Denník N

Slovensko podľa Kotlebu

Chápem, že volebný program Mariána Kotlebu oslovil množstvo ľudí, lebo vytvára dojem, že dáva záujmy Slovenska na prvé miesto. Ako celok by však Slovensku poškodil, o tom som napísal pred rokom blog. Napríklad vystúpenie z EÚ by malo rozhodne negatívne dopady na Slovensko, naopak, členstvo v EÚ je kľúčovým záujmom Slovenska.

Marián Kotleba dobre vie, že najbližších x volebných období vládnuť nebude, asi ako Marine Le Pen vo Francúzsku, lebo pokiaľ sa nebude dištancovať od ľudí, ktorí tvrdia, že 6 miliónov mŕtvych Židov je rozprávka, jednoducho nie je salonfähig. A tak si môže dovoliť napísať do svojho programu čokoľvek a tváriť sa, že to bude fungovať.

Nuž, nebude a treba povedať, že jeho program nie je jediný, ktorý by v praxi nefungoval a keď už sme pritom, mohla by Rada pre rozpočtovú zodpovednosť pred najbližšími voľbami vyčísliť dopady volebných programov každej parlamentnej strany a povedzme KDH a SMK.

Späť ku Kotlebovi. Poveril som kolegov z Inessu, aby vyčíslili fiškálne dopady jeho programu. Výsledok je desivý:

Na jednorazové opatrenia by bolo potrebných nepredstaviteľných 11 miliárd € a to najmä na odškodnenie pri zoštátnení strategických podnikov a ozbrojení Slovenska vrátane jeho neutrality. Štátna dlh by stúpol o štvrtinu.

Ešte horšie sú na tom bežné výdavky, ktoré by stúpli o 5,2 miliardy € ročne a vyhnali by deficit na vyše 7% HDP. Tomu sa hovorí grécka cesta.

Marián Kotleba síce hovorí, že ak by oni boli vo vláde, tak by sa nekradlo a pripusťme, že by tomu tak aj naozaj bolo. Problém je však v tom, že veľká väčšina verejných výdavkov sú takzvané mandatórne výdavky, teda také, ktoré musia byť vyplatené na základe nejakého zákona – dôchodky, mzdy zamestnancom štátu, sociálne dávky a pod. Ťažko si viem predstaviť, že niekto bude od dôchodcu pýtať úplatok, za ktorý mu vyplatí dôchodok.

Korupcii a to počas vlády Roberta Fica mimoriadne, sa darí najmä tam, kde štát niečo obstaráva. Tam sa kradne výdatne, no aj keby Marián Kotleba odstavil komplet celú korupciu zo dňa na deň, tak by 5 miliárd neušetril.

Rozumiem veľkej časti jeho voličov, ktorí ho volili, lebo majú plne zuby rozkrádania a chcú len slušne žiť a rozhodne to nie sú žiadni fašisti. Ale s Mariánom Kotlebom to nepôjde, lebo jeho program by nás zadlžil po uši. Jednoducho mu veľká časť voličov naletela.

Celá správa Inessu je zverejnená tu: http://www.iness.sk/sites/default/files/documents/pdf/other/fiskalne_dopady_kotlebovho_programu.pdf, Iness aj plánuje v najbližších dňoch zverejniť rozsiahlejší text.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.