Denník N

Scenáre z USA: Kto bude nový americký prezident?

Clintonová to vyhrané nemá. Trumpovo víťazstvo je však nepravdepodobné.

Prieskumy verejnej mienky berme s rezervou. V USA už takmer polovica domácností nemá doma pevnú linku, takže na bežné prieskumy sú ľudia v týchto domácnostiach neprístupní – a aj tak iba malý zlomok ľudí odpovedá ochotne a úprimne.

V mojom blogu z minulého roka som opísal fenomén hanblivého konzervatívca v Spojenom kráľovstve. Dnes si mnohí kladieme otázku, koľko Američanov sa hanbí priznať, že budú za prezidenta voliť Donalda Trumpa. A aby boli predpovede ešte náročnejšie, v USA nemôžeme pozerať na celonárodné prieskumy, musíme analyzovať popularitu oboch kandidátov v konkrétnych štátoch. (A je to ešte horšie, pretože nie je jasné, koľko ľudí zahodí svoje hlasy voľbou libertariána Johnsonna alebo zelenej kandidátky Jill Stein…)

Čo sa zmení od predošlých volieb?

Keď bol Barack Obama znovuzvolený v roku 2012, Romneyho porazil vďaka tomu, že vyhral vo všetkých siedmich štátoch, ktoré pred voľbami vyzerali ako nerozhodnuté („swing states“).

Štáty majú pre kandidátov na prezidenta odlišnú hodnotu závisiacu od počtu hlasov v zhromaždení voliteľov – „electoral college“. (Kandidát, ktorý získa aspoň 270 hlasov od voliteľov, sa stáva prezidentom, keďže zhromaždenie voliteľov je skôr formalita a existujú aj štáty, kde by voliteľ mieril rovno do väzenia, ak by hlasoval inak ako voliči v jeho/jej štáte…)

Obama v roku 2012 vyhral Ohio aj Floridu (veľmi tesne, ale predsa) a tým získal 29+18=37 hlasov, čiže „electoral votes“.

Ďalšie nerozhodnuté štáty, ktoré hlasovali za Obamu, boli Virgina (13 hlasov), Colorado (9), Iowa (6), New Hampshire (4) a Wisconsin (10). Týchto pať štátov má dohromady len mierne vyššiu hodnotu pre víťaza (42) než Ohio a Florida.

Tento rok sa už za „nerozhodnuté“ veľmi nepovažujú Virginia a Colorado. Očakáva sa, že Clintonová týchto 22 hlasov získa.

Zmenilo sa však aj pár vecí v neprospech demokratov:

  • V Iowe sa Trumpovi darí dobre.
  • V New Hampshire je možná remíza (relevantné to môže byť iba v prípade, ak budú voľby naozaj tesné).
  • Popularita Trumpa v Michigane („modrom štáte“) narastá. Cenou za prehru by bola strata 16 hlasov.
  • Florida je nepredpovedateľná.
  • Podstatný problém: kým Pennsylvánia bola v roku 2012 považovaná za „pravdepodobne štát demokratov“, tento štát v roku 2016 vyzerá nerozhodnuto.

Pennsylvánia má hodnotu 20 hlasov a Demokratická strana investuje veľa zdrojov (dobrovoľníci, reklamy, eventy) do motivácie svojich voličov. Ak priaznivci demokratov k urnám prídu (a budú hlasovať za nominantku vlastnej strany), tak Clintonová štát získa. A zrejme vyhrá voľby. Lenže časť demokratov v tomto štáte voliť asi pre znechutenie z kampane nepríde.

Férová mapa

Je v princípe možné, že Colorado a Wisconsin nemusia skončiť ako modré štáty (modrou farbou sú zafarbené tie štáty, kde očakávame, že Clintonová získa väčšinu hlasov). Niektorí pochybujú aj o Nevade, ale podľa mňa sa mýlia. (A Arizona, alebo dokonca Georgia nemusia nevyhnutne ostať červené.) Táto prvá mapa je napriek tomu solídny základ:

ferova-mapa

 

Ako môže Trump vyhrať?

Vidím dve hlavné možnosti. Pár štátov, ktoré v roku 2012 vyhral Obama (konkrétne Michigan, Floridu a Wisconsin), by muselo preskočiť do republikánskeho koša – a potom by Clintonová na výhru potrebovala aj Iowu, aj Pennsylvániu, aj Ohio. Povedzme, že Clintonová v Ohiu nevyhrá, čo je určite možné. V tom prípade je prezidentom Trump:

Predošlá mapa má jeden výrazný háčik. Len málo ľudí verí tomu, že Trump vo Wisconsine môže zvíťaziť (a Florida tiež nie je zaručená).

Druhá možnosť je, že demokrati preceňujú svoju silu v štáte Viginia. Ak sa potom Trumpovi podarí zvíťaziť na Floride a v Ohiu, tak Obamove štáty ako Michigan a Wisconsin ani nepotrebuje:

Problém s mapou č. 3 pre Trumpa je ten, že Virginia a dokonca aj Severná Karolína (NC) by podľa prieskumov mala podporiť Clintonovú…

Ako môže vyhrať Clintonová?

Predpokladajme, že Nevada, Colorado, Wisconsin, Michigan a Virginia budú voliť nominantku demokratov. Clintonová tieto štáty úplne isté nemá, ale tento predpoklad je obhájiteľný. Podľa tohto scenára jej bude stačiť vyhrať ktorýkoľvek zo sivých štátov na tejto mape:

Ak napríklad vyhrá Pennsylvániu, tak je prezidentkou, aj ak Trump bude úspešný na Floride, v Ohiu a v Severnej Karolíne:

Zaujímavým faktom je, že tento rok výhra na Florida pre demokratov nemusí byť nevyhnutná.

Na poslednej mape sú oproti roku 2012 k republikánom „preklopené“ štáty Florida, Ohio, Iowa a New Hampshire. A žiadne štáty, ktoré boli červené v roku 2012, som neprefarbil na modro… Takže aj podľa tohto mierne pesimistického scenára Clintonová vyhráva za predpokladu, že udrží Pennsylvániu a Michigan na strane demokratov.

Je predpoklad, že iba štyri štáty budú voliť inak než v ostatných voľbách realistický? Zrejme áno. Už 20 rokov je priemerný počet štátov, ktoré za 4 roky „zmenia farbu“, nízky. Historicky bola krajina menej polarizovaná, presuny politických síl boli častejšie a počet štátov, kde víťaz bol z inej strany než naposledy, bol často vyšší než desať:

Zdroj: Washington Post

Samozrejme, aj červený štát ako Arizona alebo Severná Karolína by mohol preskočiť k demokratom oproti roku 2012. Aj Georgia a Utah môžu prekvapiť… Ako bolo povedané na začiatku, veriť prieskumom môže byť nebezpečné. A predsa, ak im veríme aspoň čiastočne, tak výsledky v roku 2016 sa nebudú dramaticky líšiť od tých, keď naposledy prezidentské voľby vyhral Barack Obama.

 

Odporúčané

  • Denník Los Angeles Times publikoval svoje predpovede. Floridu, Ohio a dokonca aj Arizonu vidí pre Clintonovú optimistiky.
  • Ako sa Trump môže stať prezidentom opísal v tomto článku aj Tomáš Vasilko.
  • Vlastné mapy sa dajú vytvoriť tu.

 

Update, pondelok 1:33PM, EST:

The Upshot odhaduje, že Clintonová má Pennsylvániu takmer istú. Ak Hillary získa aj Floridu a Severnú Karolínu, ako Upshot model predpovedá, tak jej celkové víťazstvo bude jednoznačné.

screenshot-2016-11-07-13-32-42

Update, pondelok 3:30PM, EST:

Podľa prieskumov YouGov je vývoj v Pennsylvánii stále tesný:

Teraz najčítanejšie