Denník N

Sme pripravení stretávať sa s neznámom?

Čo by bola úplne prvá vec, ktorú by ste sa spýtali mimozemšťana? Boli by ste ochotný ako prvý človek v histórii ľudstva dobrovoľne vstúpiť do vesmírnej lode? Aká by bola vaša reakcia, keby ste si ráno v novinách prečítali: „Mimozemšťan pristál na Zemi! Sme ohrození?!”? Dokázali by sme sa k nemu priblížiť aj inak než s bariérou armády, ochranného odevu a strachu? Aj tieto otázky si kladie režisér a scenárista Michael Madsen v dokumentárnom filme Návšteva, ktorý v októbri uvedenie filmový festival Jeden svet.

Film sa pozerá na diváka ako na cudzí element na Zemi, na mimozemšťana, ktorý prišiel z vesmíru a nikto – ani armáda, ani vláda, ani vedci, ani obyčajní ľudia – nevie, ako sa v prvej chvíli zachovať. Sledujete, ako sa na vás ľudia začudovane pozerajú, pýtajú sa vás tie najzákladnejšie otázky alebo naopak, utekajú od vás.

Ľudstvo síce nemá hovorcu, ktorý by v prípade takéhoto stretnutia vystupoval v mene všetkých národov, má však Organizáciu Spojených národov (OSN). Možno aj vás v prvom momente prekvapí (alebo vyčarí mierny úsmev v kútiku úst?) existencia Úradu OSN pre vesmírne záležitosti, v ktorom neustále sedí človek pripravený v momente nadviazať kontakt s potenciálnymi mimozemšťanmi. Práve tento úrad bude medzi prvými, ktorí sa dostanú do oficiálneho kontaktu s mimozemskou civilizáciou.

E.T., Deň nezávislosti, District 9, Paul či Men In Black – naše predstavy o možnom živote mimo Zeme sú rôzne. Dramatické, tragické, ale aj vtipné či dojemné. Pri všetkých však je primárnym pocitom strach. Strach z neznámeho. A ten nás v pude sebazáchovy núti byť ostražitými a všetky naše obranné mechanizmy zapnúť naplno.

Takéto správanie, aj keď bez akýchkoľvek zlých úmyslov, nemusí byť druhou stranou pochopené. Pritom stretnutie nemusí nevyhnutne dopadnúť katastrofou ako v amerických filmoch. Možno sa v tej chvíli návšteva z vesmíru zbalí, zavrie za sebou dvere a odletí. Bola by to rovnako bezprecedentná situácia ako tá, keď tu prvýkrát pristála.

Otázkou je, aký by bol náš vlastný pocit v takej situácii. V situácii, kedy už síce naisto vieme, že vo vesmíre nie sme jediní, no tí ostatní sa s nami radšej nechcú baviť. Odpoveď na túto otázku možno nájdete vo filme Návšteva.

Snímku uvedenú na prestížnom festivale dokumentárnych filmov Sundance uvidíte už čoskoro na filmovom festivale Jeden svet 2016 v sekcii Extra.

Autor: Michal Tomek

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.