Denník N

Slovenská komunikačná diaľnica za 70 miliónov má kvalitu poľnej cesty

Na Slovensku máme od júla tohto roku otvorenú novú diaľnicu. Komunikačnú. Povinne po nej musia jazdiť jedným smerom najmä podnikatelia, druhým štátna a verejná správa. Diaľnica je však plná dier, postavená iba v polovičnom profile a ústí v informatizačnom tuneli za viac ako miliardu eur. Zápchy sú tu na dennom poriadku, niektoré mosty sú postavené ako padacie, a kým podnikatelia inú cestu už povolenú nemajú, úrady – ako daňový či štatistický – si veselo jazdia po bočných cestách.

Takto nejako vyzerá informatizácia na Slovensku, konkrétne jej komunikačná platforma – elektronické schránky. A to aj napriek tomu, že termín ich spustenia sa niekoľkokrát odsúval, napriek ich extrémnemu predraženiu, napriek zriadeniu nového úradu s úlohou dohľadu…

Je možno zábavné sledovať, ako si tento horúci zemiak prehadzuje Pellegriniho úrad s Národnou agentúrou pre sieťové a elektronické služby, je to však iba smiech cez slzy zúfalstva. Najčastejšie ich ľudia prelievajú pre elektronickú poštu s doručenkou. Hoci ju „podpíšu“, samotná zásielka im príde s oneskorením. Úradné lehoty však plynú od podpisu. A to aj napriek tomu, že podľa zákona o eGovernmente sa za uloženie elektronickej úradnej dokumentácie rozumie až okamih, odkedy je táto správa dostupná v schránke. Keď si ešte v minulom storočí dokázal vypýtať potvrdenie o doručení správy staručký Outlook, prečo to nedokáže „moderný“ štátny systém za desiatky miliónov?

Vo štvrtok sme preto Petra Pellegriniho vyzvali, aby pozastavil povinnosť podnikateľom komunikovať elektronicky, až kým sa záťažovými testami nepreukáže, že toto nanútené informačné monštrum je naozaj pripravené zvládať plnú prevádzku. A že je bez padacích mostov, dier a v plnom profile. Kto, kedy a ako sa postará o nápravu, sa budeme zodpovedných pýtať aj na mimoriadnom hospodárskom výbore 3. októbra. To za predpokladu, že bude vôľa aj zo strany koaličných poslancov. Tí napokon diaľnice otvárajú radi. Len škoda, že iba pred voľbami.

Teraz najčítanejšie

Karol Galek

Od roku 2004 sa venujem energetike a všetkému, čo s energiami, ich výrobou, distribúciou, spotrebou, či úsporami súvisí. Po parlamentných voľbách v marci 2020 som prijal ponuku Richarda Sulíka stať sa jeho štátnym tajomníkom na Ministerstve hospodárstva SR. Podľa hesla - za menej politiky v energetike - sa snažím dosiahnuť nízke a spravodlivé ceny energií pre všetkých.