Denník N

Slovenské hnutie obrody a jeho predstavy o obrode národa

Predsedom Slovenského hnutia obrody je Robert Švec a podpredsedom Pavol Privalinec. Pre hnutie je typická výrazná náklonnosť k vojnovej Slovenskej republike a osobe jej prezidenta Jozefa Tisa. Podľa blogera Radovana Bránika ho „na rozdiel od hlučnej väčšiny charakterizuje kultivované vystupovanie“ a je to podľa neho „najvýznamnejší slovenský subjekt združujúci radikálne a národne orientovaných intelektuálov.“ Pokúsme sa pozrieť bližšie, ako sa „hnutie intelektuálov“ dlhodobo prezentuje na svojej facebookovej stránke.

Zakrátko po tom, ako sa národovci zo Slovenského hnutia obrody dôkladne strápnili tým, že predstavili Mount Hood v Oregone slovami „Krásne a naše – slovenské,“ zrejme usúdili, že pošramotené renomé vyžaduje niečo radikálne, niečo čo poteší ich fanúšikov a dá im zabudnúť na trapas, ktorého sa dopustili A tak sa 24. apríla objavili na na stránke SHO prvé fotografie, ktoré sa stali základom albumu „Konšpirátori, ktorí šíria propagandu Bruselu.“ Album uviedli týmto hlúpym a lživým textom Uverejňujeme zoznam ľudí, ktorí pôsobia na Slovensku a svojou aktivitou prispievajú k šíreniu bruselskej propagandy na území našej vlasti. Väčšina z nich je platená zo zahraničia, či už americkou alebo inou ambasádou, alebo Nadáciou otvorenej spoločnosti. Základný pilier všetkých týchto ľudí spočíva v nenávisti voči všetkému národnému, tradičnému a morálnemu. Zoznam budeme pravidelne dopĺňať aj na základe vašich podnetov.

Oregon

V prvej várke boli Michal Havran, Michal Hvorecký, Štefan Hríb, Juraj Smatana, Miroslava Kernová, Ján Benčík a Andrej Kiska. Priaznivci „intelektuálneho hnutia“ fotografie samozrejme patrične „intelektuálne“ okomentovali.

SHO alb

Ďalší deň pribudla Monika Flašíková – Beňová, po nej František Šebej a postupne viacerí ďalší. Album nie je ukončený a fanúšikovia môžu navrhovať ďalších, ktorí do neho podľa nich patria. A fanúšikovia aj navrhujú, takže sa určite ešte máme na čo tešiť. K dnešnému dňu vyzerá album takto.

SHO album 20.5.16

Pozrime sa teraz na jednotlivé osoby označené za „konšpirátorov, ktorí šíria propagandu Bruselu“ a na niektoré komentáre priaznivcov SHO, hodné pozornosti patričných orgánov. Začneme prezidentom Slovenskej republiky, Andrejom Kiskom.

SHO Kiska

Pokračujeme prezidentovým poradcom, bývalým veľvyslancom SR v Spojených štátoch amerických, Martinom Bútorom.

SHO Bútora

Ďalší v poradí je minister zahraničných vecí Slovenskej republiky, Miroslav Lajčák.

SHO Lajčák

Chýbať pochopiteľne nemôže poslanec a predseda zahraničného výboru NR SR, František Šebej. „Antidemokrat,“ ktorý sa Františkovi Šebejovi vyhráža obesením sa volá Branislav Kordoš a je z Trnavy.

SHO Šebej

Mládenci z SHO nezabudli ani na bývalého ministra medzinárodných vzťahov SR a občianskeho aktivistu, Pavla Demeša.

Demeš SHO

Jaroslav Naď, odborník v oblasti obrany a bezpečnosti.

SHO Naď

Poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková – Beňová.

SHO FLašíková

Boris Zala, poslanec Európskeho parlamentu.

SHO Zala
Irena Biharyová, predsedníčka občianskeho združenia „Ľudia proti rasizmu“ a podpredsedníčka „Výboru pre predchádzanie a elimináciu rasizmu a extrémizmu,“ ktorý pôsobí na Ministerstve vnútra.

Biharyová SHO

Daniel Milo, odborník na boj proti extrémizmu na Ministerstve vnútra SR. Tomáš Bičkoš – Regec, ktorý prispel komentárom na Milovu adresu, patrí k popredným členom Slovenských brancov.

SHO Milo p

Štefan Hríb, šéfredaktor časopisu .týždeň, moderátor relácie Pod lampou.

SHO Hríb

Grigorij Mesežnikov, zakladateľ a prezident Inštitútu pre verejné otázky.

SHO Mesežnikov
Novinárka Mirka Kernová. O médiách.

SHO Kernová

Peter Schutz, komentátor denníka SME.

SHO Schutz

Michal Havran, spisovateľ, publicista, šéfredaktor portálu Je to tak, moderátor programu Večera s Havranom v RTVS.

SHO Havran

Juraj Smatana, stredoškolský učiteľ a občiansky aktivista.

SHO Smatana

Michael Szatmary, bývalý redaktor Markízy, šéfredaktor novín Delet, hudobník a stand-up komik.

SHO Szatmary

Spisovateľ a publicista Michal Hvorecký.

SHO Hvorecký

Magda Vášáryová, bývalá herečka, diplomatka a poslankyňa NR SR. V súčasnosti predsedníčka ženského spolku Živena

MV SHO 23.5.16
Iveta Radičová, profesorka sociológie, bývalá premiérka SR

SHO Radičová 26.5.16
Martin Šimečka, prozaik, vydavateľ, novinár, bývalý šéfredaktor denníka SME a týždenníkov Domino fórum a Respekt. Za totality spolu s otcom Milanom Šimečkom, člen disentu.

Simečka 27.5.16

Lucia Žitňanská, ministerka spravodlivosti SR.

Zitňanská 30.5.16

Jana Dubovcová, sudkyňa, v súčasnosti ombudsmanka – verejná ochrankyňa práv občanov SR.

Dubovcová 3.6.16

Oľga Pietruchová, odborníčka na rodovú rovnosť a práva žien, bývalá výkonná riaditeľka Spoločnosti pre plánované rodičovstvo.

Pietruchová 5.6.16

Zuzana Szatmáry, publicistka, novinárka riaditeľka Nadácie Charty 77.

Z. Szatmáry 6.6.16

Peter Osuský, lekár, poslanec NR SR.

Osuský 8.6.16

Ondrej Krajňák, predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa

ondrej-krajnak

Monika Tódová, novinárka z Denníka N

todova
Ján Benčík, dôchodca a bloger. Pôvodne som to do blogu nezaradil, aby som sa vyhol osobnej rovine. Nakoľko však komentáre aj tu ďaleko presiahli únosnú mieru, rozhodnutie som dodatočne zmenil.

SHO 27.5.16

Za zverejnenie určite stoja aj komentáre pod albumom.

SHO pod alb aSHO pod alb bSHO pod alb cSHO pod alb dSHO pod alb e

Ako sme v albume mali možnosť vidieť, Slovenské hnutie obrody čo sa týka zaradenia do zoznamu nepriateľov, evidentne nikoho nediskriminuje. A tak tu nájdeme pekne pokope konzervatívcov, klasických liberálov, sociálnych liberálov, sociálnych demokratov aj ľudí, ktorí sa verejne politicky nijako nevyhraňujú. Podľa mňa je to vážny dôvod na zamyslenie pre predstaviteľov všetkých demokratických politických síl a zoskupení, aby aspoň v niečom odložili nabok, neraz žabomyšie spory a postupovali voči radikálom spoločne, tak ako je v demokratických krajinách zvykom. Lebo inak sa môže stať, že sa ani nenazdáme a títo začnú svoje hrozby proti ľuďom z rôznych, nimi vypracovaných zoznamov, ktoré existujú už dokonca aj v ruštine, napĺňať. A potom može byť naozaj už neskoro.

Kollár 24.3.16
Okrem ponuky rôzneho haraburdia, blasfemickej adorácie Tisa, trápnej proruskej propagandy, či lacného antiamerikanizmu, je hodný pozornosti aj starší komentár podpredsedu Hnutia slovenskej obrody, Pavla Privalinca, na adresu Eleny Kohútikovej. Ten ale už na stránke nenájdete, pretože Privalinec ho, ako je to u týchto hrdinov obvyklé, zo stránky pred časom vymazal. Rovnako stoja za pozornosť aj Privalincove antisemitské komentáre.

8.4.14skr. Privalinec pskr. Privalinec 31.12 pPrivalinec 28.10 p

Obraz o programe SHO si môžeme urobiť aj z citácie predsedu Roberta Šveca.

Švec p

Na záver niekoľko starších statusov a komentárov venovaných prezidentovi Slovenskej republiky, Andrejovi Kiskovi a ďalším, na stránke Slovenského hnutia obrody.

SHO 8.9.158.9.15 k SHOSHO 8.9.15 k8.915 SHO kSHO 30.8.1530.8.15 SHO

SHO 6.9.14 p7.9.15 SHO7.1.15Čo poviete, priatelia na hnutie národne orientovaných slovenských „intelektuálov,“ jeho stránku a jeho priaznivcov? A nemal by niekto, koho tento štát platí za boj s extrémizmom, položiť predstaviteľom Slovenského hnutia obrody, aj viacerým komentujúcim pár otázok? Napríklad, ako si to s tou obrodou reálne predstavujú? Domnievam sa, že je najvyšší čas. Dokedy bude u nás možné beztrestne sa vyhrážať smrťou prezidentovi, ústavným činiteľom, novinárom, spisovateľom či občianskym aktivistom? Alebo si máme na to zvyknúť, brať to ako miestny „folklór“ a počkať kým niekto svoje vyhrážky nezrealizuje?

SHO

Poznámka 8.6.2016 – Tak ako postupne na stránke Slovenského hnutia obrody, ktoré sa chystá kandidovať v najbližších voľbách, pribúdajú ďalšie osoby a nenávistné komentáre, priebežne ich dopĺňam do blogu.

 

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.