Denník N

Skutok sa (ne) stal, alebo lož má krátke nohy

Klamať sa nemá. Učili nás to už naše mamy. Nie u každého tieto dobré rady do života padli na úrodnú pôdu. U vysokého úradníka na bratislavskej župe určite nie.

Mnohí z vás ste už zrejme počuli o incidente, ktorý sa odohral v súvislosti s rekonštrukciou divadla Aréna. Vysokopostavený Frešov úradník a zároveň jeho bývalý spoločník v mnohých firmách Ján Keselý mal fyzicky napadnúť Zdenku Bóthovú, lebo nesúhlasila s podmienkami verejného obstarávania technológie pre divadlo Aréna. Poslanci SaS vyzvali Pavla Freša, aby odvolal svojho kamaráta z tejto vysokej funkcie. Pavol Frešo sa nechal počuť, že personálny návrh riešenia incidentu predostrie na zastupiteľstve, ktoré sa konalo vo februári. Ak  niekto očakával, že Pavol Frešo vyvodí zodpovednosť voči Jánovi Keselému, tak sa zmýlil. O to horší bol aj priebeh zastupiteľstva, kde sa tento incident mal prejednávať. Pavol Frešo riešenie incidentu zaradil úplne na koniec zastupiteľstva. A to nebolo to najhoršie. Pri tomto bode sa poslanci dozvedeli, že „skutok sa nestal a vraj si už všetci aj tak už odpustili. Pavol Frešo ešte stihol niekoľkokrát zdôrazniť, že k útoku vôbec nedošlo a šiesti z ôsmich členov pracovnej skupiny, na ktorej sa mal incident odohrať, to vidia úplne inak a dokonca podpísali vyhlásenie, v ktorom túto skutočnosť potvrdili svojimi podpismi. Ján Keselý v čase pre neho nepríjemného zastupiteľstva oddychoval na dovolenke v Indii.

Hrdina, ktorého nezlomili

Jeden z tých, kto odmietol podpísať vyhlásenie, že k incidentu nedošlo, bol aj jeden zo zamestnancov úradu pracujúci na oddelení kultúry. Pre mňa hrdina, ktorý sa vzoprel a nenechal sa dotlačiť do nepravdivého vyhlásenia, ktoré by spečatil svojim podpisom. Kto je vlastne tento hrdina? V poslednom období ešte raz zažiaril. Bolo to v súvislosti s kauzou resocializačného zariadenia Čistý deň. Bol členom akreditačnej komisie, ktorá hlasovaním rozhodla o zrušení akreditácie pre toto resocializačné zariadenie. Po tom, ako minister práce Ján Richter napriek názoru akreditačnej komisie ponechal zariadeniu Čistý deň akreditáciu, rozhodol sa jej z komisie odísť. Je to človek, ktorému zostala rovná chrbtica. Našťastie, v oboch prípadoch.

Zapierať, zapierať, zapierať

Koncom marca sa konalo zastupiteľstvo BSK. Nič nenasvedčovalo tomu, že sa udeje to, čomu koncom dňa nikto nechcel veriť. Ján Keselý vyhlásil, že odstupuje z vysokej funkcie na župe…

Ale poďme pekne po poriadku. Začalo to bodom 1, a to plnením uznesení, na ktorom sme spolu s kolegami Vladimírom Slobodom a Jánom Karmanom otvorili nevyriešené témy z minulého zastupiteľstva. Boli to fyzický útok na Zdenku Bóthovú a taktiež nezmyselné obstarávanie technológie do divadla Aréna. Postupne sa do diskusie pridávali ďalší poslanci kraja, ktorým začali zlyhania Jána Keselého prekážať. Počas diskusie, asi po pol hodine, sa dostavil na zasadanie zastupiteľstva aj samotný Ján Keselý a vystúpil v rozprave. V jeho slovách ma zaujala jedna vec. Verejne vyhlásil, že skutok sa nestal a, že ostatní členovia pracovnej skupiny, na ktorej sa mal incident stať to vidia inak. Podľa neho nebolo pravdou, o čom písal riaditeľ divadla Juraj Kukura Pavlovi Frešovi začiatkom tohto roku. Vyzval som teda župana Pavla Freša, aby dal slovo spomínanému hrdinovi. Skutočnosť, že by poslanci z jeho úst počuli pravdu, priviedla Pavla Freša k rozhodnutiu a slovo mu neudelil.

Skutok sa nakoniec stal

Zvrat v celej veci prišiel pri rokovaní zastupiteľstva ohľadne zmeny rozpočtu BSK. Do hry vstúpila samotná Zdenka Bóthová. Asi už boli prekročené všetky hranice a vždy korektná žena sa rozhodla prehovoriť o tom, čo sa udialo na inkriminovanom stretnutí. Aj preto kolega Ján Karman dal procedurálny návrh, aby pani Bóthová mohla vystúpiť pred poslancami. A tu nastal problém …  Župan Pavol Frešo o návrhu nedal hlasovať a rokovanie zastupiteľstva prerušil. Neumožnil tým vystúpiť pani Bóthovej pred poslancov, aby im povedala pravdu. Druhá osoba v ten istý deň, ktorej župan Frešo neumožnil vystúpiť pred poslancov.

Asi po pol hodine sa opätovne začalo rokovať a pred poslancov vystúpil Ján Keselý. Pomaly začal hovoriť k incidentu … že sa nechal uniesť … že mu praskli nervy. Jednoducho, že sa skutok stal. A dodal, že odstupuje z pozície riaditeľa odboru investičných činností, správy majetku a verejného obstarávania.

Bude z neho referent s platom riaditeľa odboru a služobným superbom?

Dnes je jasné, že Ján Keselý na zastupiteľstve verejne klamal poslancov kraja, keď tvrdil, že fyzický útok sa nestal. Na základe uvedeného  by sa príbeh mal skončiť rozviazaním pracovného pomeru. Ale modrá už nie je taká dobrá. Skutočnosť je však iná, Ján Keselý ostáva zamestnancom úradu vo svojej pôvodnej kancelárii a ďalšími benefitmi, ktoré mu ostatní referenti môžu len závidieť.

Aký je dôvod, že Pavol Frešo  nekoná a naďalej chráni človeka, ktorý vo funkcii investičného riaditeľa podozrivo riadil celú agendu verejného obstarávania v miliónových čiastkach? Je tým dôvodom to, že  samotné vzdanie sa bolo iba veľké divadlo?

 

Teraz najčítanejšie