Denník N

Safari v bratislavských lesoch

Začína sa stmievať. Z lesa odchádzajú poslední turisti, z rýchlo chladnúcich ohnísk sa vznáša len slabý dym. Detské ihriská, pred pár hodinami ešte plné detí, zívajú prázdnotou. Poslední oneskorení bežci a cyklisti s čelovkami opúšťajú les a namiesto nich sa údolím Železnej studničky plazí jesenná hmla.

Ráno vyrážam na biku z Kamzíka už o šiestej. Slnko ešte dobrú hodinu neuvidím, za to hneď v prvej zákrute vidím miznúť v lese staré známe tmavé siluety. Diviaky stretávam často. Žiadne krvilačné zvieratá to nie sú, aj keď záhradku mi poorali riadne. O pár metrov ďalej ma z asfaltky bezstarostne pozorujú dve srny, zvyknuté na ľudí. Kdesi v diaľke šteká líška a ja si fičím po chodníčku hlbšie do územia mestských lesov.

Po pol hodinke jazdy na biku sa začína brieždiť. Odbáčam z hlavnej cesty po rozbahnenom chodníku od ťažby dreva do „môjho“ lesíka. O pár hodín tu po okolí budú chodiť stovky turistov, hubárov a jazdiť množstvo cyklistov. Teraz je však skoré ráno a les patrí ešte tým druhým.

Na chodníku predomou postáva muflón, ale zjavne sa mu nepáčim a tak sa rýchlo stráca v žltom jesennom lese. Ale prišiel som sem kvôli niečomu inému. Nemusím čakať dlho a z lúčky počujem ten zvuk. Ručanie daniela. Jeseň je práve to magické obdobie, keď môžete ráno či večer počúvať danieliu ruju. Daniele sa tu bezstarostne korzujú po chodníčkoch, kde sa ešte pred pár hodinami korzovali ľudia. Pozerám na fotopascu, za dva dni 500 fotiek a videí. Paráda.

 

 

 

Keď sa povie Bratislavský lesopark, veľa ľudí si predstaví opekačku na Železnej, či jazdu lanovkou na Kamzíku. Je však úžasné, že v lesoch, pol hodinku na biku od týchto najnavštevovanejších miest, môžete pri troche šťastia zažiť také malé bratislavské safari pri riečke Vydrica. Aj preto je nevyhnutné, aby rekreácia, šport a ochrana prírody boli v lesoparku maximálne nadradené nad ťažbu dreva či výstavbu hotelov. A aby sme dokázali ochrániť toto krásne územie, ktoré Bratislava má. Aj preto som rád, že v najbližších voľbách do Bratislavskej župy kandidujú aj ľudia ako Martin Vlačiky (Nové Mesto), Jaromír Šíbl (Karlova Ves) či Michal Drotován (Rača), ktorí už roky bojujú za ochranu tohto územia, podporu rekreácie, športu a ochrany prírody v lesoch v okolí Bratislavy.

Autor je člen občianskeho združenia Iniciatíva Naše Karpaty, ktoré sa venuje problematike prímestských lesov, podpore rekreácie, športu a oddychu v súlade s ochranou prírody.

Moju osobnú stránku môžete nájsť tu: https://www.facebook.com/JakubMrvaZaZelensiuBratislavu/

Teraz najčítanejšie

Jakub Mrva

Som ochranár, cyklista, turista, otec 2 detí a predseda občianskeho združenia Iniciatíva Naše Karpaty, ktoré sa dlhodobo venuje boju proti nadmernej a nešetrnej ťažbe dreva, nevhodným developerským projektom a zároveň snahe podporovať rekreáciu v súlade s princípmi ochrany prírody. Som spoluautorom Koncepcie rozvoja bratislavských mestských lesov, Zonácie mestských lesov a Dohody medzi hlavným mestom a LESMI SR ohľadom zníženia ťažby dreva. Od roku 2018 pôsobím ako poslanec mestského zastupiteľstva hl. mesta SR Bratislavy za Team Bratislava (Team Vallo) a miestneho zastupiteľstva mestskej časti Nové Mesto.