Denník N

Slovensko má majsterky sveta

Famózny úspech zožala na majstrovstvách sveta v armwrestlingu slovenská reprezentantka Snežhana Babaieva. V Bulharskom Blagoevgrade (01. 10. – 10. 10.) suverénne získala v kategórii do 50 kilogramov zlaté double.

Členka AŠK Orava si vo finále na ľavú aj pravú ruku poradila s tureckou reprezentantkou Esrou Kirazovou. Rodáčka z ukrajinského Charkova, ktorá už šesť rokov reprezentuje Slovenskú republiku bezprostredne po súťaži uviedla: „Cítim sa super! Som šťastná, že som vyhrala na ľavú aj na pravú ruku. Málokedy sa stáva, že sa podarí jednej športovkyni vyhrať na jednom podujatí na obe ruky. Samotná súťaž bola veľmi náročná. V každej váhovej kategórii bola silná konkurencia.“ zakončila usmievavá a sympatická Snežka.

Slovenskú seniorskú výpravu mohlo potešiť ešte druhé miesto v podaní Lucie Debnárovej na ľavú ruku v kategórii do 60 kg. V pravej ruke skončila šiesta. V mužskej seniorskej kategórii sa výraznejšie nepresadil nikto. V juniorských kategóriách bola slovenská výprava obohatená hneď o niekoľko medailí. Rebeka Martinkovičová si v kategórii do 70 kg pripísala dve zlaté prvenstvá. Za 3 roky získala 6 zlatých medailí a to je skutočne jedinečné. Michaela Vakoničová získala striebro a neskôr k nemu pridala aj zlato. Klaudia Lišková v kategórii do 65 kg obsadila strieborné miesto. Vicemajstrom sveta sa stal aj Adam Adamov. Michal Golian v najťažšej juniorskej kategórii vybojoval bronz. Juniorská výprava SR si dovedna na tohtoročnom svetovom šampionáte vybojovala 7 medailí (bilancia: 3 – 3 – 1).

V poradí na 38. MS štartovalo viac ako 1500 pretekárov z 52 krajín všetkých kontinentov sveta. Okrem seniorských a juniorských kategórií sa na MS v pretláčaní predstavili aj osoby so zdravotným postihnutím, ktorí medzi sebou bojovali o najvyššie priečky. Majstrovstvá sveta v armwrestlingu sú organizované svetovou Armrestlingovou federáciou (WAF), ktorá bola založená v roku 1977 a združuje v sebe 85 národných federácií na šiestich kontinentoch.

Kto je Snežana Babaieva

Je sedemnásobná majsterka sveta. Z toho 6-krát uspela v seniorskej kategórii a jedenkrát v juniorskej kategórii majstrovstiev sveta. Mnohonásobná majsterka Ukrajiny. 6–násobná majsterka Slovenska. Trikrát figurovala medzi TOP 5 v ankete Slovenskej asociácie pretláčania rukou. Účasť medzi TOP 5 športovcami roka je výnimočná a je ocenením nadštandardného výkonu, ktorý športovec dosiahol v uvedenom roku. Okrem toho pôsobí ako aktívna trénerka.

image2

Na MS zaznela slovenská hymna hneď niekoľkokrát

image1

Radosť so zlatým leskom

 

Teraz najčítanejšie