Denník N

Rytier Siedmich kráľovstiev môže byť predjedlo alebo aj zákusok k šťavnatej sérii Hra o tróny

Georgea R. R. Martina dnes už netreba nejako zvlášť predstavovať, pretože nieže je len jedným z najpredávanejších autorov rebríčka bestsellerov New York Times, ale stojí aj za úspešným televíznym seriálom, známym ako Hra o tróny.

Ten vznikal na motívy jeho rozsiahlej knižnej ságy s názvom Pieseň ľadu a ohňa. Martin dej tejto série ešte stále rozvíja, pričom nenapreduje iba dopredu, ale vracia sa aj obdobia pred intrigánske a vražedné spory o železný trón.

Na tomto princípe vznikla jeho próza Rytier Siedmich kráľovstiev. Je to svojím spôsobom prequel, pretože dej sa odohráva celé storočie pred udalosťami, ktoré otvárajú sériu Pieseň ohňa a ľadu. Z hľadiska sujetu, dejovej šírky a aj rozsahu sa toto dielko nedá porovnávať ani s jednou časťou veľkolepej série, no napriek tomu stojí za pozornosť.

rytierRomán Rytier Siedmich kráľovstiev je svojím spôsobom veľmi jednoduchá próza, evokujúca stredoveké rytierske eposy. Autor nezaprel svoju veľkú lásku k dávnej histórii, kedy oslnivé súboje rytierov bývali najväčšou udalosťou roka, pričom zároveň dokazuje, že medievalistika je veľmi silnou stránkou jeho tvorby.

Fanúšik Hry o tróny sa v tomto románe zorientuje veľmi rýchlo, pretože sa stretne s už známymi rodmi ako sú Targaryenovci alebo Freyovci, a so ságou o železnom tróne má tento román spoločnú aj identickú topografiu. Napriek tomu je Rytier Siedmich kráľovstiev oveľa komornejšou prózou, v ktorej čitateľ sleduje dobrodružstvo potulného rytiera a jeho panoša Egga.

Hlavnou postavou je Ser Dunkan Urastený, ktorý sa narodil v Blchavej diere, teda v akomsi slume na stredoveký spôsob. Ako 5 až 6 ročný sa stal panošom sera Arlana z Mincostromu, po ktorého smrti zdedil tri kone a meč. Vo svojich skoro dvadsiatich rokoch chce naplniť výchovný odkaz svojho bývalého pána.

rytier2

Súčasťou tohto posolstva je aj rytiersky ideál cností, spravodlivosti a oddanosti. Stane sa z neho potulný rytier, ktorý si môže vybrať lorda, pričom rozhoduje najmä otázka vyššieho dobra. Mladý neskúsený a chudobný rytier sa však musí ešte veľa učiť, aby pochopil, ako je to s dobrom vo svete mocných a vplyvných šľachticov.

V troch príbehoch narazí na svet intríg, klamstva a sprisahaní. V prvej časti s podtitulom Potulný rytier sa Dunkan zúčastňuje rytierskeho turnaja. Okrem iného sa rozhodne verejne zastať ohrozovanej dievčiny, a preto sa musí podrobiť „Súdu siedmich“, čo neznamená iba bojovať so siedmimi protivníkmi, ale tento akt predstavuje ešte ťažšiu úlohu, a to nájsť šesť rytierov, ktorí budú ochotní bojovať za neho.

V druhej časti s názvom Prísažný bojovník ponúkne svoje služby schudobnenému lordovi. V tomto príbehu je vyskúšaná nielen jeho oddanosť a zmysel pre spravodlivosť, ale aj schopnosť udržať na uzde svoju žiadostivosť.

Záverečná epizóda s názvom Tajomný rytier je asi najakčnejšou časťou knihy. Autor sa vyhral s opismi rytierskych zápasov. Bojuje sa o ozajstné dračie vajce, ktoré je odmenou za ťažké vyraďovacie duely. Skutočnými prekážkami sú však nástrahy v podobe politických intríg a rodinných nezhôd dračieho rodu Targaryenovcov.

rytier

Unikátnou pridanou hodnotou románu sú perokresbové ilustrácie, ktorých som v knihe napočítal okolo 160. Ich autorom je Gary Gianni – knižný ilustrátor a komiksový kresliar, ktorý má za sebou práce na komiksoch Batman, Indiana Jones, či Hellboy a okrem toho ilustroval aj knihy J. Verneho, R. Bradburyho alebo Michaela Chabona. Výtvarník v doslove priznáva, že na ilustráciách knihy Georgea R. R. Martina pracoval osemnásť mesiacov, čo je na samotnej práci skutočne poznať.

rytier4

Napriek tomu, že sa príbehy potulného rytiera nevyznačujú až takou veľkou epikou, aká je príznačná pre sériu Hra o tróny, musím pozitívne hodnotiť aj slovenský preklad, nakoľko som presvedčený, že už samotná terminológia súvisiaca s rytierstvom a stredovekými zbraňami, mohla spôsobiť nemalé prekladateľské úskalia.

rytier3

Slovenský vydavateľ predstavuje knihu sloganom „Vynikajúce predjedlo k Hre o tróny“, s čím sa dá súhlasiť a zároveň by som dodal, že čo sa týka násilia a sexuálnych scén ide skutočne o soft verziu, a preto môže tento román otvoriť bránu do tohto unikátneho fantasy sveta aj mladším čitateľom.

 

George R.R. Martin: Rytier Siedmich kráľovstiev, Vydavateľstvo: Tatran, 2017, Preklad: Jana Pernišová, Ilustrácie: Gary Gianni

Teraz najčítanejšie