Denník N

Skúška

Zachovala sa dobre…

Nie, z nočného stolíka sa ozýva nepríjemný chrapľavý zvuk. Nič hrozné sa nedeje, alebo ako pre koho, Lucia má na túto otázku jasnú odpoveď. Pootvorí jedno oko a pokúša sa pridať druhé, zbytočné, jednoducho sa jej chce spať.

Vôbec sa nečuduje, včera ťahala do neskorej noci. Mama ju chodila z času na čas presviedčať, že už je najvyšší čas vliezť do postele, ale ona vedela najlepšie, ako na tom je. Spánok musel počkať, príprava na skúšku dostala prednosť. Vedela by si to zariadiť aj inak, aby všetko zvládala s prehľadom, ale tento semester jej nedával na výber, na jeho konci sa stretli všetky povinnosti a jedna skúška striedala druhú.

„Dobré ráno, moja, tak sa mi zdá, že už by si mala vstávať,“ prihovorí sa jej mama láskavým hlasom od dverí. „Viem, mami, len mi to nejako nejde,“ povie Lucia a zostáva v ležmo polohe. Mama potichu prejde k oknu, otvorí ho dokorán a pustí do miestnosti čerstvý vzduch. Lucia otvorí oči, pozrie smerom k oknu a slastne sa ponaťahuje.

„Poď, dáme si maličkú kávičku, aj raňajky už máš na stole,“ snaží sa mama správne naladiť dcéru. „Si zlatá, mami,“ objíme ju Lucia okolo pliec a vyjde z izby. Po chvíli sa objaví v kuchyni zahalená vo veľkej osuške. Nervózne sa prechádza  z rohu do rohu, zdá sa, že ani sprcha jej nepomohla. Zo stola vezme misku plnú jogurtu s ovsenými vločkami a odnesie si ju do izby. Mama ju od dverí pozoruje, nepovie nič, zbadala jej nervozitu, radšej sa vráti do kuchyne a sadne si ku káve.

Z rozličných myšlienok ju vytrhne Luciin hlas: „Čo povieš, na toto?“ Zodvihne zrak, čosi sa jej nepozdáva, jej dcéra je akosi zvláštne upravená. Tričko s veľkým výstrihom, možno väčším, ako by bolo vhodné a tenké žlté šortky, z ktorých vykúka polovica zadku sa jej nepozdávajú. Aj mejkap na tvári je výraznejší ako inokedy. Na niečo podobné u nej nie je zvyknutá, ale vyvolávať konflikty pred skúškou, to nie je správne riešenie.

Namiesto odpovede sa usmeje a zahlási: „Tak poď, kávička ti vychladne.“ Lucka opätuje jej úsmev, chlipne si z nápoja a pomaly sa rozhovorí: „Dnes ma čaká najhoršia skúška z celého semestra, máme najväčšieho sukničkára na katedre, vôbec neviem, čo mám od neho čakať.“ Mama nezaváha, povie zopár viet, aby podporila jej sebavedomie a teší sa, že zachovala chladnú hlavu.

Teraz najčítanejšie