Denník N

Sci-fi v Sociálnej poisťovni pokračuje

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Sociálna poisťovňa znovu informuje o skvelom výbere poistného, nad očakávania a nad plán. Zaujali ma dôvody, prečo sa tak dialo.

Sociálna poisťovňa ma asi nikdy neprestane fascinovať svojimi tlačovými správami. Už ani neviem, či si ich čítam v čase, keď sa chcem zasmiať alebo keď sa chcem naštvať.

Keďže marec bol pre mňa ako účtovníčku skutočne náročným mesiacom, čítanie týchto perličiek som tak trochu zanedbala. Avšak, keď som sa k nemu vrátila, hneď som si našla spomedzi všetkých správ svojho favorita.

Sociálna poisťovňa znovu informuje o skvelom výbere poistného, nad očakávania a nad plán, čo by nebolo až tak iritujúce. Skôr ma opäť zaujali dôvody, prečo sa tak dialo. Posúďte sami. Najskôr tvrdenia Sociálnej poisťovne:

„Sociálna poisťovňa vybrala za prvý štvrťrok 2016 od ekonomicky aktívneho obyvateľstva poistné a príspevky na starobné dôchodkové sporenie vo výške 1,64 mld. eur. V porovnaní s rozpočtom na mesiace január až marec 2016 je to viac o 67,51 mil. eur (104,28 %). Sociálna poisťovňa si tak udržuje vysoký štandard vo výbere poistného, ktorým prekračuje ako plánované hodnoty roku 2016, tak aj minuloročné údaje.

Tento úspech je výsledkom nárastu zamestnanosti a tvorby pracovných miest, ako aj zvýšenej kontroly podnikateľských subjektov zameranej na prihlasovanie pracovníkov a platenie odvodov za nich v správnej výške.“

Úspech teda pripisuje táto „skvelá“ inštitúcia nárastu zamestnanosti a zvýšenej kontrole. Hm, no ja to skôr vidím oveľa praktickejšie.

Keď zákonom zvýšite minimálnu mzdu, tak vám logicky stúpnu aj odvody, ktoré z takto zvýšenej mzdy odvádzate. Na minimálnu mzdu pracuje veľká časť zamestnancov, nielen našich klientov. Myslím si, že je to všeobecný trend, ktorý tentoraz rozoberať nebudeme. Takže do ekonomicky aktívneho obyvateľstva, od ktorého Sociálna poisťovňa vybrala viac peňazí, patria aj zamestnanci, ktorým vláda zákonom zdvihla minimálnu mzdu a teda aj odvody.

Kto ešte?

Kričíte, že aj vy, živnostník s minimálnymi odvodmi? Samozrejme! Ďalšou skupinou, v ktorej nemusí nastať žiadny nárast, stačí zdvihnúť minimálny vymeriavací základ, sú živnostníci.

Poďme ku konkrétnym číslam. Zamestnancovi s minimálnou mzdou sa zvýšili odvody do Sociálnej poisťovne od nového roku, a teda už aj za spomínaný prvý štvrťrok, mesačne o 2,35 eur a jeho zamestnávateľovi za neho o 6,29 eur. To znamená, že Sociálna poisťovňa dostala v každom mesiaci prvého štvrťroka za každého zamestnanca s minimálnou mzdou viac o 8,64 eur bez toho, aby sa čo len o jedno miesto zvýšila zamestnanosť alebo kontrolná činnosť, a za každého živnostníka s minimálnymi odvodmi každý mesiac viac o 5,63 eur.

To sme uviedli len zvýšenie minimálnych miezd a minimálnych vymeriavacích základov. Zákonník práce nám definuje stupne náročnosti pracovných miest a k nim adekvátne minimálne ohodnotenie v jednotlivých stupňoch náročnosti. Keď teda zvýšime zákonom minimálnu mzdu na prvom stupni, logicky sa zvýšia minimálne mzdy na všetkých ďalších stupňoch náročnosti.

Na to, aby som vedela vybrať viac na odvodoch nemusím byť ani kúzelník, ani investor, ktorý zvýši zamestnanosť, a ani nemusím vyvíjať nadmieru kontrolnú činnosť. Stačí mi urobiť si plán, ktorý bude zhruba kopírovať predchádzajúce porovnateľné obdobie minulého roka, využiť zvýšenie minimálnej mzdy a minimálneho vymeriavacieho základu vo svoj prospech a písať tlačové správy, ktoré už len pobavia. Sci-fi v Sociálnej poisťovni pokračuje.

Ak sa Vám blog páči, môžete zaň hlasovať na vybrali.sme.sk. Ďakujem.

Teraz najčítanejšie