Denník N

Slováci Merkelovú nemusia, no bez nej to nepôjde

Čo už Bavori pochopili alebo ako to vlastne je so slovenskou (ne)závislosťou.

Podľa aktuálnych štatistík tohtoročnej Globsec konferencie prejavujú Slováci z trojnožky svetových lídrov Trump, Putin, Merkel najmenej sympatií práve nemeckej spolkovej kancelárke. Angela Merkelová má na Slovensku dokonca najnižšiu popularitu spomedzi krajín V4. Podobnú skúsenosť mám sám, keď sa na Slovensku rozpráva o európskej politike. Skôr či neskôr niekto diskusiu preruší otázkou: „Počkaj, ty ale hádam nie si za Merkelovú, či?“

Včera, štyri mesiace pred parlamentnými voľbami v Nemecku, som sa zúčastnil predvolebnej pódiovej diskusie v Mníchove. Jeden zo spolusediacich s netrpezlivosťou poznamenal: „Som zvedavý ako Bavori privítajú svoju kancelárku. Od utečeneckej krízy jej tu totiž popularita dosť klesla.“ Aj napriek obavám si však vyslúžila viac než vrelé prijatie. Prečo je tomu tak?

Pri riešení utečeneckej krízy sa jej dá vyčítať veľa vecí, no určite nie populizmus. Veď to bola práve „Mutti“, ktorá v rodine nemeckého národa presadila, že sa ubolená babka od susedov nasťahuje do obývačky. Išlo jej o princíp, nie o popularitu. To, že svoju interpretáciu lásky k blížnemu prepískla, si určite uvedomuje aj sama. No i také podoby má sociálne cítenie povojnových Nemcov. Nie je to však politika prezliekania kabátov a to sa musí uznať.

Po druhé, na rozdiel od socialistov, Merkelová sústavne obhajuje princípy trhovej ekonomiky. Bohatstvo národa v nej nevzniká zvýšením sociálnych dávok, ale rozhodnutím jednotlivcov vsadiť svoj čas a námahu do vytvárania hodnôt a nových pracovných miest. O rámcové podmienky pre takýchto ľudí sa preto štát má starať. Tomu by s istotou neprotirečil ani Richard Sulík.

Po tretie, práve Angela je tá politička, ktorá smerom von obhajuje európske záujmy. Áno, európske záujmy. Či už ide o klimatické dohody, voľný obchod, boj proti protekcionizmu, vzťahy s Ruskom a podobne, niet v EÚ akceptovanejšieho politika na medzinárodnom poli. Koniec koncov európskym záujmom je aj to, že si Francúzi s Nemcami neprestanú podávať ruky. A táto iniciatíva ide už dlhšiu dobu silnejšie z nemeckej strany.

Keď je niekto pri kormidle dvanásť rokov, lietajú aj triesky. O tom niet pochýb. Zistili to už aj Bavori. Vrcholovým politikom sa dá stále niečo vyčítať a nemusia vám byť vôbec sympatickí. Napriek tomu bude na ďalšie štyri roky novodobá „železná lady“ tou najlepšou voľbou. Aj pre Slovensko.

Teraz najčítanejšie