Denník N

Sestry

„Netuším, nič také…

Slnečné lúče sa predierali poza mraky, dnešné počasie je také zvláštne, z každého trocha. V čase, keď Kristína vstávala poletoval sneh, boli to nádherné biele vločky. Stačila chvíľka a na balkónovom zábradlí sa vytvorila snehová čiapka. Čerstvá vrstva bielej nádielky prikryla tú predošlú, už čosi vyše týždňa majú pekne bielo, teda aspoň mimo chodníkov. Na tých sa u nich sneh neudrží, postarajú sa o to lopaty, odhŕňače alebo poriadna dávka soli.

Načiahla sa na hornú policu, vzala z nej malé papierové vrecko. Do každého hrnčeka nasypala rakytník, teraz v zime sa uplatnia sušené plody. Pamätá si presne miesto, kde ich boli s Paľkom zbierať, bolo ich tam neúrekom, ani namáhať sa veľmi nemuseli. Bolo to uprostred krásnej prírody, čaj z nich je potom plný zdravia. Presne takto to má rada, odpozorovala to za dlhé roky od babičky, zasvätila ju do sveta byliniek a iných zdravých plodov. Trocha kokosového cukru a nápoj pre zdravie je hotový.

Jeden hrnček si prenesie na stôl, posadí sa na rohovú lavicu. Opatrne sŕka, horúci je, ale chutí výborne. Rukami sa oprie o stôl, na tvári cíti teplo zo slnka, sneženie vystriedali slnečné lúče. Prenikajú cez okno a ohrievajú všetko, čo im príde do cesty. Kika sa nedá ponúkať, natočí sa smerom k oknu, cíti sa príjemne, zvnútra ju zahrieva čaj a o zvyšok sa stará slnko.

„Dobré ránko,“ objaví sa vo dverách Eva a slastne sa naťahuje. „Vyspala si sa dobre?“ „Raz som sa prebudila, ale potom som stvrdla. Čo máš?“ nazerá do pripravených hrnčekov. „Hádaj,“ nabáda ju Kika. Eva skloní hlavu a ovoniava: „Netuším, nič také som ešte nepila.“ „Neblázni, nepoznáš rakytník?“ nechce veriť Kika. „Vážne, nikdy som ho nechutnala, viem len, že kdesi v časopise som o ňom čítala.“ Po sestriných slovách zostane Kristína ako obarená, zvláštne, ani nevedela, že sú také odlišné, ona je na bylinkách priam závislá. „No vidíš, musíš k nám chodiť častejšie.“ Eva si sadne k sestre, pred seba položí rakytníkový čaj a usmieva sa, na lícach sa jej robia typické jamky. „Hm, keby to nebolo tak ďaleko.“

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.