Denník N

Rytmus, urobte veľkú vec!

Miro Remo je podľa mňa jedným z najväčších talentov súčasnej filmárskej omladiny. Nakrútil film Cooltúra, ktorý nekompromisne a veľmi zblízka ukazuje zákulisie slovenského „kultúrneho“ života – od estrád Martina Jakubca k Ficovým predvolebným mítingom, od majstrovstiev V4 v kopaní hrobu až po Miss akejsi motoristickej akcie, kde moderátor povzbudzuje chlapov k pokrikom „Ukáž p**u!“ na dievčence v spodnom prádle zoradené na javisku. Včera Miro film pustil prvým tridsiatim divákom a mal som tú česť byť jedným z nich. Ten film by mal byť podľa mňa už zajtra v kinách. Ale nebude. Niektorí protagonisti nechcú dať svoj súhlas. Medzi nimi Patrik Vrbovský – Rytmus.

Patrik, dnes som ten film videl a vôbec si nemyslím, že by Vás ukazoval v nejakom zlom svetle. Hovoríte v ňom od srdca a veci, ktorým veríte. A na javisku opakujete slová a rýmy, ktoré z Vašich úst počuli už desaťtisíce ľudí. Na Vašom rozhodnutí teraz veľmi záleží to, kedy, ako a v akom rozsahu sa s týmto filmom budú môcť zoznámiť ďalší.

V tom filme ste povedali jednej mladej dáme, nech sa nesnaží vyrábať hity, nech len robí muziku a je za ňou vidieť výsledky. A že časom to okolie ocení, podobne, ako to ocenilo u Vás. Nebolo by fajn, keď už slovenské prostredie vychovalo talentovaného filmára, pomôcť mu robiť to isté? Keď natočil Comeback, zaujal. Teraz má možnosť reálne preraziť. Jeho film je surový, autentický, zobrazených ľudí ukazuje úplne zblízka. Je kritický, má nadhľad a ukazuje veci, ktoré sa často môžu diať za múrmi najbližšieho kulturáku a doteraz sme o nich netušili. Nebolo by dobré mu pomôcť dostať ho medzi divákov?

Verím, že ak by ste mu dali zelenú Vy, Patrik, pridali by sa ďalší. Že v záujme toho, aby dobré veci neostávali v šuflíkoch, by kývli rukou nad zobrazením nejakej svojej nedokonalosti a pomohli by dôležitej výpovedi o našej spoločnosti dostať sa medzi masy, vyvolať emócie a rozpútať diskusiu. Viete rovnako dobre ako ja, ža takýto film nemôže naveky ostať nevidený. Jedného dňa ho niekto vytiahne a premietne. A možno za Vami príde po rokoch s nechápavou otázkou „A v čom bol vlastne problém, Patrik?“

Urobte, prosím, veľkú vec a pomôžte Mirovi ukázať svoje dielo svetu. Vám to moc neublíži, ale slovenskej dokumentaristike a mladej filmovej tvorbe to môže výrazne pomôcť. Ďakujem.

Teraz najčítanejšie

Martin Poliačik

Martin Poliačik študoval systematickú filozofiu na Trnavskej univerzite. Jeho cesta ku kritickému mysleniu je spätá so Slovenskou debatnou asociáciou, v ktorej od roku 1996 pôsobil postupne ako debatér, rozhodca, medzinárodný tréner a tri roky ju viedol z pozície výkonného riaditeľa. Desať rokov bol aktívnym slovenským a európskym politikom. Je doktorandom na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave a spolu s manželkou Hanou sa venuje podnikaniu, lektorskej a konzultantskej praxi. Vedie Akadémiu kritického myslenia a s individuálnymi klientmi a klientkami pracuje na zlepšovaní ich komunikačných, prezentačných a rozhodovacích schopností. So spoluautorkou Lindou Lančovou napísal knihu o kritickom myslení Poriadok v hlave, ktorá vyšla v knižnej edícii Denníka N v roku 2022.