Denník N

Ruka ruku myje, Robo Roba kryje

Premiér Fico chce byť jedným z lídrov utvárania novej vízie pre Európsku úniu. Doma však nezvláda ani praktickú politiku.

Zdroj fotografie: Úrad vlády SR

Robert Fico včera vyhlásil, že chce byť jedným z lídrov utvárania novej vízie pre Európsku úniu. Jeho schopnosť ponúknuť víziu pre úniu však diskredituje jeho dlhodobá neschopnosť ponúknuť ju doma.

Pred prezidentskými voľbami v decembri 2013 Fico kritizoval opozíciu, že sa len „triešti, háda a frustruje verejnosť, ktorá má potom prirodzené tendencie prijímať hoci nerealizovateľné, no uchu dobre znejúce jednoduché riešenia. Ak štandardné politické strany neponúknu víziu, extrémizmus okamžite vyplní tento priestor“.

Vízie pre Slovensko sme sa však od Fica nedočkali. V roku 2016 šiel SMER-SD do marcových volieb pod jeho vedením ako jediná parlamentná politická strana bez volebného programu. Tú jednu A4-ku zverejnenú na poslednú chvíľu za „štandardný“ program považovať nemožno.

SMER – SD v marci 2016 voľby vyhral vďaka populistickým heslám v kampani. Z radikalizácie politickej scény, ktorú Fico pomáhal rozsievať svojimi predvolebnými vyhláseniami, vyklíčil po voľbách extrémizmus v parlamentných laviciach Národnej rady SR.

Keď sa chcel stať Robert Fico prezidentom, presviedčal nás v decembri 2013 o svojich silných stránkach: Prezident bude musieť nielen ľudí dávať dohromady, ale aj garantovať politickú stabilitu a sociálny zmier. Sú to okruhy, kde som v poslednom období nadobudol obrovské množstvo skúseností.“

Tieto skúsenosti však Fico nikdy predtým ani po tom, čo v prezidentských voľbách neuspel, na Slovensku nevyužil. Naopak, šírenie nenávisti raz voči opozícii, inokedy voči migrantom, európskym lídrom, médiám, či mimovládkam, je jeho dlhoročná obľúbená pracovná metóda.

A na záver ešte jedna aktuálna paralela, ktorá ukazuje neschopnosť Fica ponúkať skutočné riešenia.

Pred prezidentskými voľbami v súvislosti s právomocou prezidenta očistiť verejný priestor od ľudí, ktorý doň nepatria, uviedol: „Ako prezident by som využil túto právomoc, a všade tam, kde by som videl pochybnosti, že ide o človeka, ktorý nie je schopný zvládať funkciu, do ktorej by mal byť menovaný, tak by som toto oprávnenie využil.“

Dnes je Robert Fico po tretíkrát predsedom vlády, ktorý má v rukách moc zosadiť z postu nedôveryhodných ministrov. Napriek tomu ponecháva zdiskreditovaného Roberta Kaliňáka stále vo funkcii ministra vnútra a podpredsedu vlády krajiny, ktorá bude čochvíľa predsedať Rade EÚ.

Teraz najčítanejšie

Zuzana Zimenová

V oblasti vzdelávacej politiky sa pohybujem už niekoľko rokov ako analytička portálu Nové školstvo a autorka viacerých koncepčných návrhov a školských právnych predpisov. Patrím medzi iniciátorov kampane Chceme vedieť viac o budúcnosti vzdelávania na Slovensku. Od novembra 2016 som poslankyňou NR SR. V nadchádzajúcich voľbách sa uchádzam o hlasy voličov s číslom 28 na kandidátke SaS. Viac na www.zimenova.sk