Denník N

Sabaton – Tanková brigáda zo Švédska

Sabaton
Sabaton

História, najmä vojenská, mnohým pripadá ako nudný zoznam dátumov a mien s komentárom, ktorí si čítajú intelektuáli a bežnému človeku sú nanič. Často k jej štúdiu nedokážu strhnúť ani množiace sa publikácie, akokoľvek kvalitne spracované a zrozumiteľne podané.

Ale hudba má tú skvelú vlastnosť, že sa ľahko dostane pod kožu. A tu vstupuje do hry švédska kapela Sabaton.

Zdroj: Sabaton.net

 

Pamätám si ich ešte zo svojej prvej návštevy festivalu Masters of Rock vo Vizoviciach. Vtedy mali vonku ešte len prvé dva albumy (tretí nerátam, ešte uvediem, prečo) a zdali sa ako príjemná, i keď nijako výnimočná zostava, spievajúca o druhej svetovej vojne.

Keďže v Česku hrajú každý rok, videl som ich opäť pri každej svojej návšteve festivalu. A boli čím ďalej, tým lepší.

Ale pekne poporiadku.

sabaton12

Zdroj: Sabaton.net

Existujú už pomerne dlho. Prvé dva albumy (Primo Victoria a Attero Dominatus) sa točili najmä okolo druhej svetovej vojny. Časť fanúšikov ich doteraz pokladá za najlepšie nahrávky. U mňa, naopak, hrajú menej ako neskoršie CD.

Metalizer (s prepáčením) nepovažujem za regulérnu nahrávku Sabatonu. Niežeby nebola dobrá, ale ide vlastne len o znovunahratie ich demo pások a je v rámci tvorby úplne mimo.

Ten Sabaton, ktorý mi prirástol k srdcu, sa zrodil v roku 2008 vydaním Art of War. Čo skladba, to pecka. Pomedzi piesne sú vkladané krátke hovorené intermezzá, kde sa cituje z rovnomennej knihy. Limitovaná edícia dokonca obsahovala ako bonus celú knižku v štýlovom prebale, korešpondujúcim s CD. Takto sa šíri kvalitná literatúra, dámy a páni!

aow_webb_800x800

Zdroj: Sabaton.net

Bol to Art of War, ktorý ma presvedčil, aby som si zohnal knižku a prečítal si ju. Odvtedy si ju čítam znova a znova, s rozostupmi približne pol roka. A vždy v nej nájdem niečo nové.

Zároveň tu opustili bohatú, ale predsalen v istej miere obmedzenú tému druhej svetovej vojny, resp. jej najznámejších bitiek a konfliktov. V duchu Umenia vojny sem dali aj príklady z prvej svetovej vojny, Šesťdňovej vojny či Zimnej vojny a pod.

Niektorí by sa mohli pozastaviť nad faktom, že napr. v songu Ghost Division oslavujú nacistov. Ak sa ale pozriete bližšie, z historického aj vojenského hľadiska, išlo v tomto prípade skôr o vyzdvihnutie vojenského úspechu, pri ktorom Ervin Rommel využil niekoľko princípov z Umenia vojny (rýchlosť, nepredvídateľnosť, rozhodnosť). Aj keď išlo o víťazstvo nemeckej armády, vojenskú stránku veci obdivovali aj mnohí spojeneckí generáli.

sabaton_coa_front2

Zdroj: Sabaton.net

Na Coat of Arms sa opäť vrátili do vôd druhej svetovej vojny. Nájdete tu také zaujímavosti, ako je grécky odpor voči talianskej fašistickej okupácii, kedy Talianom museli pomôcť Nemci (vďaka čomu sa zdržala ich invázia do ZSSR a dá sa povedať, že to prispelo ku konečnej porážke Tretej ríše), obliehanie Bastogne či oslavu hrdinstva nórskych sabotérov, ktorým môžeme vďačiť zato, že sa Hitler nestihol dostať k atómovej bombe.

V roku 2012 vydali ich asi najlepší (nielen podľa mňa) a najlepšie hodnotený album Carolus Rex. V rámci limitovanej edície vyšiel aj so švédskymi verziami pesničiek. Ide o koncepčný album mapujúci vzostup, vrchol moci aj pád imperiálneho Švédska, od Gustáva Adolfa až po obdobie po smrti Karola XII (ktorý sa spomína aj v slávnom Itinerári od Daniela Krmana).

carolus-rex

Zdroj: youtube,com/Sabaton.net

V podstate každý iný album Sabatonu obsahuje aspoň jednu skladbu, pri ktorej si poviete, že nie je taká pecka ako ostatné. Nie je to však prípad Carolus Rex. Vďaka nemu som sa zároveň naučil zas niečo nové, a síce, že Švédsko nebolo odjakživa mierumilovná krajina, ako ju poznáme dnes.

V 17. a 18. storočí bolo ríšou, pred ktorou sa triasla celá Európa, až kým neprišla bitka pri Poltave a ďalšie následné porážky. Až tieto udalosti a ich následky nasmerovali Švédsko na mierovú cestu, kde viacmenej zotrváva dodnes.

heroes

Zdroj: youtube.com/Sabaton.net

Na albume Heroes sa rozhodli pre komornejšie udalosti, a to oslavu individuálneho hrdinstva niektorých vojakov či vojačiek.

Mnohých českých aj slovenských fanúšikov istotne poteší aj fakt, že tu songom Far from fame oslávili leteckého maršála Karla Janouška, známeho ako veliteľa československých leteckých oddielov, slúžiacich v britskej armáde v druhej svetovej vojne.

Za jeho službu sa mu neskôr komunistický režim „odvďačil“ rokmi väzenia.

last-stand

Zdroj: Sabaton.net

Zatiaľ najnovším prírastkom v už pomerne rozsiahlej diskografii Sabatonu je album Last stand. Ako napovedá názov, jednotiacim konceptom CD sú hrdinské činy posledného odporu, či už skončili porážkou alebo víťazstvom. Poteší najmä širokým historickým záberom, keď sa tu mihnú bitky zo staroveku (Sparta – slávny odpor 300 Sparťanov proti ohromnej perzskej presile), stredoveku (Blood of Bannockburn – Škóti a ich vzdor proti Angličanom) aj novších dejín (Rorke’s drift – hŕstka britských vojakov brániacich sa doslova prívalu bojovníkov Zulu).

Mňa najviac chytila dvojica songov z druhej polovice albumu, tj. Shiroyama a Winged Hussars. Prvý menovaný opisuje labutiu pieseň samurajov, bitku pri Shiroyame, ktorú ste mohli (v dosť zromantizovanej verzii) vidieť vo filme Posledný samuraj, v hlavnej úlohe s Tomom Cruisom.

Winged Hussars je nesmierne chytľavá óda na poľských husárov, jedného z najrešpektovanejších vojenských útvarov novoveku, ktorý vtedy pod vedením Jána Sobieskeho pomohol rozhodnúť bitku pri Viedni (1683) v prospech Uhorska.

husari

Zdroj: magazin.atlas.sk

Asi ste si všimli, že väčšinu článku si „odkusla“ vojenská história a nie hudobná stránka. Ako som už písal v článku o power metale, nie je to žiadna objavná muzika ani vrchol originality, navyše sú si albumy pomerne podobne znejúce. Z bežného bombastického power metalu vybočujú spevom (barytón a absencia falzetov), tematikou textov a ich celkovým podaním a prezentáciou.

Spolu s fantasy sériou zo sveta Malazu (moje články tutu) vo mne znovu vzbudili záujem o históriu a jej súvislosti, ktorý dodnes nepoľavil a tak skoro nevyprchá, ak vôbec.

Verím aj, že nie som jediný, koho kapela Sabaton nasmerovala k zahĺbeniu sa do dejín či už všeobecných alebo vojenských.

A zatiaľ čo podaktorí hejSlováci budú 14. marca 2017 oslavovať Jozefa Tisa a iných „mierotvorcov“ a „príjemných ujov“, budem rád, ak sa ku mne pridáte v snahe odheadbangovať si hlavu na koncerte kapiel Accept a Sabaton v bratislavskej Aegon Aréne \m/

 

P.S.: Veľké uznanie patrí autorom knihy Vojvodcovia, ktorí ukázali, že na vojenských dejinách Európy sa významnou mierou podieľali aj osobnosti so slovenským pôvodom :)

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kizák

Metalista, ktorému nie je jedno, čo sa deje vo svete i doma :)))