Denník N

Slovensku uniklo prvé miesto!

Nezisková organizácia Svetové ekonomické fórum sídliaca v Ženeve, vydáva každý rok správu, do ktorej sú zainteresovaní poprední svetoví podnikatelia, novinári, intelektuáli a politici, ktorí mimo iných problematík hodnotia aj stav podnikateľského ako aj spoločenského prostredia s dôrazom na korupciu. Slovensko tento rok spomedzi vybraných krajín OECD označili za druhú najskorumpovanejšiu krajinu hneď po Mexiku!  Do  „TOP 10“ sa pritom zmestili všetky krajiny V4Slovensko je ich neslávnym lídrom.

V prípade Mexika sa zlé korupčné renomé dalo čakať. Vplyv miestnych drogových kartelov na politikov je neprehliadnuteľný. Slovensko však nie je  raj drogových kartelov a nemá ani históriu silne zakorenenej mafie ako Taliansko (to mimochodom skončilo na treťom mieste).  Napriek tomu, Slovensko skončilo ako druhá najskorumpovanejšia krajina.

Hoci bežný Slovák na korupčné škandály v krajine zabúda rýchlejšie ako pacient s Alzheimerom, zdá sa, že dianie u nás doma vnímajú vo svete inak. Slovenské korupčné kauzy totiž jasne ukazujú na nie veľmi „čisté“ spojenie vysokých vládnych a parlamentných predstaviteľov so súkromným sektorom.  Nie je tomu až tak dávno, čo verejnosť znechucovala kauza Gorila. Dnes stojíme pred „Kauzou Bašternák“, ktorá naznačuje, že na Slovensku sa daňové podvody kryjú z najvyšších pozícií kompetentných ministerstiev.

Hlavná postava kauzy, podnikateľ Bašternák je spájaný  s podpredsedom vlády a súčasne ministrom vnútra Róbertom Kaliňákom, ktorý má „pod palcom“ policajný zbor.  Ten istý podnikateľ  Bašternák prenajíma vo svojom komplexe Bonaparte  byt dokonca slovenskému premiérovi Róbertovi Ficovi.  Konflikt záujmov je pritom to najmenšie zlo celej kauzy. Kauza Bašternák totiž poukazuje na to, že na Slovensku trestnú činnosť kryje samotná polícia!

Krajina s takýmto „folklórom“ sa síce môže  tváriť, že je slobodným, demokratickým  a rozvinutým členom Európskej únie, no nikto jej to neverí.

Pre porovnanie, podobným spôsobom ako najviac skorumpované krajiny, odborníci hodnotia aj krajiny s najmenšou mierou korupcie. V tejto pozitívnejšej TOP 10-tke sú napríklad  všetky štyri škandinávske krajiny (prvé miesto Dánsko, nasleduje Fínskom a Švédskom, piate skončilo Nórsko), rovnako ako štvrté Holandsko, siedme Švajčiarsko a desiate Nemecko. Je pozoruhodné, že popredné priečky neskorumpovaných krajín, rovnako ako tých skorumpovaný obsadili európske štáty s veľmi podobným ústavným zriadením a formou štátu ako má Slovensko. Problém korupcie teda tkvie v inom.

Nepochybne súvisí s politickou a spoločenskou kultúrou v krajine a rastie vďaka  „vplyvným ľuďom“  vo verejnom i v súkromnom sektore. Rozmenené na drobné, vďaka chamtivosti politikov a niektorých podnikateľov sa nám z roka na rok žije akosi ťažšie. A naďalej zostáva v ich moci, či sa od zajtra Slovensko nechá inšpirovať príkladom Škandinávie, alebo sa prepadne na korupčný Olymp.

Súčasná situácia na Slovensku mi žiaľ viac evokuje druhý variant… pretože.. o rok s Ficom máme na to, aby bolo naše zlato… a to ma vôbec neteší :-(

Teraz najčítanejšie

Milan Laurenčík

... na zaslúženom dôchodku.... Bývalý podpredseda NRSR a člen Zahraničného výboru NR SR a Osobitného kontrolného výboru NR SR pre kontrolu NBÚ. Bývalý podpredseda ŽSK, poslanec a predseda Komisie regionálneho rozvoja, cestovného ruchu a životného prostredia Zastupiteľstva ŽSK. Od 2014 do 2016 starosta obce Terchová. ... zasadzujem sa o rozvoj regiónov, v ktorých bude radosť žiť....