Denník N

Slovensko urobilo tento týždeň krok dozadu v náboženskej slobode

Parlament schválil návrh zákona z dielne SNS sprísňujúci registráciu cirkví a náboženských spoločností. Namiesto doterajšej hranice – 20 tisíc podpisov plnoletých členov cirkvi bude potrebných 50 tisíc podpisov. Aký je dôvod tejto zmeny?

”Cieľom predloženého návrhu zákona je eliminovať špekulatívne registrácie údajných cirkví a náboženských spoločností s hlavným cieľom registrácie – získania finančných príspevkov od štátu,” nájdeme v dôvodovej správe poslancov SNS. Údajne existuje dôvodná obava, že môže dôjsť k registrácii akejsi špekulatívnej cirkvi. Prečo sa oficiálne tvária, že nevedia o koho ide?

Boj proti Islamu ako vytĺkanie politického kapitálu

Žiadna novinka na našej politickej scéne. Premiérové ucelené komunity a aktívne monitorovanie každého moslima či Kollárové selfie hysterické výkriky proti moslimom. Predvolebné táraniny niekoho pohoršia a iného nadchnú, ale prijatie reálneho zákona obmedzujúceho náboženskú slobodu je už silná kávička. Hochštaplerský a nič neriešiaci zákon, ktorý je účelovo zameraný proti jednej komunite je absurdný a krátkozraký. Nech Danko prehovorí sám o koho tu ide : “Islamizácia sa začína kebabom a v Bratislave je už v plnom prúde, uvedomme si, čomu môžeme čeliť o desať rokov… Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby tu v budúcnosti nevyrástla žiadna mešita.“ Výborne! Vymožiteľnosť práva, korupciu, stav slovenského zdravotníctva a školstva sme už vyriešili, teraz sa môžeme venovať registráciam cirkví.

Zákon je protiústavný ?

Už hranica 20 tisíc, ktorá bola prijatá v roku 2007 sa nepozdávala Generálnemu prokurátorovi, ktorý namietal, že táto podmienka je protiústavná. Prokurátor vo svojom návrhu mal za to, že  štát v rozpore s princípmi proporcionality a legitimity očividne zasahuje do práva na slobodu náboženského vyznania a viery podľa vlastnej voľby jednotlivca. V návrhu bolo zdôraznené, že štát ma povinnosť vytvoriť právne podmienky pre uplatnenie práva na slobodu prejavu náboženského vyznania. Ústavný súd návrhu nevyhovel, pretože si “nemyslel” že ide o protiústavný zásah. Pri pripomienkovaní nového zákona dokonca zazneli aj také čísla ako 100 tisíc či dokonca 2 milióny. Absurdistan. Mimochodom na Slovensku žije aktuálne približne odhadom len 5 000 moslimských veriacich. A aby sme nešpekulovali. Aká cirkev bola registrovaná za posledných 10 rokov a bolo preukázané, že niečo zneužila?

Sedliacky zdravý rozum

V súčasnosti máme na Slovensku 18 registrovaných cirkví a náboženských spoločností. Ak by tieto cirkvi mali prejsť testom aktuálnych podmienok registrácie, tak registrované cirkvi by ostali len 4 – katolícke cirkvi, evanjelici a reformovaní “kalvíni”.  Napríklad tradičná právoslavná cirkev by nesplnila podmienky. Predstevme si ak by začala na Slovensku vyvíjať aktivity Armáda spásy alebo Buddhisti, ktorí by mali 20 000 členov. Členovia by postavili a prevádzkovali nemocnicu, hospic, venovali by sa integrácii a pomoci menšinám. Komunita by svojimi aktivitami mala jednoznačný pozitívny vplyv na spoločnosť, no napriek tomu by stále neboli zaregistrovaní pre nové kritériá.  Dáva Vám to zmysel ? Takáto komunita so svojim preukázateľným pozitívnym vplyvom by nemohlia organizovať svoje mierové, ekologické, sociálne aktivity a tak nemohla tieto akcie  a aktivity legálne vydávať za napĺňanie svojej náboženskej doktríny, ako to môžu robiť registrované cirkvi. Hoci aj také malé registrované cirkvi ako sú batisti, adventisti, starokatolíci či zväž židovských náboženských obcí nemajúce viac ako 10 000 členov.

Dá sa to aj inak

Na Slovensku doposiaľ nebola realizovaná finančná odluka cirkvi od štátu. A toto je podľa mňa kľúčové. Ak by bolo konečne vyriešené financovanie cirkví a ich nezávislosť od štátu, tak by sme zo strachu pred zneužívaním štátnych peňazí nemuseli obmedzovať náboženskú slobodu takýmito rýchlopečenými legislatívnymi nepodarkami. Žiaľ náročné výzvy a hľadanie spoločnej zhody v otázke financovania cirkví nie je politicky atraktívnou témou, ktorá by predávala.

Vhodná modifikácia asignačného daňového modelu aký funguje v iných európskych krajinách nie je žiadnou novinkou. Systém by umožnil daňovníkovi rozhodnúť kam by stanovené percento jeho príjmu smerovalo. Takto by aj ľudia bez vierovyznania mohli rozhodnúť kam “prispejú”.  Nemusíme ísť ďaleko aby sme sa v otázke registrácii inšpirovali sofistikovanejšími spôsobomi. Česi síce oneskorene vyriešili reštitúcie tzv. reštitučnou finančnou náhradou, ktorá bude prebiehať niekoľko rokov ale pri registráciách funguje tzv. dvojstupňová registrácia.  K prvostupňovej registrácii stačí len 300 podpisov ľudí hlásiacich sa k cirkvi. Cirkev takto získa štatút právnickej osoby. Druhostupňová registrácia cirkvám umožní výkon špeciálnych činností: sobášiť, zriaďovať školy, konať zbierky atď. Túto registráciu však cirkev získa až potom, ak je registrovaná aspoň 10 rokov, zverejňuje nepretržite výročné správy o činnosti a plní si riadne záväzky voči štátu a tretím osobám, je bezúhonná. Prvý stupeň registrácie v ČR získali aj napríklad Česká hinduistická spoločnosť, Višva Nirmala Dharma, Armáda spásy, Ústredie moslimských obcí či Hnutie Hare Krišna. Nepríde Vám tento model o niečo viac premyslenejší ? Dá sa to inak. Podobným pyramídovým systémom by sme sa mohli inšpirovať aj od Španielov, Talianov a Portugalcov,ktorí poodbne ako my patria k tradičným katolíckym krajinám.

Nie je to dobré

101 poslancov podporilo návrh zákona. Medzi nimi ma najviac sklamali poslanci Most-Híd, ktorí svorne hlasovali s poslancami Smer-SD, ĽSNS, Sme Rodina a SNS. Slobodnú tvár si zanechali nezaradení poslanci a poslanci strany SaS. Podľa Social Progres Index patríme medzi krajiny, ktoré v otázkach náboženskej slobody a tolerancie zaostávajú. Čo je snád pre mňa subjektívne bytostne náročnejšie, výsledky prieskumov sú totožné s mojimi osobnými skúsenosťami s náboženskou toleranciou. Prijatý zákon, vytĺkanie politického kapitálu, inštrumentalizácia strachu a populizmus situáciu len zhoršujú. Trápi ma tento stav a opäť tu vidím o jeden ďalší dôvod prečo Slovensko nie je krajina, kde sa dá slobodne prejavovať svoju vieru a kde si štát pri zabezpečovaní týchto práv  neplní povinnosti. Tento týždeň sme opäť urobili jeden spiatočnícky krok späť a opäť nevyhral rozum, ale emócie. Ľudí trápia nekvalitné verejné služby, zlý prístup k  právu a spravodlivosti, korupcia a zlodejstvo a naši zástupcovia sa tu hrajú na záchrancov pred vymyslenými nepriateľmi.  Nie je to dobré a ja verím, že sa to dá inak.

Teraz najčítanejšie

David Kapusta

Doma som študoval právo a v zahraničí financie. Pracujem ako daňový konzultant v oblasti transferového oceňovania. Slúžim ako poslanec mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici a zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja. Som členom klubu nezávislých poslancov BBA. Angažujem sa, pretože chcem, aby sa nám tu žilo lepšie a verím v novú generáciu angažovaných ľudí vo verejnom živote. Rád cestujem, varím, spoznávam ľudí a čítam dobrú knihu. Najčastejšie ma nájdete v oddelení filozofie, ekonómie, politológie či histórie.