.

O čo ide? 18. januára bola na stránke ZEM A VEK avizovaná pravidelná beseda „Svet za oponou“ s redaktormi tohto plátku v priestoroch Ateliéru Babylon. 23. januára bola pozvánka na besedu doplnená o informáciu, že témou bude „Homosexualizácia alebo tradičná rodina?“ Nuž, téma na výsosť aktuálna, hodná Rostása a jeho redakcie. Nevdojak sa však natíska otázka, čo myslí Rostás tou „homosexualizáciou“ spoločnosti?

29. januára sme sa dozvedeli, že si budeme môcť vypočuť „autentickú výpoveď redaktora Zem a Vek z ťažko skúšaných oblastí na východe Ukrajiny.“ Aká to asi bude výpoveď, je ľahké domyslieť si v situácii, keď jeden „aktivista“ z kruhov okolo Rostása, či Lichtnerovho Slobodného vysielača, bývalý podpráporčík Armády SR, Štefan Potocký, známy spálením vlajky EÚ, bojuje „proti Európskej únii“ ako žoldnier po boku proruských rebelov v Luhanskej oblasti. V zmienených kruhoch je samozrejme považovaný za hrdinu.

Zlatý klinec programu však oznámil Tibor Rostás na svojej stránke včera: „Tým najpodstatnejšim bude oficiálne zahájenie petície za vypísanie referenda o vystúpení Slovenskej republiky z NATO. Príďte nás podporiť, tešíme sa na vás.“ Svoj status doplnil fotografiou so zdôvodnením svojho postoja: „Na Donbase umierajú civilisti pod paľbou ukrajinských neonacistických oddielov. Velí im Porošenko, ktorý má Kiskovu podporu. Odmietam kolaboranta na čele tohto štátu, odmietam súhlasiť s vojnou, sankciami a zlom produkovaným bútorovskou N propagandou  podporovanou US ambasádou. Som za mier. A preto som za vystúpenie z NATO.“

V komentároch to doplnil takto: „Úmysel vystúpit zo zločineckej organizácie s viac ako tisickou základní terorizujucich celý svet je v súčasnosti aktom, ktorý sa dá prirovnať k protifasistickemu odboju za druhej svetovej vojny. Sme už v epicentre diania, je na nás, či budeme poslušnými vazalmi so zbraňou v ruke proti slovanským národom alebo sa staneme hrdým národom, ktorý odmietol vojnu a zlo.“

Na otázku, v akom štádiu je príprava referenda, odpovedal: „samozrejme pracujeme na tom, máme už naformulovanu Protivojnovu výzvu za vypísanie referenda o vystúpení z NATO, pod ktorú sa začínajú podpisovať známi ľudia. V týchto dňoch vytvoríme výbory, ktoré budú koordinovane postupovať v získavaní podpisov na petičných hárkoch.“

Zaberú aj ostatní?

Takže v situácii, keď je spoločnosť rozhádaná a polarizovaná zástupnou agendou Aliancie, ktorá nemá nič spoločné s množstvom reálne existujúcich problémov, trvale sužujúcich občanov Slovenska, nám pán Rostás podsúva ďalšiu tému, ktorá má potenciál rozhádať Slovensko a zvíriť primitívne vášne ešte vo väčšej miere. Veď vo veci takto formulovaného referenda nájdu priam dojímavý súlad hnedí „pospolití“ Kotlebovci, neoľudácke a antieurópske Slovenské hnutie obrody, mládenci a devy z Akčných skupín VZDOR, aj reinkarnovaní červení neoboľševici z partaje VZDOR – strana práce. Pomôže aj Sergej Chelemendik so svojim hnutím Dobrá sila, ktoré má už dávnejšie v programe vystúpenie Slovenska z NATO a spoluprácu s Eurázijskou úniou. A snáď zaberie aj poslanec Blaha a spriaznené duše.

Nepochybne bokom neostane ani novozvolený prezident Slovensko-ruskej spoločnosti, Ján Čarnogurský. Nakoľko „Súčasná politika Európskej únie a NATO voči Ruskej federácii nezodpovedá podľa Slovensko-ruskej spoločnosti predstavám a záujmom slovenského obyvateľstva, ktoré tradične vníma Rusko ako svojho priateľa.“, je podľa Čarnogurského potrebné aby „Súčasná európska politika by mala viac zohľadňovať postoje slovenskej a európskej verejnosti,“ ako povedal agentúre SITA.“ Konečne, Čarnogurský ako člen Valdajského klubu sa svojimi názormi dlhodobo netají a podpisy za vypísanie referenda o vstupe Slovenska do NATO zbieral spolu s Chmelárom a komunistami už v dobe, keď sme sa iba usilovali o vstup do tejto organizácie. Už vtedy bolo zbieranie podpisov vnímané skôr ako akcia proti vstupu Slovenska do NATO, ako proreferendová aktivita.

Nakoľko nedávno v ešte v radikálnejšej forme zaperlila známa katolícka aktivistka Jana Ray-Tutková, ktorá okrem iného tvrdí:Na Rusku sa dnes napĺňajú slová mnícha Laurencia, ktorý predpovedal Rusku a slovanským národom, že budú ako posledné odolávať vplyvu Antikrista, ktorý podľa Písma príde ako globálny mierotvorca. USA prehlásili Rusko za hrozbu medzinárodnej bezpečnosti a mieru. Pritom cieľom destabilizácie a ovládnutia je práve Rusko so svojím obrovským nerastným bohatstvom.a korunovala to jasným anti-NATO stanoviskom: „Pre Slovensko je hrozbou posielať vojakov do zahraničia v rámci NATO dobývacích výjazdov, lebo potom sa naša krajina stáva možným terčom odvety. Toto nie je obranná politika. Príkladom je model neutrality Švajčiarska. Namiesto drahej profesionálnej armády nízkorozpočtová armáda vyzbrojených občanov, ktorí nesmú v boji prekročiť hranice svojej krajiny. Nemáme čo stratiť pripojením sa v neutralite k nášmu susedovi Rakúsku. Azda aj to je vec na referendum, lebo slovenská vláda sa k tomu iste neodváži.“, môžeme zrejme očakávať aj aktívnu účasť týchto kruhov. Konečne, pani Tutková sa na toto referendum už teší: „tesim sa, ze niekto sa podujal na zacatie referenda o neutralite. uz som sa zlakla, ze ho ani netreba, ked ste toto sobotnajsie referendu prehlasili skoro za referendum o tom, ci ideme s Rusmi alebo Americanmi“

V tomto kontexte je evidentné, že slová renomovaného teológa Tomáša Halíka: „Bohužiaľ, čiernobiele a primitívne predstavy o skazenom Západe nájdeme aj u katolíckych ultras, ktorí niekedy klesli až k otvorenej podpore vojnového zločinca Putina.“, presne vystihujú smutný stav nemalej časti veriacich a kléru rímskokatolíckej cirkvi na Slovensku. A obávam sa, že nielen jej. Evidentne aj v iných cirkvách, či v sekulárnej časti spoločnosti, nachádzajú podobné úvahy vrelý ohlas. Vzhľadom na to nás ešte môže čakať pekná „kuca-paca“.

V dobe, keď Putinov poradca a ideológ Alexander Dugin verejne prezentuje názory na obnovenie Sovietskeho zväzu v podobe akéhosi Euroázijského impéria na čele s Ruskom, do ktorého by okrem Slovenska malo patriť aj Rakúsko, Maďarsko, Rumunsko či Srbsko, nezaškodí zbystriť pozornosť.

Na záver si dovolím malú konšpiráciu. Snáď mi Tibor Rostás, veľký guru konšpirácií, milostivo odpustí. Po stretnutí s istou excelenciou Tibor Rostás 26. mája 2014 napísal: „Dnes som mal tú česť absolvovať oficiálne stretnutie s veľvyslancom Ruskej federácie na Slovensku, Jeho excelenciou Pavlom Kuznecovom. O situácii na Ukrajine, vzťahu Ruska a Slovenska, mediálnej vojne Západu proti Rusku, slovanskej vzájomnosti a potrebe budovať nové vzťahy sa dočítate v najbližšom, júnovom vydaní mesačníka Zem & Vek.“ Položme si hypotetickú otázku. Nestavila na Tibora Rostása a jeho spolupracovníkov náhodou nejaká excelencia? Nuž ak áno, stávka na nášho guru sa evidentne vyplatila.

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.