Denník N

Policajná akcia Rýchlostný maratón

ilustračné foto: TASR
ilustračné foto: TASR

Žiada sa povedať, že konečne boli príslušníci tam, kde mali byť, tam, kde ich nevyhnala túžba po rýchlych peniazoch a buzerácii vodičov.

„Kto dnes nestretol policajta, akoby na ceste ani nebol,“ povedali v televíznych novinách a musím povedať, že kecali. Prejazdil som celý Levický okres, nestretol som ani jedného. Niežeby mi chýbali, za tie roky, čo jazdím, ich mám až nad hlavu a musím povedať, že som si na nich ešte nezvykol a už to tak vyzerá, že si ani nikdy nezvyknem.

Rýchlosť dodržujem až pedantne. Pred značkou označujúcou začiatok obce brzdím a napriek protestom všetkých mojich spolujazdcov rýchlosť pridávam až za značkou, ktorá obec ukončuje. Má to niekoľko dôvodov:

  • považujem sa za zodpovedného vodiča, ktorý dodržuje predpisy,
  • zarábal som dosť málo na to, aby som dokázal zo svojho platu prispievať na niečie odmeny.

Napriek tomuto mi na cestách prekážajú. Ako väčšina vodičov si myslím, že hoci ich je veľa, len málo je ich tam, kde by mali byť naozaj. V našom meste sa napríklad pravidelne vyskytujú schovaní za múrom rodinného domu pri výjazde z mesta a v susednom bývajú zasa zastrčení za odstavenými kamiónmi alebo autobusmi. Ani jedno miesto nie je také, kde by sa dala rýchlosť porušiť nejak extrémne, prípadne kde by sa tá rýchlosť aj nejako extrémne porušovala, ak tam nie sú, prípadne kde by rýchlejšie jazdiaci vodiči ohrozovali veľké množstvo ľudí.

Dnešnú akciu Rýchlostný maratón som paradoxne napriek tomu privítal. Nebola motivovaná rýchlym a bezprácnym ziskom, ale reakciou ľudí, ktorí potrebovali pomôcť, pretože sa cítili v oblastiach, kde žijú ohrození šialenými a bezohľadne jazdiacimi šoférmi. Zostáva len dúfať, že príslušníci fungujúci pod značkou pomáhať a chrániť  budú aj v budúcnosti počúvať bežných ľudí a budú sa vyskytovať tam, kde ich skutočne treba. Tam, kde sa vyskytujú, bežne ľuďom príliš nepomáhajú, nasrať ich však dokážu do nepríčetnosti.

Držme im palce, každý si zaslúži druhú šancu…

Teraz najčítanejšie

Marián Letko

Zväčša neškodný...https://maroskocestuje.webnode.sk/