Denník N

Ruský Krym je nádherný, vyzerá ako Kalifornia

Povie nám to tento rok Nko, SME alebo niektorá cestovná kancelária?

Hospodárske noviny uverejnili vymyslenú správu o tom, že Penta kupuje .týždeň.

Pobúrenie iných médii nad šírením falošných správ v HN by vyznelo úprimnejšie, keby na nás klamstvá a manipulácie neskákali zo všetkých strán. Mám na mysli konkrétnu tému, slovenské mediálne tabu.

Začalo sa to na tom najmenej pravdepodobnom mieste – v Eurotelevízii. V septembri. Dvojstranový článok Tel Aviv, najslobodnejšie mesto Blízkeho východu. Niekoľko citátov:

„Len tri hodiny letu nás delia od rozľahlej piesočnej pláže Tel Avivu, tiahnucej sa pozdĺž celého mesta, ktoré National Geographic zaradil medzi 10 NAJLEPŠÍCH plážových miest na svete.“  (Len niekoľko desiatok kilometrov Tel Aviv delí od pásma Gazy, ktoré bude do roku 2020 v dôsledku izraelskej blokády neobývateľné.)

„Európskejšie mesto by ste na Blízkom východe asi nenašli.“ (Prečo by sme hľadali európske mesto na Blízkom východe?)

„Tel Aviv ako stvorený pre všetkých, ktorí si radi užívajú život, od parkov a športovísk až po obchody, kaviarne a reštaurácie. Stretnete tu ľudí rozličných národností a vierovyznaní. Každý rok pribudne množstvo prisťahovalcov, keďže Zákon o návrate umožňuje všetkým Židom požiadať o izraelské občianstvo. Nie všetci novousadlíci hovoria hebrejsky, ruština sa strieda s angličtinou, sem-tam zaznie francúzština, poľština či arabčina. Nie je nič neobvyklé vidieť synagógu hneď vedľa mešity a obďaleč katolícky kostol. Otvorenosť Tel Avivu by mohla byť vzorom tolerancie a dobrej vôle.“ (Otvorenosť apartheidného štátu, ktorý okupuje cudzie územia, by mohla byť vzorom tolerancie a dobrej vôle, hmm…)

„Jaffa patrí medzi najdlhšie osídlené územia na svete [..] Starovekí Gréci, Rimania, Egypťania, križiaci, Napoleonove vojská, Otomani, Briti a Palestínčania, tí všetci a mnohí iní tu zanechali svoju stopu.“ (Palestínčania sa spomínajú v článku len v tejto jednej vete na rovnakej úrovni ako starovekí Gréci.)

Žiadna zmienka o tom, že pohodlne do Tel Avivu môžu cestovať Slováci, no Palestínčania z okupovaných území alebo z iných krajín už menej. Otvorenosť Tel Avivu platí iba pre niektorých. Zákon o návrate je určený iba pre židov z celého sveta, bez ohľadu na ich vzťah k Palestíne. V texte chýba aj informácia o tom, kam sa podeli z Jaffy Palestínčania, ktorí tam zanechali svoju stopu.

A Eurotelevízia (číslo 51/52) pridala aj vianočný darček, cestopisný príspevok o Izraeli: krajina, ktorú mnohí vnímajú ako nebezpečnú, na nás zapôsobila ako jedna z najpokornejších a najľudskejších, aké sme kedy navštívili. (Naozaj sa to tam píše.)

Pobyt v Izraeli sa začína v kibuci na Golanských výšinách!

Golanské výšiny sú okupované Izraelom, nie sú "Izrael". A mimoriadne dôležitá časť: "Kibuc je príjemná komunita, kde vládne pokoj, rodinná atmosféra, všade sú stromy (dokonca aj pekanové) a priateľské psy."
Golanské výšiny sú okupované Izraelom, nie sú „Izrael“. A mimoriadne dôležitá časť:
„Kibuc je príjemná komunita, kde vládne pokoj, rodinná atmosféra, všade sú stromy (dokonca aj pekanové) a priateľské psy.“

 

Opäť veľmi dôležitá časť - toto je jediná zmienka o Palestínčanoch v článku: "Kým sa dostaneme do Jeruzalema, prechádzame v aute s izraelskou značkou palestínskymi územiami. V kibuci nás ubezpečili, že by sa nám nemalo nič stať, no mierny adrenalín cítime v žilách počas celej cesty."
Opäť veľmi dôležitá časť – toto je jediná zmienka o Palestínčanoch v článku:
„Kým sa dostaneme do Jeruzalema, prechádzame v aute s izraelskou značkou palestínskymi územiami. V kibuci nás ubezpečili, že by sa nám nemalo nič stať, no mierny adrenalín cítime v žilách počas celej cesty.“

Márne by ste čakali informáciu o tom, že palestínske územia, Golanské výšiny alebo Jeruzalem sú okupované Izraelom. Práve naopak, Eurotelevízia v Jeruzaleme vidí príklad toho, ako by sa malo žiť – podobne ako Tel Aviv v predchádzajúcom článku, je to Mesto pre každého: Je to miesto, ktoré by mohlo ísť príkladom všetkým. Príkladom, ako spolu existovať. Žijú tu spolu židia, moslimovia a kresťania. (Znovu ani slovo napr. o situácii v okupovanom východnom Jeruzaleme, ilegálnych osadách, vyháňaní palestínskych rodín z ich domov, do ktorých sa chcú nasťahovať izraelskí osadníci.)

Tento článok dokonale demonštruje prístup slovenských médii k Palestíne – k izraelským židom si ideme domov sadnúť a podebatovať o živote, oni majú príjemnú atmosféru, domov dôchodcov, milujú Star Wars. Dokonca aj izraelské psy(!) v ilegálnej osade na okupovanom území sú priateľské.

Palestínčania sú zobrazení iba ako potenciálna hrozba (cestujeme izraelským autom, bojíme sa o svoje životy.) To je všetko. Žiadne rodinné návštevy, spoločenské vzťahy, záľuby, život, ľudskosť. Izraelské psy sú nám milšie ako palestínski muži, ženy a deti.

Podobne o okupácii radi pomlčia aj v cestovných kanceláriách. Napríklad Tip Travel ponúka zájazdy do Izraela aj s prenocovaním v Betleheme a z ich stránky nezistíte, že Betlehem v Izraeli nie je.  A už vôbec nič o tom, že časť trasy poznávacieho zájazdu sa nachádza na okupovaných územiach. Myslím, že zo slovenských cestovných kancelárii Palestínu vo svojom katalógu spomína iba BUBO. (Edit: Palestínu má v ponuke aj Victory Travel.)

30. decembra na dovolenku do Izraela pozýval aj denník SME. Bizarný kúsok (úplne v redakčnej línii). Okrem toho, že Golanské výšiny umiestnili do Izraela a zabudli na okupáciu, vymysleli v SME toto:

600 000 Izraelčanov v ilegálnych osadách má plnú podporu vlády, ale vo paralelnom svete SME je všetko vyriešené. Izrael na vás čaká.
Ten odsek je stelesnenie chaosu s prímesou lži. 600 000 Izraelčanov v ilegálnych osadách má plnú podporu izraelskej vlády a osady rýchlo rastú, ale v paralelnom svete SME je všetko vyriešené. Izrael na vás čaká.

Svojím dielom k reklame na Izrael (zadarmo alebo za peniaze) prispel včera Nový Čas. Typickým izraelským spôsobom, teda obrázkami polonahých izraelských vojačiek z Instagramu. Okupácia sa predáva ťažko, izraelské PR kampane sa pravidelne spoliehajú na najnižšie pudy (podobne ako Nový Čas).

Čo asi robia sexi vojačky, keď práve nie sú v Grécku na dovolenke?
Čo asi robia sexi vojačky, keď práve nie sú v Grécku na dovolenke?

Izrael svojou politikou robí všetko preto, aby sme si osvojili myšlienky hnutia BDS (bojkot, sankcie, zrušenie investícii). Vo svete BDS silnie, preto očakávam, že v našej gubernii tento rok budeme veľmi často čítať o tom, aká vynikajúca dovolenková destinácia je Tel Aviv a prečo by sme tam mali okamžite vycestovať.

Bohužiaľ, som presvedčená o tom, že niektorí slovenskí novinári sú vo svojom postoji k Izraelu motivovaní hlbokou nenávisťou k Palestínčanom – popieranie niekoho existencie je pre mňa znakom silnej nenávisti. Ťažko povedať, čo ju spôsobilo alebo spôsobuje, ale cítim ju. Rasizmus a nenávisť. Budem veľmi rada, ak sa tento rok niečo zmení. Napríklad aj taká drobnosť ako dôsledné označovanie okupovaných území v zmysle medzinárodného práva.

Pred časom akýsi Miguel Francis natočil pre RT „dokument“ o Kryme. Zistil, že na anektovanom území sú všetci šťastní a je tam úžasne, lebo sa previezol autom po pobreží a pripomenulo mu to kalifornskú prírodu. Jednoducho, kvalitné (drogy).

SME, Denník N a možno ani Nový Čas by nikdy nenapísali chvály o ruskom Kryme, lebo jeho anexia je ilegálna. Prosím, postupujme takto aj v prípade Palestíny a ďalších arabských území, ktoré Izrael okupuje. Ak nás anexia Krymu hnevá, ale Palestínu automaticky premenovávame na Izrael a o okupácii mlčíme, je to chyba. A je to to isté, čo predvádzajú putinofili, len v opačnom garde. Pre mňa toto dôveryhodnosť slovenského „mainstreamu“ veľmi výrazne znižuje.  Konšpiračným webom sa vyhýbam, proti šíreniu nepravdivých správ bojujem, ako viem. No vidím, že keď ide o Izrael, aj mnohí v „dôveryhodných“ médiách sú ako odtrhnutí z reťaze. Napíšu a odvysielajú hocičo, vrátané lží a manipulácii. Toto je omnoho nebezpečnejšie ako Hlavné správy, Aeronet a iné diskreditované stránky. „Fake news“ o Palestíne sú v „mainstreame“ dlhodobo prítomné, resp. sú na dennom poriadku.

Zmeňme to tento rok. Bez zmeny pohľadu na Izrael a Palestínu bude vyplakávanie nad dezinformáciami zo Zem a Vek zbytočné. Keď ide o obhajobu Izraela, rôzni „mainstreamoví“ novinári sú odhodlaní takmer na čokoľvek, podobne ako konšpirátori pri chválospevoch o Putinovom Rusku.

 

 

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie