Denník N

Sama nevie

Jedno i druhé…

Zobudil ju nepríjemný pocit, snažila sa pretočiť na druhú stranu, chcelo sa jej ešte spať. Pred niekoľkými mesiacmi žiadny problém, teraz je však všetko inak. Pootvorila oči, Lukáš ešte tuho spal, videla jeho tvár, ako spokojne odfukoval, v dobrom mu závidí, pre ňu je spánok teraz viac utrpením, ako oddychom.

Priateľka Jana ju na to pripravovala, ale iné je o chlebe hovoriť a iné jesť ho, verila jej, ale teraz si to vyskúšala na sebe. Už je z toho unavená, cez deň nič moc a v noci ešte horšie. Skúšala si pomôcť malým i väčším vankúšom, želaný efekt to neprinieslo. Pomaly sa posadila, pozrela na ručičky veľkého bieleho budíka, ešte je čas, pokojne by si mohla pospať.

Nič z toho nebude, keď sa telo nevie uložiť, spať sa nedá. Vstala a pomalým krokom sa vytratila z izby, nechcela zobudiť manžela, včera prišiel poriadne neskoro, bol rád, keď zaľahol. Keby aspoň nebolo tak teplo, horúčavy ešte všetko zhoršujú, v kuchyni je odporný teplý vzduch. Odtiahne bielu čipkovanú záclonu, okno otvorí dokorán, veľmi sviežo nie je, ale určite lepšie ako popoludní. Zrak jej dopadne na kúsok trávy pred domom, ešte pred niekoľkými dňami bola krásna zelená, radosť pozrieť, teraz je žltá, skoro ako slama, horúce slnko ju spálilo.

Hm, ešte len vyliezla z postele a už sa jej zdá, že ju bolia nohy. Vezme si téglik jahodového jogurtu z chladničky, posadí sa na pohodlnú koženú lavicu, vyloží si nohy, malá taburetka jej spraví celkom dobrú službu. Naberá si malou lyžičkou z chladnej mliečnej dobroty, jedine toto dokáže ráno zjesť, nič iné jej nezostane v žalúdku. Popri jedení krúži chodidlami raz na jednu a potom na druhú stranu, poradila jej to obvodná lekárka, je to celkom účinné proti opuchom.

Ani nezbadala, že téglik je prázdny, celkom si pochutila, potom neskôr si dá niečo sýtejšie. Neponáhľa sa, pokojne sedí a oddychuje, nie je sa kam náhliť, ruky si položí na guľaté bruško a niekoľkokrát ho jemnými pohybmi pohladká. Občas sa jej zdá, že by sa tejto tehotenskej záťaže mala už zbaviť, po chvíli ju to zase prejde a chce si to ešte užiť. Sama nevie čo chce, podľa všetkého to patrí k tomuto obdobiu, nevadí jej to, chce si vychutnávať jedno i druhé.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.