Denník N

Mzdy v Slovenskej republike sa dotiahli na mzdy v Českej republike

Obyvatelia Slovenskej republiky mali v druhom štvrťroku tohto roku vyššie mzdy ako v v Poľsku a Maďarsku. Vyplýva to z analýzy firmy Trexima, ktorá dlhodobo skúma trh práce a mzdy v Slovenskej republike, ale aj v medzinárodnom kontexte. Údaje zverejnila v treťom tohtoročnom čísle odbornej publikácie Mzdový spravodaj.

Za rast miezd v slovenskej ekonomike môže rast firemných objednávok. Ako konštatuje analýza firmy, na Slovensku sa firmy sťažujú, že z desiatich EUR musia štyri platiť štátu vo forme daní a odvodov. Podľa nej sa vláda spolieha na to, že podniky napriek napätej situácii na trhu práce, budú zvyšovať mzdy.

Analýza sa zaoberá aj tým, že cenu práce ovplyvňuje rekordný počet voľných pracovných miest. Niekedy, firmy kvôli nedostatku pracovníkov, musia svojim zamestnancom zaplatiť viac ako v nedávnej minulosti. Podniky musia motivovať zamestnancov nielen kvôli tomu, aby vo firme pracovali, ale aby v nej aj zostali. Medzi aktuálne javy na trhu práce preto patrí fluktuácia, teda rýchle zmeny pracovného pomeru, ktoré súvisia s tým, že zamestnanci častejšie hľadajú lepšie platené miesta. Firmy sa snažia znižovať fluktuáciu zvyšovaním miezd.

 

Krajina Cena práce EUR/hod Zmena medziročne v %
Luxembursko 44,1 4,0
Dánsko 41,6 1,8
Holandsko 38,8 1,7
Belgicko 38,7 1,1
Nemecko 33,4 2,3
Francúzsko 32,8 1,4
EU 28 27,1 1,8
Grécko 11,5 1,8
Slovensko 9,7 7,3
Česká republika 9,7 11,1
Maďarsko 7,4 13
Poľsko 6,5 8,3
Rumunsko 5,4 18,6
Bulharsko 4,9 11

Prameň: TREXIMA/EUROSTAT

Teraz najčítanejšie

Vladimír Bačišin

Ekonóm, zaujímam sa o najnovšie teórie a výskumy doma a v zahraničí. Mám vlastnú firmu, ktorá sa zaoberá výskumami.