Denník N

Sám, ale nie osamelý…

Naozaj je samota niečím, čoho sa treba báť? Aký je rozdiel medzi samotou a opustenosťou? Aký je ich význam pre náš život. A predovšetkým, prečo bolí keď nikto nie je po našom boku. Otázky, ktoré prenasledujú mnohých ľudí…

Často dochádza k zamieňaniu pojmov sám a osamelý, hoci každý z nich má iný zmysel a predovšetkým, ani jeden neoznačuje konečný stav…

Samota je prirodzená

Byť sám je prirodzené. Človek prichádza na svet sám a sám z neho aj odchádza. A medzi narodením a smrťou prežije veľa okamihov, kedy je sám. Samota je dôležitá a má veľkú hodnotu.

Často si myslíme, že samota je spojená so životom „single“, prípadne so „zasväteným“ životom. Ale samota sa do istej miery spája aj s manželstvom. Dvaja sú spolu a predsa sú chvíle, kedy každý z nich prežíva samotu a nie preto, že by mali tichú domácnosť.

Nebolo by dobré, aby dvaja ľudia trávili spolu 24 hodín a všetko robili spolu. Potom hrozí ponorková choroba. Jedným z dôvodov prečo NASA doteraz nevyslala ľudskú posádku na vzdialenejšie planéty je skutočnosť, že by bolo ťažké zabezpečiť, aby sa posádka nepozabíjala v tak stiesnenom priestore (nezačali si liezť na nervy). Pre rovnováhu vo vzťahu je dôležité striedanie okamihov samoty, ale aj spoločne prežitého času.

Potrebujeme čas pre seba, ale potrebujeme čas aj pre rodinu. Preto je dôležité zamyslieť sa, či neexistuje možnosť ako pracovať menej a mať viac času na rodinu, ale aj na seba. Možno práve na úkor práce.

Ak žijete single, potom máte skôr opačný problém. Samoty je viac, než spoločného času prežitého s niekým, s kým je Vám dobre. Hovorí sa, že aj dobrého veľa škodí.

Preto je dôležité hľadať rovnováhu, aby samota mala svoje miesto, ale zároveň, aby jej nebolo viac, než je dobré.

Opustenosť je extrém

Ak hovoríme, že existuje rozdiel medzi samotou a opustenosťou, tak v čom spočíva?

Istú formu samoty prežíva každý. Bez ohľadu na to, či žije single, alebo vo vzťahu. Samota patrí k životu. Je prirodzená.

Opustenosť hovorí skôr o našich vzťahoch. Opustení sme, ak nemáme nikoho, s kým by sme sa podelili o to, čo naplnilo náš deň, po čom túžime, čoho sa bojíme a na čo sa tešíme.

Poznám ludí, ktorí hoci sú single, nepoznajú pocit osamelosti. Dokonca majú toľko záľub a kontaktov, že už strácajú čas na seba. A poznám tiež manželov, ktorí hoci žijú spolu, „prežívajú“ ako dve opustené bytosti. Osamelosť nie je daná tým, či žijete single, alebo vo vzťahu, ale tým koľko a akých vzťahov máte.

Má opustenosť nejaký význam? Sama o sebe nie je pozitívnym stavom. Všetci túžime niekam patriť a túžime po vzťahu. Osamelosť preto prináša výzvu prehodnotiť svoj život a začať rozvíjať vzťahy. Ak si sám, rozvíjaj aktivity pri ktorých spoznáš nových ľudí a spolu s nimi začneš prežívať svoj čas, alebo aspoň časť z neho.

Čas pre seba, túžba po inom

Samota je dôležitá aj pre samotný vzťah. Vzdialiť sa a znova stretnúť je cyklus, ktorý vytvára priestor pre vznik túžby a po jej naplnení. Ak s niekým nejaký čas nie sme, túžime po stretnutí, tešíme sa naň a dokážeme si ho viac vychutnať. Túžba je dôležitá pre vychutnanie. Okamih kedy sme sami, prípadne kedy nie sme spolu, sú dôležité pre vychutnávanie okamihov, kedy sme spolu.

Samota má však ešte jeden dôležitý rozmer. Filozofovia ho označujú ako existenciálny rozmer samoty. Za týmto zložitým spojením sa skrýva skúsenosť – byť sám so sebou.

Z nejakého dôvodu sme uverili falošnej predstave, že samota je zlá. A tak utekáme pred samotou. Ale samota je tým vzácnym časom, kedy môžeme byť sami sebou. Pred nikým a ani sami pred sebou nič nemusíme hrať… ponoríme sa do svojho vnútra, aby sme usporiadali svoj svet… prehodnotili odkiaľ  a kam sa uberá a načerpali silu… každý z nás je jedinečný. Dostal určité dary a schopnosti, aby ich rozvinul. Preto je dôležité, aby spoznal kým je, kým sa môže a má stať. A rozhodol sa vybrať na túto cestu. Práve tu sa skrýva jeho návod na šťastie. Objaviť seba a žiť svoj život. Samota vytvára priestor aby sme zistili, kde sa na tejto ceste nachádzame aby sme usmernili svoj život tak, aby smeroval k väčšej plnosti.

Samota je cestou k tomuto poznaniu. Preto je škoda, že sa snažíme ticho – ktoré vedie k samote, prehlušiť hudbou, filmom a iným „randálom“…

Samota je dar

Ak objavíme samotu ako dar. Budeme viac spokojní so svojim životom a menej budeme očakávať od iných.

Často utekáme zo samoty do vzťahu preto, aby nás ten druhý naplnil a urobil šťastným. Keď ten druhý zavíta do nášho života, nepochybne bude túžiť pomáhať nám na našej ceste životom. Ale za naše šťastie sme zodpovední predovšetkým my sami.

Samota nás vedie k tomu, aby sme spoznali svoj potenciál a prevzali zodpovednosť za svoj život. To znamená – zrealizovali tento potenciál. Vtedy sa staneme celistvou osobou a dosiahneme zrelosť. Ako zrelá osoba uzavrieme s druhým človekom vzťah nie preto, že ho potrebujeme, ale preto, že chceme spolu kráčať životom a na tejto ceste si pomáhať ako dve rovnocenné osoby. Dve osoby spolu tvoria jedno, no do vzťahu vstupujú ako dve samostatné jednotky…

Ak sa prestaneme na samotu pozerať ako na strašiaka, ale začneme využívať čas a priestor, ktorý nám poskytuje, začneme pracovať na sebe a to je veľmi perspektívna a výkonná investícia. Budeme sa stávať lepším človekom, odborníkom, priateľom, dieťaťom (svojich rodičov) a vďaka tomu nakoniec aj dobrým partnerom a rodičom…

Keď chýba ten druhý…

Ak sme však povedali A, treba povedať aj B. Je ľahšie znášať samotu niekomu, kto sa zo samoty vracia do vzťahu. A pravdou je aj to, že v inej rovine a v inej hĺbke sa zdieľame s ľuďmi a inak s človekom po našom boku. Byť sám, neznamená byť osamelý, ale aj keď nie sme osamelí, ostáva v nás túžba, ktorá volá po naplnení a ktorú dokáže naplniť len ten druhý… Túžba po tom druhom, je prirodzená rovnako ako túžba po samote a hlási sa k životu… Toto prázdno nie je možné ničím zaplniť a ak ste sami, hoci by ste už chceli mať niekoho po Vašom boku, Vaša bolesť je pochopiteľná.

Samota nevytvára len priestor, vďaka ktorému sa môžeme stretnúť sami so sebou. Ona vytvára aj podmienky pre stretnutie s tým, kto nás presahuje. Aj preto je samota vzácna. Umožňuje držať ruku na pulze života, ktorý mnohým uniká.

Ešte stále vnímate samotu negatívne a v dobrom závidíte zadaným priateľom a priateľkám? Ak žijete vo vzťahu s niekým, máte menej času na seba, než keď žijete sami. Je to taký paradox, že tí čo žijú single, by chceli žiť s niekým a tí čo žijú s niekým, by chceli aspoň občas mať toľko samoty, ako tí čo žijú single… Tak trochu si závidíme možnosti toho druhého a nevieme doceniť možnosti, ktoré my sami máme.

.

Byť sám, neznamená byť osamelý. Samota je cestou k zrelosti a vďaka nej dokážeme nadviazať lepšie (zdravšie) vzťahy a mať viac radosti zo života. Samota prináša priestor zamyslieť sa nad svojím životom a viac doceniť to, čo máme. Samota ponúka priestor, aby sme pracovali na sebe a stali sa väčším darom pre toho, kto raz príde do nášho života, prípadne už stojí po našom boku… Neodvíjajte svoju hodnotu od toho, či máte vzťah, alebo nie. Mnohí vzacni ľudia sú nezadaní…

-th-

Wunibald Müller pôsobí ako psychológ a psychoterapeut v benediktínskom opátstve v nemeckom Münsterschwarzachu. Je blízkym spolupracovníkom Anselma Grüna. Za zmienku stojí nielen kniha Sám, ale nie osamelý, ktorá bola podkladom pre tento článok, ale aj kniha o zamilovanosti (tú som priblížil dávnejšie).

Zdroj fotografie:

www.weruche.com

Teraz najčítanejšie

Tomáš Hupka

Vzťahom som sa začal venovať pred 10 rokmi, cez blogy na stránke .týždňa.

Potom nasledovalo obdobie, kedy som pripravoval stretnutia pre ľudí, ktorí sa chceli pripraviť na vzťah. Sám som spolu s pani manželkou absolvoval kurz Manželské večery, ktorý vytvorili Nicky a Sila Lee.

O vzťahoch som znovu začal písať cez blogy na stránke denníka N. Pridal som aj témy z oblasti životného štýlu, keďže je dôležité ako človek žije a to sa prenáša aj do jeho vzťahu.

Venujem sa témam, ktoré ma zaujímajú, ale aj témam ktorými žijú iní ľudia...

Aktuálne "zastrešujem" projekt www.knihypredusu.sk - eshop so starostlivo vybranými knižnými titulmi...

Prajem Vám príjemné čítanie! Tom