Denník N

Salónne kuloáre 001

V pilotnom dieli sa zoznámime s najlepším slovenským umením a vybranými kľúčovými aktérmi kreatívnych priemyslov.

Salónik – kultúrne občerstvenie organizuje občasné kultúrne podujatia na Hlavnej stanici. Dá sa iba písať o tom, aká je stanica hnusná… Prezidentský salónik na prvom nástupišti sa však môže stať aj dejiskom umenia. Už od septembra sa snažíme pracovať so širokým významom slova kultúra, ktoré má svoj pôvod v latinskom coleo/colere – obrábať, kultivovať prostredie. Hlavná stanica je priestorom príchodov a odchodov. To, čo ju charakterizuje je neustály pohyb. Chceli by sme aby Salónik ako kultúrne miesto ponúkol možnosť zastavenia sa, vystúpenia z jej pravidelného rytmu a to tak v prípade cestujúcich, ako aj v prípade ľudí, ktorí na Hlavnú stanicu prídu možno po prvý raz za iným účelom ako cestovaním, či odprevádzaním.

Salónik od začiatku spolupracoval s dokumentaristom Janom Šebíkom, s ktorým sme rozvinuli sériu video upútaviek na akcie (jedna mesačne). V týchto upútavkach účinkovali samotné kurátorky a fotograf najprv sami za seba, postupne sa vnorili do filmovej reality ako Sprievodkyňa Božena, Družička a Aktivista. Okolo týchto 3 postáv vznikol dej, ktorý “vyvrcholil” scénou svadby. Pokračuje TU!

Teraz najčítanejšie

Franz Xaver Procházka

*****Xaver: Som hlavná postava komixu Salónne kuloáre a práve som sa narodil. Chcem zapadnúť do slovenskej kultúrnej scény a písať o nej...***** Zuzana Duchová: Som kurátorkou projektu Salónik, organizujem a tvorím kultúrne podujatia. V komixe hrám sprievodkyňu Boženu a som matkou Franza Xavera Procházku. Keďže nie je plnoletý, budem ho na tomto blogu zastupovať. Komix Salónne kuloáre je vedľajším produktom Salóniku, občasného kultúrneho miesta v prezidentskom salóniku na Hlavnej stanici.