Denník N

Slovenský Potemkin v Kazachstane. Dobrý nápad?

Zdroj fotografie: pixabay.com
Zdroj fotografie: pixabay.com

Slovensko sa chce predstaviť na výstave EXPO 2017 v kazašskej metropole Astana ako „krajina dobrých nápadov“. Tento nápad zviditeľniť sa v zahraničí nás bude stáť 2,5 milióna eur. Pritom doma nám chýbajú peniaze na zabezpečenie základných vecí, a aj to je dôvod, prečo našu krajinu opustilo v novom miléniu viac než 300-tisíc ľudí.

„Chceme sa predstaviť ako krajina s vysoko rozvinutým priemyslom, ekonomicky zdravým podnikateľským prostredím, inovačným potenciálom, priateľskou obchodnou a investičnou klímou a vysoko vzdelanou pracovnou a vedeckou silou,“ opisuje zámery expozície ministerstvo hospodárstva. Rezort vyčlenil na prezentáciu Slovenska viac ako 2,5 milióna eur.

Naozaj?

Dobré nápady sú živnou pôdou pre úspešnú vedu a výskum. Na Slovensku je táto oblasť dlhodobo podvyživená. A k tomu sa začiatkom roka 2017 prevalí, že ministerstvo školstva našim vedcom nezabezpečilo ani len prístup do vedeckých databáz, bez ktorých sa dobré nápady rozvíjajú len ťažko.

Nielen prístupy do vedeckých databáz sú na Slovensku hradené najmä prostredníctvom eurofondov, čo je nesystémové a z dlhodobého hľadiska neudržateľné. Keď sa v roku 2016 viacročný europrojekt na zabezpečenie databáz skončil a nový sa nepodarilo naštartovať, muselo byť rezortu školstva jasné, že problém je na spadnutie. Začalo ho však riešiť až vtedy, keď sa vedci nahlas ozvali.

Nie je to žiadna nová situácia. Problémy s finančným zabezpečením služieb naštartovaných z eurofondov sa po ukončení podobných projektov vynárajú na Slovensku pravidelne aj v ďalších oblastiach  – vo vzdelávaní, sociálnych službách, zdravotnej starostlivosti. Na úkor nielen vedcov, ale aj detí, mladých rodín, sociálne odkázaných a seniorov.

Dobré nápady treba mať najmä pri spravovaní krajiny

Chaotický manažment v oblasti služieb je na Slovensku, žiaľ, bežná vec a riešenia sú dlhodobo  v nedohľadne – zo strany vlády vidíme opakovane iba natrčenú dlaň smerom k EÚ, žiadne hľadanie trvalých systémových riešení.

Suma 2,5 milióna nie je veľká, nedá sa ňou vyriešiť všetko. Namiesto vyplytvania na Potemkinovu dedinu v Kazachstane by však mohla mnohým ľuďom pomôcť tu doma, na Slovensku. Ak by ľudia videli skutočnú snahu štátu zjednodušiť im život, možno by si niektorí z nich rozmysleli svoj únik do zahraničia, kde veci fungujú oveľa lepšie.

Za peniaze na reklamu sa mohol napríklad včas zafinancovať prístup k tým najdôležitejším vedeckým databázam bez hanby, ktorú zažívalo na začiatku roka nie ministerstvo školstva, ale Slovensko. Taktiež by sa mohol za túto sumu dofinancovať potrebný počet asistentov v školách pre naše deti na ďalší školský rok.

Suma, za ktorú sa bude v Astane tancovať, jesť a piť, predstavuje presnú polovicu chýbajúcej čiastky, ktorá je potrebná na celoplošné zabezpečenie tridsiatich centier včasnej intervencie pre deti so zdravotným postihnutím a ich rodiny. A vďaka tejto sume by mohlo vzniknúť ďalších 12 komunitných centier v tých lokalitách Slovenska, kde stále chýbajú a sú najviac potrebné.

Vo výpočte príkladov, kde by sa tie peniaze zišli na Slovensku ako soľ, by sa dalo pokračovať dlho. Naša vláda sa však rozhodla minúť ich radšej na stánok veselia, v ktorom chce ponúkať dobré nápady na vývoz. Ľudí doma nezmyselnosť tejto show a jej sloganu „Slovensko – krajina dobrých nápadov“ opäť iba znechutí.

Teraz najčítanejšie

Zuzana Zimenová

V oblasti vzdelávacej politiky sa pohybujem už niekoľko rokov ako analytička portálu Nové školstvo a autorka viacerých koncepčných návrhov a školských právnych predpisov. Patrím medzi iniciátorov kampane Chceme vedieť viac o budúcnosti vzdelávania na Slovensku. Od novembra 2016 som poslankyňou NR SR. V nadchádzajúcich voľbách sa uchádzam o hlasy voličov s číslom 28 na kandidátke SaS. Viac na www.zimenova.sk