Denník N

Rozkrádačka na železniciach, vzbura v parlamente…

… znásilnený Bugár a nájdený Matovič. Veľa zaujímavého sa udialo tento týždeň.

Pondelok
Bolo rušne, pretože šlo o rušne. Železničná spoločnosť chce zaplatiť 59 miliónov eur za prenájom desiatich nových rušňov na desať rokov. OĽaNO zistilo, že presne za takúto istú sumu by sa dali tie isté rušne aj kúpiť. Železničná spoločnosť oponuje, že v cene kúpy nie sú zahrnuté opravy, revízie a že opozícia sa sekla vo výpočtoch. Výsledné sumy teda vyzerajú takto: Prenájom na desať rokov za 60 milónov, nákup cca na tridsať rokov za 80 miliónov. Železničná spoločnosť sa zdá už rozhodla a vlaky si prenajme.  Jediný, kto môže tento skvelý biznis ešte zastaviť, je ministerstvo dopravy. A keďže vieme, kto ho vedie, vieme aj to, ako sa to skončí. Čiže namiesto toho, aby sme o desať rokov mali aspoň nejaké vlaky, nebudeme mať nič. Ani peniaze, ani stroje. A vlastne načo by nám aj boli. O desať rokov sa bude cestovať úplne inak než trápnou železnicou.

I keď premiér Fico to vidí inak a zasa poospevoval čínske investície, a hlavne čínske vlaky, ktoré k nám prúdia v nebývalom množstve a privážajú nám milióny dolárov. V tejto súvislosti podotkol, že chce podporiť nové súkromné prekladisko pri košickom letisku. Treba len dúfať, že štátne (a teda aj naše) peniaze zasa neskončia vo vreckách majiteľov firiem spriatelených so SMERom alebo niekde v čiernej diere, ako sa to stalo pri prekladisku pri Žiline. Uvidíme, ako to nakoniec všetko dopadne a či z toho niečo bude. Premiér bol totiž tesne po nočnej a podľa vlastných slov bol trošku zmagorený.

Utorok
Vyšlo najavo, že nejaký nezaradený Marček, toho času poslanec, ktorý doteraz nič nepovedal, sa zrazu zobudil a povedal, že treba uznať anexiu Krymu. Prišiel na to tak, že počul rozprávať v ruskej dume Danka. Čo z jeho slov ho primälo k takémuto záveru, nikto nevie, ale zasa, keď hovorí Danko, všetky závery sú otvorené. V každom prípade po tomto vyjadrení už nemôžme poslanca Marečka ani pri dobrej vôli považovať za nezaradeného. Skôr ho môžme považovať za… (na tomto mieste si dosaďte výraz, aký potrebujete a uznáte za vhodné).

Vládna koalícia neodhlasovala skrátené legislatívne konanie o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. V podstate malo ísť o zmrazovanie platov. Koalícia to síce navrhla, nejako však zabudla zahlasovať. Najzodpovednejší boli Kotlebovci. Ich hlasy síce nepomohli, ale aspoň budú mať čo svojim voličom ponúknuť a budú môcť byť za pekných. V zásade si spravili lepšie promo ako Fico na nočnej. Ten musí byť teraz pekne nasratý, lebo zatiaľ čo on vo fabrike drel ako mulica, celú noc nespal, a to všetko v podstate zadarmo zo solidarity s pracujúcou inteligenciou,  ostatní poslanci si hneď o dva dni na to odhlasovali na výplatnú pásku o tisíc eur mesačne viac, a tým úplne a nadobro pochovali jeho snahu ukázať sa ako premiér vlády solidárnej a cítiacej so všetkými občanmi. K zvýšeniu platov sa mal možnosť vyjadriť aj Béla Bugár. Ten síce za skrátené konanie hlasoval, ale ani sa len nenamáhal pretvarovať, že by mu bolo ľúto, že tento návrh neprešiel.  Naopak, snažil sa ho obhajovať.

Streda
Premiér sa už konečne po nočnej vyspinkal a v Afrike sa zobudil do rána, v ktorom si uvedomil, že ak nechce byť za starého uja, musí niečo urobiť. Vyhlásil preto, že ak si poslanci zmrazovanie platov predsa len nerozmyslia, spojí to s hlasovaním o dôvere vláde. Nato zareagoval napálený poslanec z SNS Hrnko v tvári červený ako vianočná ruža buď od chlastu alebo od jedu, že on na zákone, ktorý by riešil platy ústavný činiteľov pracoval od jari a Fico ho hentak hnusne zrušil so zmrazovaním. A ešte vynadal precedovi do sociálneho mecenáša chodiaceho pracovať na zmeny. Fuj, taká nehoráznosť!… Hrnku, samozrejme, chápeme, komu už by sa len páčilo pracovať od jari do jesene. Zdá sa, že podľa tohto vyjadrenia má vláda i vďaka SNS našliapnuté na ďalšiu krízu a to sa ešte neukázal Danko. Uvidíme ako dlho im to vydrží a či to neskončí stiahnutím chvosta ako pri odvolávani Richtera.

Je tu však ešte PEACEMAKER Bugár, ktorý sa v utorok tváril, že je všetko v najlepšom poriadku, avšak hneď ako započul  Ficove vyhrážky, otočil (aké nečakané) a dostal chuť rokovať. Vyhlásil síce, že ide o znásilnenie a že parlament nemôže byť slúžkou vlády, ale i tak  si myslí, že povaliť vládu kvôli platom je risk. Veríme, že Bugár urobí všetko preto, aby vláda pokračovala v nezmenenej zostave, lebo risk je to hlavne preňho. Podľa najnovšieho prieskumu má Most 5,6 percenta a Béla dobre vie, že súmrak sa nezadržateľne blíži. Bugár je totiž politik, ktorý i to najbrutálnejšie znásilnenie dokáže vyhlásiť za najkrajšie a najromantickejšie milovanie.

Štvrtok
Všetko sa ďalej točilo okolo zmrazovania platov. Smeráci ako jeden muž zmenili názor a zrazu s ním súhlasili. Lucia Nicholsonová z SaS nato vyhlásila, že Smeráci sú banda nesvojprávnych politikov. Má, samozrejme, pravdu, toto nie je žiadna novinka tak načo to vôbec rieši? Natíska sa otázka, či náhodou nie je napálená na to, že ju Smeráci za jednu hodinu pripravili o 12 000 eur ročne. Je to už pekná sumička. Určite by padla vhod. V otázke zvyšovania platov je opozícia s koalíciou na jednej lodi. Keď ide o vlastné vrecká, v parlamente vládne takmer vzácna zhoda. To platí aj pre OĽaNO. Tí spravili tiež poriadnu otočku, keď na začiatku s návrhom síce nesúhlasili, ale po vlne nevôle sú zrazu pripravení podporiť ho. Dokonca i s predstihom. Zaujímavé postavičky sú aj Hrnko s Dankom. Prvý je stále napálený a vyjadril sa, že celý návrh na úpravu platov, na ktorom pracoval celý rok zahodil do koša, nenechá zo seba robiť debila a zmrazenie nepodporí. A Danko? Ten chce robiť v celom spore mediátora. Treba len dúfať, že vie, čo to slovo znamená.

Piatok
Bolo humorne a veľa, takže radšej len v skratke. 

  • Poslanci sa rozhodli, že kvôli kalamite nebudú hlasovať. To, že kalamita bola deň predtým, nikomu neprišlo divné
  • Do parlamentu prišiel Matovič, nadával Smerákom do cvičených opíc a obviňoval ich, že nezahlasovali za zmrazovanie platov. To, že jeho poslanci urobili to isté, mu zrejme ani trochu neprekážalo
  • Opozícia chce zasa odvolávať Kaliňáka. Vraj keď neboli Smeráci jednotní pri poslednom hlasovaní, je šanca, že nebudú ani pri jeho odvolávaní. To, že po Ficovom rozkaze už jednotní sú, akosi nepostrehli. A Kaliňák sa opäť len smeje.

Dobre bolo aj tento týždeň. Trochu veselo, trochu smutne. Už len treba počkať, kto sa bude smiať nakoniec.

Teraz najčítanejšie

Marián Letko

Zväčša neškodný...https://maroskocestuje.webnode.sk/