Denník N

Skončia v Starom Meste KC Dunaj, malý Nu Spirit a terasy?

KC Dunaj a „malý“ Nu Spirit to môžu zabaliť. Od januára budúceho roka budú môcť mať otvorené iba do 22:00. Ubudne zrejme aj niekoľko letných terás v bratislavskom Starom Meste.

Napr. Paľo, ktorý prevádzkuje kaviareň v historickom centre, by musel za „svoju“ terasu mestskej časti zaplatiť až 25.000 eur ročne namiesto dnešných 9.000. Aj takéto následky budú mať dve kontroverzné všeobecne záväzné nariadenia (VZN) starostu bratislavského Starého Mesta Radoslava Števčíka. V decembri o nich rozhodne miestne zastupiteľstvo.

Otváracie hodiny

Nový režim čaká aj známe nočné podniky na Hviezdoslavovom námestí (napr. Rio, The Club) alebo na trase od Michalskej po Ventúrsku (napr. Primi, Havana, Antinori, či Trafo), kde budú musieť o polnoci vypnúť hudbu a do druhej ponúkať zábavu už len na ticho.

Mestská časť doteraz rozhodovala o otváracích hodinách podľa individuálnej žiadosti každého klubu. Nové VZN odstraňuje tento ľudský faktor. Územie Starého Mesta rozdelí na 4 zóny, v ktorých budú platiť pevné pravidlá. Úradíci a politici už do toho nebudú môcť zasahovať podľa svojich subjektívnych pocitov. To má aj protikorupčný efekt, čo je nepochybne pozitívne. Mínusom je neexistujúce zdôvodnenie otváracích hodín pre jednotlivé zóny a nejasné delenie ulíc, v dôsledku čoho susedné ulice sa ocitajú v rôznych zónach bez jasného kľúča. Napr. populárny podnik U čerta na Beblavého ulici by musel zatvárať celý týždeň už o 22:00, kým jeho konkurenti na Židovskej len o pár krokov vedľa v piatok a v sobotu až o polnoci.

Zóna 1

napr. Nám. SNP, Michalská, Ventúrska, Hviezdoslavovo nám., Panská, Štúrova, Laurinská.

NE. – ŠTV. 08:00 – 24:00, PIA. – SO. 08:00 – 02:00 (po 24:00 bez hudby).

Zóna 2

napr. Brnianska, Búdkova, Krížna, Mýtna,  Františkánske nám. Klariská, Klobučnícka, Gorkého, Židovská.

NE. – ŠTV. 08:00 – 23:00, PIA. – SO. 08:00 – 24:00.

Zóna 3

všetky ostatné ulice.

PO. – NE. 08:00 – 22:00

Osobitná zóna

podzemné priestory na vybraných uliciach, ako napr. Nám. SNP, Šafárikovo nám., Štúrova a lode.

PO. – NE. 08:00 – 05:00.

Zabratie verejného priestranstva

Vyslovene likvidačne pôsobí pokus o dvojnásobné zdanenie letných terás. Kým doteraz sa platilo 1 euro za meter štvorcový denne (nefajčiarske prevádzky 0,80), od januára navrhuje starosta zvýšiť daň na 2 eurá. Plošne, výnimka pre nefajčiarske podniky končí. Kaviarne, ktoré nemajú kuchyňu či diskotéku, to ťažko budú mať z čoho utiahnuť.

Stopercentné zvýšenie daní sa tak stáva akýmsi „fetišom“ staromestského starostu Radoslava Števčíka. Málokto vie, že aj 100%-né zvýšenie dane z nehnuteľnosti na území celej Bratislavy, ktoré sa pripisuje primátorovi Nesrovnalovi, bol pôvodne Števčíkov nápad.  Práve on to navrhol v poradnej komisii zriadenej primátorom. Stačí si vyžiadať zápisnice tejto komisie, tam je to čierne na bielom. Ako je známe, Ivo Nesrovnal si to nakoniec so 100%-ným zvýšením dane z nehnuteľnosti rozmyslel. Rozmyslí si to aj starosta Starého Mesta s dvojnásobným zdanením terás?

Nefrflať, konať

Radoslav Števčík vo svojom volebnom programe žiadne zvyšovanie daní neavizoval. Naopak, sťažoval sa, že Staré Mesto starne a musí sa stať atraktívnejším miestom pre mladých. Asi bude potrebovať pomoc zvonka. Jeho návrhy VZN sa dajú pripomienkovať na miestnom úrade ešte niekoľko dní, do začiatku decembra…

Teraz najčítanejšie

Gábor Grendel

poslanec Národnej rady SR a Mestského zastupiteľstva Bratislavy