Denník N

Slovensko v tom má jasno

Európska Únia a jej členské štáty čelia ďalšej významnej kríze a nevedia si s ňou rady. Reč je o utečeneckej kríze, ktorú premiér Robert Fico označil ako najväčšiu humanitárnu krízu od roku 1945. Momentálne sa v priestore EÚ pohybujú státisíce migrantov o ktorých nikto nič nevie. V hre sú aj povinné kvôty, ktoré navrhuje predseda Európskej Komisie Jean Claude Juncker.

Zdroj: Teraz.sk

Európska Únia. Ostrov blahobytu, alebo útočisko pred vojnou?

Od minulého roka zažíva Európa enormný prílev utečencov z vojnou postihnutých krajín a nie len z tých. Najčastejšie ide o štáty ako Sýria, Lýbia, Irak, Afganistan a Eritrea. Podľa neoficiálnych ohadov presiahol počet utečencov, ktorí prekročili hranice Európy už viac ako milión osôb. Len o azyl v Nemecku požiadalo minulý rok viac ako 600 tisíc ľudí. Ak sa na túto problematiku pozrieme z viacerých uhlov pohľadu ponúka sa nám otázka.. Ak je niekto sužovaný vojnou, nie je pre neho vhodným útočiskom aj štát, ktorý mu je najbližšie a kde vojna nezúri? Prečo práve Nemecko, Francúzsko, alebo Veľká Británia? V Rumunsku, alebo v Slovinsku snáď nie je bezpečne?

Slovensko povinné kvôty odmieta

Povinné kvôty predstavil prvýkrát v máji tohto roka predseda Európskej Komisie Jean Claude Juncker. Jedná sa o prerozdelenie utečencov na základe určitého kľúča, teda koľkých imigrantov má tá-ktorá krajina prijať. Podľa premiéra Roberta Fica sú povinné kvôty nesprávne, iracionálne a nič neriešiace, Slovensko ich nepodporí dokonca ani vtedy, ak by v tomto postoji zostalo osamotené. Predseda vlády zároveň vyhlásil, že Slovensko žiada o zvolanie mimoriadneho summitu Európskej rady, ktorý by sa prerozdeľovaním migrantov zaoberal.

Prerozdelenie migrantov je v každom ohľade veľmi citlivá záležitosť. Preto je dôležité, aby každá krajina mohla túto problematiku prediskutovať na najvyššej úrovni. „Na tento summit pôjdem s jasným mandátom – v žiadnom prípade nesúhlasiť s povinnými kvótami, aj keby sme mali zostať sami v tejto pozícii“ zdôraznil. „Ak ide o Grécko a banky, vieme sa zísť okamžite, ak však ide o najväčšiu humanitárnu krízu od konca druhej svetovej vojny, nikto summit nechce zvolať,“ poznamenal premiér.

Vyzerá to tak, že predstavitelia štátov západnej Európy majú obavu tento summit zvolať. Dôvod je jednoduchý – odznela by na ňom nepríjemná pravda. A tá je taká, že krajiny, ktoré dnes tlačia na „solidaritu“ pri prerozdeľovaní utečencov v rámci všetkých štátov Únie naďalej podporujú občiansku vojnu v Sýrii, cvičia opozičných povstalcov, zvačša z radov islamistov a dodávajú im zbrane. Pravda je aj taká, že to bolo práve letectvo Francúzska, Talianska a Španielska, ktoré zbombardovalo Lýbiu a rozbilo režim, ktorý síce nebol demokratický, ale udržoval v Lýbii poriadok. Pravda je aj taká, že Spojené Štáty Americké vojensky napadli a destabilizovali Irak a Afganistan, kvôli rozširovaniu demokracie a ochrane nerastných surovín. Nato a západné mocnosti destabilizovali takmer celý arabský región a dnes sa čudujú utečeneckej kríze, ktorú ich činny vyvolali.

Nepodpríte kvôty, nedostanete Eurofondy

Aj toto zaznelo z úst členov vlád Rakúska a Nemecka. Na základe odmietavého postoja niektorých štátov Únie sa dostáva na svetlo sveta hrozba zastavenia eurofondov pre vzdorujúce štáty.  „Ešte nikdy sa v rámci Európskej únie nestalo, že by bol nikto trestaný za vlastný názor,“ vyhlásil premiér Robert Fico. „My máme právo pomenovávať veci a mať iný názor na riešenie krízy s migrantmi,“ zdôraznil. Migračná krízu nemôžu riešiť veľkí hráči únie tým, že budú zastrašovať tých menším stopnutím vreckového. V prípade eurofondov ide najmä o odstraňovanie regionálnych rozdielov v rámci Únie, nie o odmenu za poslušnosť. „Podobné vyhlásenia považujem za mimoriadne nebezpečné,“ podčiarkol Robert Fico.

Bezpečnostné riziko

Podľa podpredsedu vlády a ministra vnútra Roberta Kaliňáka predstavujú státisíce imigrantov bez akejkoľvek kontroly totožnosti a kontroly batožiny obrovské bezpečnostné riziko. Podľa vlády SR je podiel mužov v produktívnom medzi imigrantmi vyšší než 85%. „Máme informácie o tom, že Islamský štát verbuje medzi utečencami do svojich radov, organizuje prevádzanie migrantov do Európy a za peniaze z prevozu financuje svoje fungovanie.“

Nedávno sme mohli v médiách zachytiť vyhlásenie vodcu teroristickej skupiny Al-Kaida Ajmana Zawáhirího, ktorý prostredníctvom sociálnych sietí vyzýva takzvaných „osamelých vlkov“ teda mladých mužov, najmä moslimov, v produktívnom veku, aby páchali teroristické činy kdekoľvek v Európe. Hrozba terorizmu v Európe narastá čomu statočne dopomáha aj Európska Únia svojou neefektívnou činnosťou.

Európa ako ju poznáme končí?

Viaceré štáty Európy uzavreli kvôli presunu imigrantov svoje hranice. Najalarmujúcejšia situácia je v Maďarsku, kde sa podľa neoficiálnych odhadov zdržiavalo viac ako 100 tisíc imigrantov. Kvôli obrovskému náporu utečencov sa Maďarsko rozhodlo uzatvoriť svoju južnú hranicu so Srbskom ostaným plotom a hranice s Rakúskom zabezpečiť policajnými hliadkami. Nemecko a Rakúsko síce vyhlásilo, že sú u nich utečneci vítaní, ale zrejme nerátali s enormným náporom, ktorému budú vystavení. Preto sa čoraz častejšie objavuje myšlienka povinných kvôt.

Európa stráca svoju tvár. Voľný pohyb osôb už dnes nie je takou samozrejmosťou ako v minulosti. Schengenský priestor je „dočasne“ narušený a hranice štátov sú obnovené. Tým sa narúša stabilita jedného z hlavných pilierov Únie.

V pléne NRSR vystúpil aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý tvrdil, že „v stávke je nielen Schengen a jeho budúcnosť, ale aj vzťahy v rámci Európskej únie, budúcnosť európskych politík a možno aj budúca tvár Európy.“ Podľa jeho slov presadzuje Slovenská republika „komplexné, dlhodobé a udržateľné riešenia tejto a podobných situácií.“

V hre sú osudy konkrétnych ľudí, ale aj podoba európskeho projektu. Projektu, v ktorom sme doteraz dokázali aj tie najzávažnejšie krízy riešiť nie čiastkovo a nárazovo, ale prezieravo, komplexne a hlavne udržateľne,“ uviedol Lajčák a zopakoval potrebu nájsť komplexné riešenie. Slovensko podľa Lajčáka žiada lepšiu ochranu vonkajších hraníc Únie, vytvorenie hot-spotov, kde by sa sústredovali žiadatelia o azyl a podrobili by sa bezpečnostnej previerke a samozrejme najviac po spoločnej, komplexnej a dobre fungujúcej zahraničnej a migračnej politike Európskej Únie.


Európa
, taká ako ju poznáme dnes už nemusí dlho existovať. Západné mocnosti zoskupené vo vojenskej aliancii NATO destabilizovali veľkú časť arabského regiónu, čím vyvolali migračnú vlnu jeho obyvateľstva smerom do Európy. Aby toho však nebolo málo, naďalej podporujú teroristov v Sýrii v boji proti režimu Bašara Asada, kde dodávajú teroristom zbrane a tým nepriamo podporujú Islamský štát. Európe chýba Jednotná Armáda, ktorá by dokázala nápor utečencvo korigovať priamo na vonkajších, pobrežných hraniciach. Európa dopláca na svoju nechopnosť stať sa ďalšou svetvou veľmocou, i keď na to predpoklady má. Európa potrebuje reformu, teraz je ten správny čas!

Zdroje obrázkov: Site.com; Európska únia; Vláda.gov.sk

Teraz najčítanejšie

Igor Melicher

Podpredseda Mladých sociálnych demokratov (MSD). Politológ. Sociálny demokrat. Ľavičiar. Pokrokový. Školstvo. Veda, výskum a technológie. ;)