Denník N

Ako sa narodiť ako ropný magnát alebo trochu slovenskej geografie

Prieskumom zábava iba začína a ak máte „šťastie“, zmení vám život.

Býval v Gbeloch a volal sa Medlen. Vraj mu čert pekelnými čarami privolával oheň do kováčskej vyhne. Že šlo o zemný plyn sa ukázalo, keď mu primitívny plynovod, vybudovaný z močaristého pozemku vybuchol. Rakúsko-uhorské úrady zavetrili, že by nebolo od veci spraviť na mieste geologický prieskum a od roku 1914 tak máme na Slovensku nový priemysel.

Aj keď sa rozšíril do Východoslovenskej panvy (Trhovište, Stretava, Ptrukša, Senné) ktorá zostáva na východe najperspektívnejšou oblasťou, Sabinova a Lipian, najdôležitejšou zostáva Záhorská nížina. S ňou je spojená história spoločnosti Nafta a. s. Najviac ložísk bolo objavených v 50-80-tych rokoch. História spracovania ropy je dlhšia – v roku 1896 začala s rafinériou v Bratislave spol. Apollo. Ropa vyviera na povrch aj sama. V Korni na Kysuciach, alebo v Mikovej, ktorá bola dlho najznámejšou historickou ropnou lokalitou na severovýchode Slovenska.

Nesedíte aj vy na parapetnej doske okna do hlbín zeme?

V rokoch 1905 -1912, podobne ako v Mikovej, existovali v Smilne produkčné vrty, ktoré v tej dobe hĺbil rakúsko-uhorský geológ Károly Telegdi-Roth. Volali sa Otto a Marta, mali hĺbku okolo 1000 metrov a ťažbu vtedy zastavil nedostatok financií.

Aj neskôr zostalo Smilno zaujímavé, dodnes sa traduje historka, ako po 2. svetovej vojne prišli do dediny podnikaví poľskí židia so žiadosťou, aby sme prestali ropu ťažiť. Vraj im to kazí obchodné plány. V tom čase sa v oblasti Poľska v okolí Krosna, ktoré geologicky súvisí s oblasťou Smilna už rozvíjal ťažobný priemysel a doteraz z neho existujú pozostatky.  Zrejme sme na obchod pristúpili, pretože odvtedy sa na našej slovenskej strane ťažba, ani súvisiaca infraštruktúra neobjavili a región sa vyvinul odlišne.

V 80-tych rokoch som si chodila prezerať práce a vrty pri geologickom a geofyzikálnom výskume, ktoré vtedy financoval štát. Boli hlboké, na vtedajšiu dobu jedny z najhlbších. Jeden 5500, druhý 5700 metrov. Ich cieľom bolo určiť ropo-plynonosný potenciál. Údajne sa nič významné nenašlo, trochu plynu, trochu slanej vody. Pri plyne však boli vyčíslené isté zásoby (str. 54). Oblasť sa doteraz považuje za veľmi skromne preskúmanú.

Smilno je vďaka svojmu tektonickému oknu (tiež tu) geologickou lokalitou s veľkou vedeckou významnosťou a je súčasťou databázy podobných lokalít, chránených v zmysle zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny. Archív fotiek tu.

Ašpirantom prírodných vied ľahko a rýchlo

Podľa Aktualizácie surovinovej politiky Slovenska tvorí domáca produkcia iba do 3% domácej spotreby plynu, 1% ropy a dlhodobo sme odkázaní na ich dovoz. Aj keď niektorí odborníci tvrdia, že zďaleka neboli objavené všetky náleziská, dovážať budeme aj v budúcnosti, pretože nájdenie väčších ložísk na našom území nepredpokladajú. Najviac ropy sa vyťažilo v roku 1963, plynu v roku 1959, v dlhodobom horizonte predpokladá aj ÚRSO a MH SR pokles domácej produkcie.

Nemám ambíciu miešať sa do tohto fachu, ide mi len o krátku expozíciu do obrazu. Láskavý čitateľ bude preto zhovievavý a ak mu jeho odbornosť nedovolí inak, opraví ma. Ale za posledný rok som pochopila, že ak niekto okolnosti novodobého prieskumu, ako je ten v Smilne opíše a položí hlúpe otázky, či sa deje korektne a či domýšľame dôsledky, tak buď zainteresovaný laik ako ja, alebo nikto.

mapa_suroviny na SK
Slovensko je jedna veľká baňa. Nie, že by iné krajiny neboli, ale u nás je možné permoníčiť zvlášť jednoducho.

Odkedy sa môj pozemok stal strategickým, čítam nestráviteľné analýzy ako detektívky. Surovinová politika je k rannej káve, odporúčam ju hneď po tom, čo si rozkliknete tieto užitočné mapy a získate aspoň tušenie o geológii miesta, na ktorom žijete. Okrem iného sa v nej píše:

V čase budovania rozvinutej socialistickej spoločnosti štát presadzoval doktrínu maximálnej surovinovej sebestačnosti  a vynakladal veľké finančné prostriedky na geologický výskum ložísk. (…) Podiel štátu na financovaní prieskumu sa bude znižovať. Je potrebné vytvoriť pre ťažobné spoločnosti také legislatívne stimuly, aby sa podieľali na financovaní geologického prieskumu z vlastných zdrojov.“

Preložené: Slovensko patrí medzi geologicky najviac preskúmané krajiny, potvrdené ložiská nerastov rátame na stovky a stále je čo objavovať. Budúcemu investorovi stačí zapichnúť špendlík do mapy a vybrať si. Čo som nikde nenašla je odpoveď, ako máme ošetrený stav, keď sa po financovaní z vlastných zdrojov začne firma obzerať po návratnosti. Lebo prieskumom v takom prípade zábava iba začína a ak máte šťastie, zmení vám život. Štát si ale v tomto bode spokojne umyje ruky.

Neúnavná entertainment company

Záujem o Smilno sa obnovil v roku 2006. Licencie na prieskum od MŽP SR získala firma, aktuálne vedená pod menom Alpine Oil and Gas sro. Schránka, na ktorú niektorí zainteresovaní upozorňujú naozaj silnými slovami  a o ľuďoch v pozadí píšu ako o znalých remesla, ktorej praktiky a viac i menej viditeľná spolupráca so zástupcami samosprávy a miestnych firiem sú často na hrane, aj za hranou zákona.

Skrz osobnú skúsenosť s firmou, ktorá vzala osudové vety o stimuloch štátu vážne, môžem smelo napísať, že kvalita našej geologickej preskúmanosti je o triedu vyššie, než kvalita legislatívy, ktorá vás dobehne, ak sedíte na zaujímavom neraste, ale hlavne o štyri triedy nad úrovňou našej občianskej gramotnosti . Jej ďalší postup v Smilne nateraz zastavil až súd a naozaj váham, či sme vyspelým štátom, ako si myslíme alebo rozvojovou krajinou, lebo ako sa zdá, presne to si myslí ona.

S podporou ťažby to asi trochu preháňame a ako občan ju chcem vidieť v medziach, ktoré dokážeme ošéfovať. Zvlášť ak tvorí minimum nášho HDP. V ďalších článkoch ukážem, že to nie je žiadne roztopašné želanie.

Ak sa zapáčime firmám s týmto naturelom, slovenské mestá a dediny budú v lepšom prípade ohniskami občianskej neposlušnosti, v horšom vatou pomedzi dobývacie priestory.


Sledujte aktuálny vývoj na: www.facebook.com/RopaSmilno
Dokumentácia k prípadu na: docs.com/marianna-varjanova

Teraz najčítanejšie

Marianna Varjanová

Vo voľnom čase blokujem cesty a vypovedám na polícii. Tento blog bude občasnou Alenkinou monotémou. Zahraničná ťažobná firma ma prinútila pýtať sa, či tých divov naokolo nie je na moju ríšu už trochu priveľa. Ložiskový geologický prieskum ropy a horľavého zemného plynu na severovýchode Slovenska a jeho vplyv na kvalitu pleti žien po štyridsiatke.