Denník N

Slovenské povesti, akých sa deti neprejedia

Rada som ich čítala ako dieťa, rada ich mám teraz, keď mám sama deti. Sú krátke, rozmanité, náučné a skôr alebo neskôr vás vyženú z domu. Možno máme ako krajina problémy v mnohých oblastiach, ale na povesti, na tie sme machri.

Kniha Slovenské povesti z hradov a zámkov má 24 samostatných kapitol, na každej dvojstránke je jedna povesť a k nej dva obrázky – ilustrácia hradu / zámku a ilustrácia k samotnému deju, čiže aj keby si deti nečítali samy, ale počúvali vás, nestane sa, že natrafíte na prázdny priestor, v ktorom by nemali čo skúmať očami. Texty sú prispôsobené vekovej kategórii 6 – 12, kruté pasáže sú decentne obídené.

Na Slovensku máme niekoľko stoviek hradov a zámkov, hocikde sa nachádzate, je vysoko pravdepodobné, že v okruhu pár desiatok kilometrov ich zopár máte. Sú to fantastické miesta na výlety a akosi prirodzene sme nimi už od detstva opantaní. V knihe sú obsiahnuté hrady z celého nášho územia, od Spišského, cez Budatínsky, Fiľakovský hrad, Beckov až po Devín. Niektoré z uvedených povestí sú chronicky známe, iné si možno prečítate po prvýkrát.

Texty nie sú výpravné, ale ich prioritou sú ľudia. Často sa autorka snaží najmä v úvode stlačiť rozsiahlu povesť do niekoľkých odsekov, aby deti o rozprávanie nestratili záujem pri vymenovávaní všetkých dobových reálií a časových údajov. V tých jednoduchších sa kde – tu objaví aj priama reč, inde je to skôr len široký opis toho, čo sa o hrade či zámku kedysi rozprávalo, čiže nie jeden konkrétny príbeh, ale sumár mnohých príbehov. Deti si však každý hrad stotožnia s nejakými ľuďmi, ktorí na nich kedysi bývali, čím sa z kopy skál zrazu stane dom z izbami a horiacim hrbom. Nepotrebujeme ich pritom strašiť drakmi ani čičíkať princeznami. V našich povestiach je plno rôznorodých dobrých ľudí, zloduchov aj podivínov, každá povesť, každý hrad a zámok má vďaka tomu vlastnú atmosféru a bola by nesmierna škoda ochudobniť deti o naše vlastné legendy, ktoré, navyše, môžu fyzicky precítiť, keď sa na hrady s nimi vyberiete. Čerti, víly, zakázané lásky, Božie zázraky, odvaha, chamtivosť, plamene pekelné, zrada, jednoduché želania, čisté skutky, nenásytnosť aj nevinnosť, v našich povestiach je úplne všetko.

Autorka Viola Jakubičková sa vo svojej knižnej tvorbe zameriava na slovenské povesti a rozprávky, v dvoch svojich predošlých knihách zosumarizovala najkrajšie Dobšinského rozprávky.

Ilustrátor Drahomír Trsťan je našim deťom dobre známy z detských časopisov. Jeho ilustrácie sa každoročne tiež objavia v niekoľkých slovenských i českých knihách. Ľudkovia vychádzajúci spod jeho rúk majú veľké vnímavé oči, obrázky sú dynamické, priateľské a plné rôznych vtipných detailov, ktoré zvedavé detské oko tak rado v obrázkoch hľadá a teší sa, keď ich nájde.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Fragment.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie