Denník N

Sága Židovskej ulice a jej „revitalizácie“

Židovská ulica v rekonštrukcii. Foto – archív M. Z.
Židovská ulica v rekonštrukcii. Foto – archív M. Z.

Sedem mesiacov trápenia zhrnutého v jednom článku.

Tento príbeh sa začal písať niekedy koncom apríla 2016, kedy začali rozkopávať začiatok Židovskej ulice pred BKIS až po schody, ktoré vedú pod most SNP. Už od začiatku nebola stavba riadne označená, nikde ani zmienka o tom, kto stavbu realizuje, kto je jej zadávateľ, ako by mal vyzerať výsledok a hlavne kedy to bude hotové. Pôvodný termín dokončenia celej rekonštrukcie bol stanovený myslím na 24. júna 2016, malo sa to stihnúť pred začiatkom predsedníctva v EÚ.

Ešte pre správnosť uvediem, že túto časť Židovskej rozkopávali aj preto, lebo plynári potrebovali meniť niečo, čo presne neviem. Čo ale viem, je to, že to samozrejme nestihli v termíne, ktorý na to mali vyhradený.

img_3424

Tragikomédia s názvom revitalizácia Židovskej ulice začala o pár dní neskôr, presnejšie deviateho mája 2016. Ináč celkom bežný pondelok, prišli ale robotníci, doviezli si frézu a začali vyberať asfalt z cesty. Samozrejme, že Staré Mesto na to obyvateľov neupozornilo. Zopár štastlivcov sa o tom dozvedelo tak, že si v nedeľu večer našli za stieračom auta lístoček s oznamom, že zajtra už na Židovskej nezaparkujú.

img_3579

V ten istý deň sa odborníkom, ktorí obsluhovali frézu podaril parádny kúsok. Počas frézovania zavadili o kábel, ktorý napájal lampu na Židovskej. Následne ohli jednu z lámp priamo na Staromestskej ulici a samozrejme, že na to nikoho neupozornili dúfajúc, že sa to ututlá a ohnutú lampu si nikto nevšimne. Na druhý deň ale lampa spadla priamo na cestu na Staromestskej ulici.

img_3599

11. mája začali z odstraňovaním asfaltu na chodníkoch. Samozrejme, že po sebe nič neupratali, absolútne žiadny ohľad nebrali ani na obyvateľov, ani na podnikateľov, ktorí majú na ulici prevádzky.

img_3604

Robota pánom išla “veľmi” od ruky. V tomto čase na stavbe pracovali presne traja ľudia, presnejšie jeden obsluhoval báger, druhý sa na neho pozeral, opretý o lopatu a stavbyvedúci na túto paródiu dohliadal. Týmto tempom im len vynášanie asfaltu z chodníka trvalo cca týždeň.

img_3606

17. mája začali rozbíjať betón, ktorý bol pod asfaltom na ceste. Suť samozrejme hneď neodvážali, najprv celú cestu na komplet rozbili a až potom začali suť nakladať a vyvážať, čo im zabralo zhruba ďalší týždeň. Následne začali výkopové práce za účelom pokládky chráničiek a ďalších vecí. Na optické káble sa ale napriek upozorneniam zabudlo, veď je iba rok 2017, obyvatelia Židovskej a priľahlých ulíc nepotrebujú mať optický internet a televíziu, oni si vystačia aj so starou technológiou.

img_3682 img_3851

Betónova suť z cesty a chodníka ale nebola odstránená na komplet, takže ulica vyzerala ako po bombardovaní, obyvatelia mali problém sa dostať domov a o zúfalých podnikateľoch, ktorí neboli schopní zásobovať svoje prevádzky ani nehovorím.

img_3997

Výkopové práce pokračovali do júna, kedy bola jama zasypaná a začali po povrchu ťahať ďalšie káble.

7. júna bola rozbitá väčšina betónu pod chodníkom, takže obyvatelia a návštevníci prevádzok chodili po štrkovom podloží, ktoré bolo kde tu spestrené neoznačeným kanálom, odseknutým elektrickým káblom a podobne.

img_3918

Zhruba 14. júna boli pred vchody do jednotlivých domov a prevázok umiestnené drevené lávky, ktoré mali uľahčiť vstup. Otvorené kanály ale na ulici zostali aj naďalej.

img_4094

22. júna začali ďalšie výkopove práce, tentokrát pokladali tuším kanalizačnú rúru, ktorá mala odvádzať vodu z ulice. Výkop realizovali hneď vedľa pôvodného výkopu, v ktorom ťahali káble a chráničky.

img_4188 img_4211

Uz v tomto čase začali robotníci úplne uzatvárať ulicu, čím absolútne znemožnili obyvateľom aj zákazníkom prevádzok prístup. Druhé výkopové práce trvali zhruba do konca júna, kedy už mala byť rekonštrukcia ukončená. V tejto časti Židovskej ulice navyše nemenili plynári vôbec nič, takže výhovorky zástupcov mesta na ich adresu sú úplne mimo.

img_4203

2. júla začali betónovať Židovskú ulicu. Stavba samozrejme nebola stále nijako označená, nikde žiadny oznam o tom, čo sa to vlastne deje a hlavne nebola vyznačená náhradná trasa, takže po stavenisku sa premávali bezradní turisti, ktori nevedeli kadiaľ majú ísť. Ľudia sa pravidelne brodili čerstvo vyliatym betónom, ktorý nebol väčšinu času nijak označený.

img_4314

15. júla začali pokračovať v rekonštrukcii Mikulášskej ulice. Jednu časť rozkopali, samozrejme, že stavbu riadne neoznačili ani nezabezpečili. Ako bonus väčšinu času počas rekonštrukcie nefungovalo verejné osvetlenie, keďže robotníkom sa počas výkopových prác podarilo poškodiť elektrické vedenie. Obyvatelia Mikulášskej ulice počas večerných hodín chodili domov cez nezabezpečené stavenisko a po tme.

img_4468

 

V tomto čase už bola Židovská vybetónovaná (nie však dokončená), bol urobený provizórny plot pri múre so Staromestskou a na Židovskej boli zastavené stavebné práce.

img_4440

Začiatkom augusta začali práce na pokladaní dlažby. O kvalite dlažby bolo popísaného veľa, takže k tomuto sa vyjadrovať zbytočne nebudem. Len by som podotkol, že ľudia, ktorí dlažbu pokladali s tým očividne nemali veľa skúseností, čo je vidieť na tom, ako katastrofálne je dlažba položená.

img_4617-2

15. augusta sa robotníci rozhodli, že znovu úplne uzavrú ulicu a nikto na ňu nebude mať prístup. Tento stav bol síce po pár dňoch napravený, zo začiatku ulice ale stále mali skladisko, skrášľoval ho veľký lodný kontajner na skladovanie náradia, ďalší kontajner na odpad a kopa voľne pohodeného odpadu, ktorým skrášľovali okolie.

img_4665-2 img_4664-2

8. septembra začali rozkopávať poslednú časť Židovskej ulice pri Židovskom múzeu. Spodná časť ešte nebola v tej dobe dokončená (a stále nie je), stále pretrvával stav neoznačenej a nezabezpečenej stavby.

img_4863

16. novembra sa vrátili robotníci na dolnú časť Židovskej, kde je položená betónová dlažba. Na dlažbe začali dorábať otvory na uzávery plynu, kvalitu práce môžete zhodnotiť z priložených fotiek. Napriek mnohým upozorneniam nechali stále zabetónovaný uzáver plynu pred vchodom do domu na Židovskej 3, stav pretrváva doteraz. V tejto dobe namontovali aj stĺpiky na začiatku dlažby, aby zamedzili prístupu áut. Praskaniu dlažby to ale aj tak nezabránilo.

img_5444img_5450

20. novembra bola sprejazdnená vrchná časť Židovskej ulice od koľajníc električky až po Mikulášsku. V tejto časti ulice už asi nezostal čas alebo peniaze na odstránenie obrubníkov a vydláždenie celej cesty až po múrik. Celá cesta je taktiež oveľa vyššie ako bola pôvodne, odhadom cca 15-20 centimetrov, takže je len otázkou času, kedy niekto prepadne cez múrik a zraní sa.

img_5451

Proces rekonštrukcie Židovskej, ktorý mal pôvodne skončiť v júni, bol provizórne dokončený zhruba v novembri. Obyvatelia museli 7 mesiacov žiť na stavenisku, mali problém dostať sa domov a len prinesenie bežného nákupu domov bol pre niektorých dosť veľký problém. O privezení niečoho väčšieho domov, ako napríklad chladnička alebo práčka, mohli iba snívať, takisto ako nebola možnosť akýchkoľvek stavebných úprav bytov, pretože ste si domov jednoducho nemali ako priviezť veci na to potrebné.

Jedna prevádzka skrachovala už počas prebiehajúcej rekonštrukcie, ďalšie sú na pokraji krachu. Toto samozrejme nikoho z kompetentných nezaujíma. Čo je ale oveľa horšie, vedenie Starého mesta úplne ignorovalo výzvy obyvateľov, o to čo sa tu dialo sa v podstate vôbec nezaujímali, neustále sa vyhovárali na niekoho a na stretnutiach s obyvateľmi im klamali do očí.

Počas celej rekonštrukcie nebola riadne označená stavba, nikto nevedel, kto stavbu realizuje, nebola riadne zabezpečená, kedykoľvek hrozilo zranenie, pád do nezabezpečeného kanála a podobne. Argument o tom, že tam nemal nikto chodiť neobstojí, keďže to je jediné prístupové miesto do domov aj do prevádzok na Židovskej.

Pred nedávnom sme si vyžiadali kompletnú dokumentáciu k tejto stavbe, keďže je otázne, či vôbec boli k stavbe vydané všetky potrebné povolenia a potvrdenia, taktiež sme zvedaví, ako bola narušená pri rekonštrukcii statika jednotlivých domov. Výsledok sa dozvieme čoskoro.

Na záver len dodám, že po tom čo obyvatelia a podnikatelia zo Židovskej a priľahlých ulíc museli žiť v katastrofálnych podmienkach zhruba 7 mesiacov, Staré Mesto sa napriek protestom obyvateľov rozhodlo urobiť zo Židovskej pešiu zónu a znemožniť tak vjazd a parkovanie rezidentom. Tejto téme sa budem venovať čoskoro.

PS: Niektoré dátumy možno nie sú absolútne presné a deň-dva sa môžu líšiť. Spisoval som to na základe mojej fotodokumentácie v telefóne.

Teraz najčítanejšie