Denník N

Sagan vs psychologičky

Je zaujímavé sledovať vyvolané reakcie nad údajnou nespravodlivosťou, ktorá bola spáchaná na našich športovcoch. Či už ide o futbalové majstrovstvá Európy do 21 rokov, ktoré muselo Slovensko opustiť po kontroverznom zápase Talianska proti Nemecku alebo po diskvalifikácií Sagana z Tour de France. V týchto prípadoch sa väčšina spoločnosti cíti ukrivdená a je si istá, že bola spáchaná najväčšia nespravodlivosť na celom svete. Ľudia nadávajú, píšu zúrivé statusy a politici sa predbiehajú vo vyhláseniach, v ktorých poukazujú na nespravodlivosť a nefér hru. Nehovoriac o tom, že zrazu sme všetci odborníci na cyklistiku, pritom ešte ani dnes mnohí nechápu ako to je možné, že ten Sagan je najlepší na svete a nevie skončiť ani v prvej desiatke  v celkovom poradí na tour.

Avšak na tom celom nevidím nič tak strašne zlého. Šport sú obrovské emócie, ktoré priťahujú fanúšikov naprieč celou spoločnosťou. Dávame prednosť srdcu pred rozumom. Nehovoriac o tom, že veľa ľudí tento fenomén vytrháva  zo stereotypu ich dní. Dokonca je to pekné, že sa spoločnosť vie spojiť aspoň  v týchto pár prípadoch a cítiť spolupatričnosť.

Na tejto vlne emócií  sa samozrejme chcú zviesť aj politici. Sú to pre nich ľahko získané (alebo stratené) politické body a deje sa to všade vo svete. Čo ma ale na tomto jave irituje, je to, prečo nepociťujeme rovnaký spravodlivý hnev, keď sa nespravodlivosť deje priamo v našej spoločnosti. Napríklad šikana a vyhadzovy ľudí z verejnej správy za poukázanie na problém. Týchto ľudí nepodporí toľko politikov a ľudí svojím statusom ako Sagana, a pritom majú oveľa menšiu možnosť  sa brániť a sú z tohto pohľadu slabší. Z čoho mi plynie, že v prípade týchto ľudí sa deje oveľa väčšia nespravodlivosť. A tých príkladov by mohlo byť oveľa viacej.

Týmto nechcem povedať, že nemáme  fandiť našim športovcom ale mali by sme zahorieť spravodlivým hnevom aj (hlavne) vtedy keď vidíme ako verejné inštitúcie platené nami konajú neprávosť a nehrajú fér a tí slabší sa nemajú proti nim ako brániť. Preto poprosím nabudúce nejaký ten nahnevaný status o nespravodlivosti v našej spoločnosti.

P.S.: Sagan si urobil zase raz dobrú reklamu a jeho marketingová hodnota ide hore, píše sa o ňom viac ako keby vyhral celú tour.

Teraz najčítanejšie