Denník N

Saunou proti demencii

Opakovaná kombinácia suchého pekla a mrazivej vody môže byť nielen adrenalínovým spôsobom otužovania, ale aj prevenciou demencie v pokročilom veku. A vraj čím častejšie a dlhšie, tým lepšie.

Aspoň tak to tvrdia vedci z Univerzity Východného Fínska (Itä-Suomen Yliopisto). Nuž a im to snáď aj môžeme veriť, keďže medzi fínske národné „športy“ nepochybne patrí aj saunovanie. (Mimochodom, v tejto severskej disciplíne sa organizujú aj majstrovstvá sveta.) Holdujú mu prakticky denne a aj vďaka tomu patria medzi najväčších otužilcov. Opakované vystavovanie tela (vyše) stostupňovej horúčave a jeho následné prudké ochladenie ľadovou vodou však dokáže oveľa viac, ako len zabezpečiť náruživému saunovačovi zlepšenie jeho termoregulácie a imunity. Už istý čas boli k dispozícii relevantné vedecké dôkazy o tom, že frekventované saunovanie (minimálne obdeň) výrazne zlepšuje kardiovaskulárne parametre a dokáže znižovať riziko infarktu myokardu, ako aj mozgovej porážky. Doposiaľ sa však systematicky neštudoval možný vplyv saunovania na neuropatologické stavy, akými sú Alzheimerova choroba alebo starecká demencia.

Výskumníci počas 20 rokov sledovali vyše dvetisíc mužov rozdelených na tri skupiny, ktoré sa líšili frekvenciou saunovania. Zaujímal ich výskyt a korelácia neurodegeneratívnych ochorení po štatistickom „očistení“ získaných dát od ďalších externých parametrov (vek, tlak, fajčenie, cukrovka, alkohol, cholesterol, atď.). A výsledky boli ohromujúce: v porovnaní so „sviatočnými“ saunovačmi (raz týždenne), najnáruživejší jedinci saunujúci sa prakticky denne mali až o vyše 2/3 (!) nižší výskyt prejavov Alzheimerovej choroby a demencie. Zdá sa, že časté a intenzívne saunovanie (aspoň 15 minút na jeden šup) dokáže ochrániť srdce a zároveň udržiavať pamäť v dobrej kondícii síce zatiaľ neznámym, ale pravdepodobne podobným mechanizmom. Na druhej strane je dôverne známe, že stav kardiovaskulárneho systému zásadným spôsobom ovplyvňuje činnosť mozgu. Nehovoriac už o tom, že príjemná relaxácia a emočné uspokojenie po saune môže napomáhať žiaducim reparačným procesom. Takže hor sa do suchého pekla a ľadovej vody, aktuálne počasie je na to ako stvorené!

 

Zdroj: Sauna bathing is inversely associated with dementia and Alzheimer’s disease in middle-aged Finnish men (doi:10.1093/ageing/afw212)

Ilustračné foto: Pinterest

 

Teraz najčítanejšie