Denník N

Slobodné vinárstvo z Majeru Zemianske sady: Pôda prežije všetko, aj politické zmeny

Príbeh rodinného vinárstva sa začal písať v roku 1912, dnes sa oň spoločne stará štvrtá a piata generácia.

Vinohrad Slobodného vinárstva leží na juhozápadných svahoch v Zemianskych Sadoch pri Hlohovci. Po násilnom prerušení rodinnej tradície riadi v súčasnosti Majer Zemianske Sady spoločne štvrtá a piata generácia. Obhospodarujú ho ekologickým spôsobom – bez chemických postrekov a s veľkým podielom ručnej práce. O svojej práci porozprávajú 6. decembra na 39. vydaní PechaKucha Night Bratislava. Katarína Kuropková Lovecká nám zatiaľ prezradila, aké to je, podnikať s rodinou, aj aké víno sa hodí na jeseň.

Tri veci, ktoré ťa inšpirujú?
Vlastné myšlienky, pohľad z okna, hudba.

S čím sa ti spája pojem rodina?
Pre mňa je rodina to, o čo sa chcem prirodzene starať.

Čo je podľa teba dôležité vedieť pred tým, než sa človek stane rodičom?
Som presvedčená, že človek nemusí vedieť nič vopred. Byť rodičom je prirodzená súčasť života, preto na všetko príde človek postupne a sám.

Čo je najlepšie na práci s rodinou?
Keď pracujete s rodinou, automaticky máte pocit, že sa na všetkých jej členov môžete úplne spoľahnúť, že každý dá zo seba maximum a snaží sa v rámci svojich možností čo najviac, že nevypúšťa, nefláka veci, nemyslí v prvom rade na svoj osobný prospech, ale záleží mu na spoločnej veci.

Čo najťažšie?
Najťažšie je asi to, že sa nedá len tak ľahko rozísť. :-) Aj keď vznikne konflikt, musíme a chceme vždy nájsť riešenie.

Za čo si najviac vďačná svojím rodičom?
Som im vďačná za ich osobný príklad. Nielen v tom, že nenechali na zemi ležať šancu znovu vybudovať rodinný Majer, ale aj celkovo v ich postoju k budúcnosti tohto miesta. Nikdy na nás nevyvíjali tlak, že v tom musíme pokračovať. Dokonca vychádzajúc z historickej skúsenosti, často zdôrazňovali, že netreba na tomto mieste príliš lipnúť, jedna generácia má šancu Majer zveľaďovať a ďalšej generácii ho zase nejaký politický režim ukradne. Pôda má jednu výhodu – prežije všetko.

Aký projekt alebo umelec ťa naposledy nadchol?
Úplne nás nadchlo tanečné zoskupenie Zuzany Sehnalovej a ich projekt FROOT. Je to site-specific tanečná inštalácia, ktorá sa odohráva za denného svetla a v rôznych priestoroch. Konkrétnu choreografiu tanečníci prispôsobujú vždy miestu, kde tancujú. Je to neopakovateľný zážitok.

Ako prekonať strach?
Najviac pomôže, keď si človek uvedomí o aké príležitosti a možnosti ho strach doteraz v živote pripravil.

Aká rada ti najviac pomohla?
Snažiť sa brať život s humorom.

Aké víno odporúčaš na dlhé zimné večery?
Tak nejak automaticky sa mi k tomuto obdobiu a počasiu viaže oranžové víno. Dlhodobou maceráciou bielych odrôd hrozna na šupkách sa do vína otlačí nielen nádherná oranžová farba, ale aj úplne odlišná vôňa a chuť – cítite byliny, les, zem. Potom si už len poviete: “Je t’aime melancholie!”.

Kde v krajinách V4 to podľa teba kultúrne žije?
Mne sa páči všade. Najviac sa nám darí navštevovať Prahu, zapájame sa tu aj do vínnych výstav a festivalov a pri tej príležitosti vždy zostávame dlhšie a venujeme čas výstavám, koncertom, divadlu a priateľom.

Ako vnímaš Bratislavu?
Je to moje rodné mesto, brala som ju ako samozrejmosť, zdala sa mi malá, žiadna metropola. Odkedy hospodárime v Zemianskych Sadoch, je Bratislava sviatok, možnosť dostať sa do mesta. Život na dedine má svoje čaro, ale mestský život ladí k mojej povahe viac.

 

Viac o Slobodnom vinárstve sa dozviete počas 39. vydania PechaKucha Night Bratislava, kde v rámci rodičovskej témy predstavia svoje rodinné podnikanie. Podujatie sa koná s podporou International Visegrad Fund, Bratislavský samosprávny kraj, Ars Bratislavensis a Veľvyslanectva Holadnského kráľovstva. Viac informácií na www.pechakucha.sk.

Autorka: Michaela Kučová

Teraz najčítanejšie

PechaKucha Bratislava

Zaujímavých ľudí z oblasti umenia, architektúry, dizajnu a spoločenského diania predstavujeme na pravidelných PechaKucha Night Bratislava aj na tomto blogu.