Denník N

Šach

Má sa krása obhajovať vlastným príbehom?

 

Včera by mala 80 rokov nádherná rodáčka z Oravy a moja starká Magdaléna, ktorá vo mne vedela prebudiť pocit pre zamyslenie sa nad vlastnou kritikou.

Denník SME pripomína z pera Ľ. Feldeka, že ešte o deň skôr by sa dožil 90tych narodenín básnik, vďaka ktorému sa o poézii na Slovensku ešte stále môžu napísať texty (napríklad aj odkázaný na D. Pastirčáka k téme Válek v .týždni), ktoré obstoja medzi aktuálnymi titulkami a neprodukujú nadrozmerné podnety.

Poéziu čítam pomerne málo… A tak, keď už, dokonca opakovane, ako jeho S hlavou v ohni na postoji v nedeľu a v pondelok tento týždeň, tak to už je chvíľa.

Fascinuje ma, ako dokázal človek s miestami nespochybniteľne brilantným štýlom publikovať Jesennú lásku, ako sa z tohto mohol stať jeden z národných (a jeho veľ)hitov, ako sa s týmto úspechom predsa stále aj ja trochu vyrovnávam… Považujem ju za príklad balíka chýb. Napriek nehe, ktorou v literatúre vedia oplývať práve muži.

Človek je sám sebe najtvrdší sudca.

 

*

Presnosť klame.

Častejšie varíme

bez majoránky.

 

Svitáme pred Svetlom.

Prijali by sme tieň

a zákon o sviežení.

 

Nad nami dvor

s jedným padlým mostom

vráti nás za sebou.

*

 

 

Teraz najčítanejšie

Eva Sládeková

Už dávnejšie niekto literárne a ešte inak spracoval hľadanie strateného času. V súčasnosti je to tak živá potreba... Ak chceme byť ľudskí alebo dokonca sami sebou, je nutné nájsť si čas, v ktorom sa pravidelnejšie usadíme a budeme sa učiť pustiť všetko z rúk, dopriať aj myšlienkam slobodu plynúť v tom vlastnom kruhu. A takto konečne svoje dýchanie a malé stopy vo svete premeníme na dar, modlitbu a pokoj.