Denník N

Rozhodujeme o parkovaní – už v stredu môžeme posunúť Bratislavu dopredu

Nepochybujem, že rozprava o parkovacej politike bude dlhá a miestami aj emotívna. Pevne však verím, že na konci dňa si budeme môcť povedať, že sa nám spoločne opäť podarilo posunúť Bratislavu dopredu. Najhoršie je báť sa a neurobiť nič.

Téma zavedenia parkovacej politiky v Bratislave sa blíži do finále. Poslanci mestského zastupiteľstva v stredu rozhodnú o tom, či budeme mať jednotné pravidlá v oblasti parkovania v hlavnom meste, alebo či budú mesto a mestské časti riešenie problému aj naďalej tlačiť pred sebou. Návrhom všeobecného záväzného nariadenia sa zároveň končí príbeh dlhej a dôkladnej prípravy materiálu, do ktorej boli zapojené okrem politického vedenia mesta, odborných pracovísk magistrátu aj mestské časti. V stredu sa ukáže, či bude naša snaha úspešná.

Na zastupiteľskej forme demokracie je pekné, že o všetkom nerozhoduje len jeden človek, ale že je moc rozdelená v rukách viacerých. A tak je to aj v komunálnej politike. Výkonná moc pripravila návrh, poslanci o ňom budú rozhodovať. Pevne verím, že sa rozhodnú posunúť toto mesto dopredu a urobia niečo významné pre Bratislavčanov. Lebo najhoršie je báť sa a neurobiť nič. Stále totiž platí, že sme posledným hlavným mestom spomedzi členských štátov EÚ, ktoré nemá jednotné pravidlá pri parkovaní a dokonca sme aj posledným krajským mestom na Slovensku, ktoré sa doteraz nevydalo touto cestou regulácie dopravy v meste.

Ako som už v minulosti často spomínal, zavedením parkovacej politiky získajú mesto a mestské časti nástroj na reguláciu verejnej dopravy a verejného priestoru. Bratislavčania budú jednoznačne zvýhodnení pred návštevníkmi mesta, zavedie sa poriadok a jasné pravidlá. Zmiznú autá z chodníkov, verejný priestor bude čistejší. Ľudia, ktorí v meste žijú a nemajú v ňom trvalý pobyt, budú mať zasa o dôvod viac, aby sa stali Bratislavčanmi. To ich nielen zvýhodní pri parkovaní, ale zároveň to zvýši príjem do rozpočtu mesta a mestských častí.

Mestskí poslanci budú v stredu rozhodovať o významnej zmene v živote Bratislavy. Z hľadiska náročnosti prípravy tejto zmeny a jej zavedenia do praxe, je táto šanca pomôcť Bratislave v oblasti parkovania poslednou v tomto volebnom období. Nepochybujem, že rozprava bude dlhá a miestami aj emotívna. Pevne však verím, že na konci dňa si budeme môcť spoločne povedať, že sa nám opäť podarilo posunúť Bratislavu dopredu.

Teraz najčítanejšie

Ivo Nesrovnal

Narodil som sa v Bratislave 19. mája 1964. Bývali sme na Jelačičovej. Po ukončení gymnázia som chcel študovať históriu, lebo dejiny ma vždy priťahovali. Nakoniec som však išiel na právo. Vo vzdelávaní som pokračoval ďalej na univerzitách v USA, Nemecku a Francúzsku. Profesionálnu dráhu som začal v Akadémii vied a ako právnik som mal tú česť pracovať so skvelými ľuďmi v kancelárii prezidenta Václava Havla. Ako advokát som žil a pracoval v rôznych európskych krajinách. Trinásť rokov som spoluviedol pobočku renomovanej medzinárodnej advokátskej kancelárie Gleiss Lutz Rechtsanwälte pre Česko a Slovensko. Dlhšie som žil v Hamburgu, Štuttgarte, dobre poznám Viedeň, Mníchov, Zurich či Kodaň. Po návrate zo zahraničia som ostal z mnohých vecí v Bratislave nemilo prekvapený. Odstup od západnej Európy sa zväčšil, Bratislava strácala konkurencieschopnosť a vypadla z rebríčkov kvality života. V roku 2009 som preto vstúpil do komunálnej politiky a stal som sa poslancom mestského zastupiteľstva. Pochopil som, že keď chce človek meniť veci, mal by začať niečo robiť. Pre mesto sme spolu s kolegami, mestskými poslancami vykonali kus roboty. Snaha vyvrcholila v roku 2014 zvolením za primátora hlavného mesta SR Bratislava.