Denník N

Kotleba v parlamente? Dalo sa to čakať.

Sobotnajšia noc prinesla pre mnohých ľudí nečakané výsledky, mrazivé prebudenie s nástupom nacistov do parlamentu. Prienik krajnej pravice do parlamentných lavíc je a ostane čiernou škvrnou v histórii Slovenska. Môžme čoskoro očakávať, že Marian Kotleba zmení obraz strany na rodinne orientovanú so silným prepojením na lokálnu úroveň. S pridaním tém ako korupcia, Rómovia, imigranti vznikne úspešný základ pre zopakovanie alebo dokonca prekonanie sobotného volebného výsledku v roku 2020.

Avšak nečakaný ale predvídateľný úspech Mariana Kotlebu nám ukázal viacero oblastí, kde klasická politika musí výrazne pridať. Kampane sa nesmú zúžiť len na predovolebné obdobia, strany musia postaviť svoje základy v mestách, dedinách. Ďaľšie štyri roky novej vlády musia priniesť viac zamerania na mladých a zaostalé regióny. V tomto svetle sa vynára otázka rómskych komunít a zmena prístupu smerom k regionálnemu rozvoju týchto lokalít, aby sa nám tu žilo lepšie.

Kampaň Mariana Kotlebu nám ukázala akým spôsobom kde a ako dosiahnuť výrazný volebný výsledok . Tento fakt nedosiahol ani nákladnou kampaňou ani všelijakými umelými motívmi. Vytvoril ju predstavou, že je jediný, ktorý je schopný sa postaviť na stranu ľudí a je schopný vyriešiť ich problémy, kde klasickí politici zlyhali. Túto predstavu poskytol ľudom prostredníctvom nespočetných stretnutí priamo v krajoch, mestách a dedinách.

Nie tým, že sa ukázal niekde týždne pred voľbami. Pracoval sústavne, systémovo. Vytvoril fungujúcu sieť regionálnych organizácii, rozbehol sa ako snehová guľa, ktorá naberá časom na sile, ľudoch a finančných prostriedkoch. Jeho úspech a nesúspech klasických strán by mal nastaviť zrkadlo politickej kultúre na Slovensku. Politika by sa mala vrátiť medzi ľudí systémovo, nielen pred voľbami. Úspech Kotlebovej strany v porovnaní s Borisom Kollárom je, že Ľudová strana tu s nami ostane pekných pár rokov ak sa vyhne vnútorným škandálom. Rýchlo vykvasené strany ako Schusterova SOP a Ruskove ANO sú dnes už v zabudnutí. Toto nebude prípad Mariana Kotlebu.

Kotlebovci žali úspechy naprieč celým spektrom spoločnosti, hlavne u prvovoličov. Pravda je síce možno trpká ale nakoniec vždy ukáže svoju tvár. Nedostupnosť bývania pre mladých ľudí vyjadrená najvyším podielom ľudí do 35 rokov žijúcich u rodičov v rámci EU a obrovské regionálne rozdiely na Slovensku sú určite jedným z faktorov úspechu krajnej pravice.

Posledné roky nepreniesli žiadne výrazné štátne politky smerom k začínajúcim rodinám a mladým v zaostalejších alebo rozvinutých regiónoch Slovenska. Súčasná generácia mladých ľudí sa snaží rozlúštiť záhadu ako sa dostane k vlastnému bývaniu a založí si rodinu. Áno, vláda Smeru predstavila isté nesystémové balíčky avšak tie možno označiť vo vzťahu k regionálnemeu rozvoju ako hasenie požiaru budovy pohárom vody.

Rómska karta ako hnací motor kampane prináša zaručený volebný úspech. Nesystémové riešenie stavu rómskych komunít na Slovensku vytvára podhubie pre krajnú pravicu. Obrovská choduba v týchto lokalitách vedie k zhoršeniu spolunažívania a ku konfiktom. Konflikty vedú k nenávasti a strachu na oboch stranách. Tu prichádza Marián Kotleba ako jediný, ktorý sa zbavuje politickej korektnosti a nahlas hovorí to čo si veľa ľudí myslí, je potrebené zmeniť stav rómskych komunít na Slovensku. Je dôležité si uvedomiť, že tu neexitujú jednoduché riešenia na zlepšenie súčasného stavu.

Kotlebom predstavené nápady typu výstavby a údržby ciest krompáčmi a lopatami  nezamestnanými v Banskobystrickom kraji sa ukázali v minulosti ako nesplniteľné. Predstava, že táketo riešenia budú fungovať na národnej úrovni sú mylnée. Na vyriešenie týchto problémov však potrebujeme programy regionálneho rozvoja a nie rôzne po pravde povedané častokrát nezmyselné, spolitizované projekty, ktoré za obrovské peniaze prakticky nič neriešia.

Čo dodať na záver, politika ako taká sa výrazne vzdialila od ľudí, regiónov a mladých ľudí.Politika je obrazom spoločnosti a nám nepomôže ak budeme obviňovať ostatných prečo sa rozhodli voliť stranu Mariána Kotlebu. Musíme sa zamerať a pochopiť ako človek, ktorý pred pár rokmi pracoval ako vyhadzovač v Banskej Bystrici, je dnes piatym najsilnejším politikom na Slovensku.

Teraz najčítanejšie