Denník N

Slobodný vysielač – vizualizácia primitívnej propagandy

Určite ste sa už s tým stretli, bombastický titulok z neznámeho zdroja hlásiaceho alternatívnu pravdu. To čo robila sovietska propaganda 30 rokov sa posledné roky vracia. Pre niekoho je to nové, pre niekoho vtipný návrat do minulosti.

 

Propaganda (z lat. propagare – rozširovať) je rozširovanie názorov a informácií s cieľom zmeny názorov, ovplyvnenia, vyvolania alebo zosilnenia určitých postojov alebo konaní. Sprievodným javom propagandy je často skresľovanie faktov. Propaganda zvykne vytvárať zdanie vyššieho cieľa, využíva ľudské vášne, strach a nenávisť.

2

Slobodný vysielač zdieľa na svojom Facebooku odkaz na krátku správu na vlastnom webe. Titulok znie: Americké a európske banky odmietajú nákup ruských štátnych dlhopisov.

3

Keď kliknete na odkaz, dostanete sa na stránku slobodnyvysielac.sk, ale nič viac sa tam nedozviete len: Ako oznámil portál Expert, pôvodne kladné ohlasy zahraničných bánk, ktoré sa chceli podieľať na emisii ruských dlhopisov v zahraničných menách sa preklápajú do opačnej roviny. Účasť na emisii ruský…

Aby ste sa niečo naozaj dozvedeli, musíte kliknúť na ďalší odkaz. Na stránku Medzičas.

4

Stránka medzičas opäť neprináša vlastné informácie, je iba amatérskym prekladom článku na webe Expert.

Text na stránke medzičas:

„Ako oznámil portál Expert, pôvodne kladné ohlasy zahraničných bánk, ktoré sa chceli podieľať na emisii ruských dlhopisov v zahraničných menách sa preklápajú do opačnej roviny.

Účasť na emisii ruských eurobondov odmietli všetky americké banky, ktoré dostali pozvanie od ruského ministerstva financií.

Podľa The Wall Street Journal, americká vláda varovala banky, že ich účasť v ruskej emisii môže porušovať režim sankcií proti Rusku (hoci oficiálne nákup štátnych cenných papierov Ruskej federácie, nie je zakázaný) a bolo by to v rozpore s americkou zahraničnou politikou.

Tento týždeň sa začalo odmietanie aj zo strany európskych bánk. Agentúra TASS s odvolaním sa na zdroje z kruhov bankového sektora tvrdí, že na nákupe ruských eurobondov sa nezúčastní francúzska BNP Paribas.“

5

Článok na webe expert.ru

Propagandistická verzia proruských medií na slovensku vyvoláva dojem, že americká vláda vláda zakazuje európskym bankám nakupovať ruské dlhopisy.

Pre objasnenie situácie: článok agentúry Reuters, z ktorého evidentne všetko vychádza.

V skratke: Rusko pozvalo 25 západných bánk a 3 domáce banky aby sa podieľali na emisii dlhopisov. Ruský minister komentoval, že je väčšia šanca že Rusku požičajú európske banky ako americké. Pretože USA uvalili na Rusko sankcie za napadnutie Ukrajiny, a teda americké banky nebudú môcť financovať ruský dlh. Podľa zdrojov z banky Deutsche Bank vyjadrila záujem o podiel na emisii. Celý článok je tu.

Takže si to zhrňme: Rusi oslovili západné banky lebo im chcú predať svoje dlhopisy (požičať si od nich peniaze), medzi nimi aj Morgan Stanley či J.P. Morgan. Americké banky nemôžu tieto dlhopisy nakupovať, pretože USA odmieta Ruskú agresiu na Ukrajine. Niektoré európske banky záujem majú.

A čo na to propaganda v tom najprimítivnejšom znení: Americké a európske banky odmietajú nákup ruských štátnych dlhopisov. Nespomínajú banky, ktoré záujem majú, ale tie ktoré nemajú. Čitateľovi podsúvajú poznanie, že to nieje slobodný nezáujem bánk o ruské dlhopisy ale príkaz z USA.

Top of the point: Ruské propagandistické weby na slovensku sa sťažujú že Američania nechcú financovať Rusko. Prečo veľké nezávislé Rusko pýta peniaze od USA a EÚ na to aby vôbec mohlo fungovať sme sa tu nedozvedeli.

P.S.: Odhaliť tieto nezmysly mi zabralo 10 minút času.

Zdroje obrázkov: Reuters, slobodnyvysielac.sk, medzicas.sk, expert.ru

Anton Salák

 

 

Teraz najčítanejšie