Denník N

Slovensko – Čierna diera Európy?

Expremiérka Radičová pred pár dňami vyhlásila, citujem: „Zase sme čiernou dierou Európy.“ Tieto ostré slová vzišli potom, čo sa Slovenská vláda rozhodla napadnúť žalobou rozhodnutie Rady ministrov EÚ vo veci prijatia dočasných kvôt na prerozdelenie utečencov. Sú to bezpochyby silné slová, ale odrážajú realitu? Nemyslím si..

V nasledujúcich vetách by som rád rozobral výrok pani expremiérky Radičovej a nie len ten. Moju pozornosť upútal aj internetový spot istého Milana Nič-a, direktora Inštitútu The Central European Policy Institute (CEPI), ktorý sa vyjadruje o Slovensku podobne ako pani expremiérka.

„Slovensko je znova čiernou dierou Európy/Fico z nás urobil v EÚ fackovacieho panáka“

radičova

Iveta Radičová

Pred nedávnom poskytla bývalá premiérka rozhovor denníku N. Redaktor jej kládol otázky z rôznych oblastí spoločenského a politického života či už u nás, alebo v zahraničí. Jedna z týchto oblastí sa dotkla aj migračnej krízy arabského regiónu. Otázka znela: „Ako v Nemecku vnímajú Slovensko?“ Načo pani Radičová – bývalá premiérka našej krajiny – odpovedala takto: „Nielen v Nemecku je Slovensko opäť raz vnímané ako čierna diera. Musím povedať, že sa mi to veľmi ťažko a zle počúva.“ Následne síce doplní, že sme sa už v minulosti párkrát dokázali postaviť voči EÚ na zadné, ale že dnes je to úplne iné.

Áno práve dnes je to iné, keď Rada ministrov (vnútra) EÚ prijala na svojom zasadnutí mechanizmus dočasných kvôt. Dúfam, že nemusím nikomu pripomínať o čo v tomto prípade išlo. Rozhodovanie o tak pálčivej otázke, ako je prerozdelenie ľudí (živých bytostí) navyše z úplne iného civilizačného okruhu, s inou kultúrou a náboženstvom, bez akýchkoľvek zvyklostí, do štátov Únie, rádovo po tisícoch sa prenieslo na úroveň rozhodovania ministrov (priamo nevolených!!). Títo ministri rozhodli o implementácii mechanizmu nadpolovičnou väčšinou. Znamená to, že názor Slovenska, Česka, Maďarska a Rumunska, štátov ktoré hlasovali proti kvôtam, zostal nevypočutý, priam až prevalcovaný. Skrátka EÚ použila v tak pálčivej otázke ako je prerozdelenie cudzincov do členských štátov – valec väčšiny. Toto rozhodnutie je úplne neprípustné. Aj preto sa Vláda SR rozhodla podať žalobu na tento technický aspekt priamo na Európsky súdny dvor.

Pýtam sa preto pani Expremiérka, kto je tu čiernou dierou Európy? Slovensko, ktoré už od začiatku krízy hovorí, že musíme riešiť problém migrácie tam kde vzniká a ochrániť vonkajšie hranice EÚ? Slovensko, ktoré tvrdí, že mechanizmus kvôt je úplne absurdný, a že neexistuje žiadny právny spôsob, ako týchto ľudí ďalej na Slovensku udržať? Je čierna diera Slovensko, ktoré si chráni svoje národné záujmy, rovnako ako časť štátov strednej a východnej Európy a tým dbá aj na budúcnosť Európy ako celku, alebo sú práve naopak čiernou dierou štáty západnej Európy, ktoré nám diktujú absurdné pravidlá a normy cez mechanizmus voľby nadpolovičnou väčšinou, len ministrov členských štátov? Absurdnosť, nelogickosť, nátlak, pošliapavanie konsenzuálnej demokracie a nastoľovanie diktátu väčšiny – presne ako u nás za Mečiara. Ja si myslím, že odpoveď je zrejmá, a že Slovensko dnes nie je tým, koho možno označiť ako čiernu dieru Európy, pani expremiérka.

Milan Nič

Milan Nič – youtube.com

Dneska otázka už nestojí o tom, koľko utečencov prijmeme, ani o kvôtach už nie je, už je to o postavení Slovenska v Európe. Tým, že predseda vlády a minister vnútra nedokázali ponúknuť konštruktívne riešenie celoeurópskeho problému, zakopali sa v pozícii, ktorá bola neudržateľná, podporovaní iba maličkou skupinou krajín a urobili zo Slovenska fackovacieho panáka. (POZOR!) Nikomu nepomôže, keď sa v Európe správame ako autisti, keď ignorujeme, že Európa naši najväčší partneri na čele s Nemeckom majú obrovský problém s utečencami , a že k tomu chcú vlastne verejnosti ukázať ich európske riešenia. My to Európske riešenie dokážeme len zablokovať a nevieme namiesto toho ponúknuť nič konštruktívne, prijateľné pre ostatných a keď to neprejde, tak odmietame rešpektovať dohodnuté pravidlá. Toto je veľmi zlý signál o našom pohľade na fungovanie Únie.“

Schválne som vyznačil časti výroku pána Nič-a, ktoré sú podľa môjho názoru veľmi zvláštne a rád by som sa k nim vrátil. Pán Nič tvrdí, že dnes v napätých časoch migračnej krízy, kedy každý deň prúdia do Európy tisíce migrantov, už nie je otázka o tom, koľko utečencov prijmeme, alebo či nastavíme nejaké „bezvýznamné“ kvôty. Nie, dnes je pre celú Európu úplne kľúčové, aké má vlastne to Slovensko postavenie v Európe. Milión nepreverených ľudí v Európe už nie je taký vážny problém.

Pán Nič tvrdí, že vláda SR, premiér Fico a minister vnútra Kaliňák nedokázali ponúknuť žiadne konštruktívne riešenie celoeurópskeho problému, miesto toho sme len blokovali snahy o nájdenie konštruktívneho riešenia, podporovaní len hŕstkou „bezvýznamných“ štátov Európskej Únie a že to z nás robí fackovacieho panáka.. Len tak mimochodom, ochrana vonkajších hraníc EÚ, nie je konštruktívne riešenie tohto problému? Návrh materiálnej a finančnej pomoci Taliansku a Grécku, nie je dostatočným stimulom pre riešenie problému? Návrh riešiť príčinu problému v domovských krajinách ako Sýria či Lýbia a nesústrediť sa len na riešenie dôsledkov tu v Európe, nie je konštruktívne riešenie?  Vytvorenie hotspot zón v postihnutých krajinách na registrovanie žiadateľov o azyl, nie je konštruktívne riešenie? Podľa mňa je konštruktívnejšie ďaleko viac, ako nelogické kvôty..

Zdroj: Vlada.gov.sk

Netreba zabúdať na to, že aj my Slováci strážime vonkajšiu hranicu Únie na východe s Ukrajinou a robíme to veľmi dobre a precízne, pričom vyššie spomenuté štáty ešte neposlali späť ani jednu loď. Pán Nič ďalej tvrdí, že nás podporujú len akési Béčkové štáty EÚ. Je dosť silné kafe deliť štáty Únie na tie dôležitejšie a na tie menej dôležité. Dovolím si povedať, že je to až nebezpečné pre ďalší život Únie. Ak má pán Nič pocit, že Slovensko a štáty ako Rumunsko, Česko, Maďarsko, ktorých celkový počet obyvateľov presahuje 45 miliónov, nie sú zas tak dôležité, resp. ich názor v demokratickom zoskupení nie je tak dôležitý, ako napríklad názor Nemecka, alebo Francúzska, vyslovuje tým ďalší, veľmi nebezpečný výrok.

Kto je tu teda fackovacím panákom pán Nič? Slovensko, ktoré udržuje jasný a konzistentný postoj od vypuknutia krízy? Slovensko, ktoré už od začiatku ponúka najmä konštruktívne riešenia? Slovensko, ktoré je sebavedomé a využíva demokratické mechanizmy, ktoré mu dovoľuje právo Únie? Slovensko, ktoré chce konsenzus, nie diktát väčšiny? Žijeme v demokratickej Únii, spoločenstve viacerých štátov, kde má každý právo vyjadriť svoj názor a byť vypočutý. Preto, že to robíme máme byť čiernou ovcou, alebo čiernou dierou Európy? Nie! Fackovacím panákom je dnes v Európe demokracia. Áno, tá demokracia, ktorú používajú západné štáty len keď sa im to hodí. Demokracia, pri ktorej sme sa stali len akýmisi druhoradými členmi a náš iný názor bol pokladaný za neochotu spolupracovať.

Nakoniec musím konštatovať, že s oboma uvedenými názormi vôbec nesúhlasím, i keď osobne rešpektujem oboch. Myslím si teda, že sa dnes v Európe karta obracia. Zo štátov strednej a východnej Európy, ktoré boli kedysi pokladané len za akýsi nutný nárazník západných štátov pred Ruskom, sa dnes stávajú hráči, resp. že Stredoeurópsky blok sa vyformoval na hráča v európskom, ale aj v medzinárodnom chápaní. Naše názory dnes majú váhu a počúvajú ich aj štátnici z ostatných častí Európy. Dôkazom toho je skutočnosť, že sa k plánovanej slovenskej žalobe na Úniu chce pridať Maďarsko, Rumunsko, váha Česko. Podporujú nás Škandinávske štáty, Pobaltské štáty, Veľká Británia. Postupne sa k tomu radu pridávajú osobnosti z Nemecka, Francúzska a iných európskych štátov. Popularita Angely Merkelovej v Nemecku klesá, poslušnosť jej vypovedalo Bavorsko. A všetko toto sa deje najmä vďaka kvôtam, ktoré sme my už od začiatku odmietali a označili sme ich správne za nelogické, absurdné. Dnes tento náš postoj uznávajú aj iné štáty Únie, čo značí, že nie vždy je pravda len na západe..

P.S: link na video Milana Niča – https://www.youtube.com/watch?v=fsQgeKcA9CI&feature=youtu.be

Teraz najčítanejšie

Igor Melicher

Podpredseda Mladých sociálnych demokratov (MSD). Politológ. Sociálny demokrat. Ľavičiar. Pokrokový. Školstvo. Veda, výskum a technológie. ;)