Denník N

Sen o mierovej a bezpečnej Európe

Vytratil sa sen o multikultúrnej a zároveň mierovej Európe po udalostiach v Paríži? Nie.

Najprv to bola udalosť 7. januára 2015 vo vydavateľstve Charlie Hebdo v Paríži. Zahynulo tam 12 ľudí obhajujúcich slobodu slova. O 310 dní neskôr 13. novembra v uliciach toho istého mesta zahynulo najmenej 128 nevinných ľudí. Rukami podobných islamských radikálov.

Je načase skoncovať so slniečkárstvom v Bruseli, Berlíne, Bratislave, hocikde. Svet nie je bezpečné miesto. Od konca Studenej vojny je v súčasnosti najnebezpečnejší. Je načase, aby sa Európa začala brániť. No nie pred utečencami, ale pred teroristami. Pred terorom hocijakého druhu. No samozrejme dnes najviac predtým islamským.

Stále si myslím, že Európa by mala prijať utečencov, ktorým lietajú guľky nad hlavami. Ale zároveň Európa musí uchrániť nielen týchto, ale aj vlastných ľudí pred hrozbou a nenávisťou menom Islamský štát.

Nestrácajme nádej, nenechajme sa vystrašiť. Je načase prestať s malichernými hádkami. Potrebujeme sa zomknúť a držať spolu, ako už dávno nie.

Nakoniec si dovolím malý úryvok z pera Ivana Štrpku. Pieseň bola napísaná pre Deža Ursinyho na melódiu Imagine od Johna Lennona:

„Myslím na všetku trávu,

na steblo za steblom.

Nezastaví ju výstrel,

nezmĺkne pod vetrom.

Myslím na všetkých ľudí

s ktorými som brat.“

Teraz najčítanejšie