Denník N

Sme víťazmi dejín a nevážime si to. Prestaňme už riešiť malichernosti, lebo z toho praskne hlava

Kaliňák hovoril, keď nemal, a mlčal, keď sa o ňom hovorilo. Sme v centre alebo na periférii Únie? Budeme v nej? A bude na tom záležať, keď z nás bude Haiti?

  • Na redaktorku RTVS Zuzanu Hanzelovú vulgárne útočili a vyhrážali sa jej smrťou, lebo sa spýtala na pôvod jednej fotografie. Pôvod fotografie sa podarilo vypátrať.
  • Vyšlo najavo, že kotlebovci majú záložnú politickú stranu s názvom Pevnosť Slovensko. Čo bola náhoda, akurát keď ste fašista, takéto náhody sa vám stávajú častejšie.
  • Policajti naháňali auto a zrejme zastrelili spolujazdca.
  • Vo Francúzsku sa vzbúrili nahnevaní bieli muži a drvivou väčšinou zvolili Emmanuela Macrona. Jozef Banáš sa zatiaľ nevyjadril.
Martin Glváč sa zamyslel

Prezident Andrej Kiska mal prejav o stave republiky, pričom povedal zhruba toto:

Alternatívne médiá sú vážnou hrozbou a fašistov treba nazývať fašistami. Rómovia v osadách sú nielen najväčším problémom, ale dokonca aj hanbou Slovenska, ktoré je v dobrej kondícii a malo by sa pustiť do riešenia aspoň niektorého z kľúčových problémov. Politici však namiesto toho riešia malichernosti.

Prezident tiež povedal, že budúcnosť Slovenska musí byť v jadre Európskej únie a že najväčším nebezpečenstvom sú sily, ktoré ho tlačia mimo neho. Tlačia ho totiž aj mimo Únie ako takej.

Vyhlásil, že vláda môže robiť, čo chce, ale kým je Robert Kaliňák vo funkcii, sám zvládne podrývať dôveru ľudí v štát. A Robert Kaliňák nebol v sále, aby si prezidentov príhovor vypočul, a vláda si naďalej robila, čo chcela.

Aj Slovenský zväz protifašistických bojovníkov sa zamyslel a takto to dopadlo.

Ďalej prebiehala aj jedna z mnohých Kočnerových káuz. Polícia ju nevyšetrila a prokurátor povedal, že vyšetrovateľ konal správne, keď ju nevyšetril. A ľudia povedali, že Fico si takto kope svoj politický hrob a ešte iní ľudia si spomenuli na Kaliňáka a povedali, že to už má rozkopané hroby rovno dva.

A Robert Kaliňák, ktorý si nevypočul prezidentov príhovor, povedal, že kauza Kočner je kauzou Ivety Radičovej a Iveta Radičová povedala, že kauza Kočner je kauzou Roberta Kaliňáka.

A Marian Kočner bol sused Roberta Fica.
A človek z mafiánskych zoznamov.
A človek, ktorý chcel ovládnuť Markízu.
A človek, ktorý sa vždy objavil tam, kde bolo treba urobiť špinavú robotu.

Lucia Žitňanská prejavila doteraz najvyššiu úroveň znepokojenia, keď pohrozila rezignáciou v prípade, ktorému ľudia pramálo rozumeli a o to dôležitejší bol. Tiež sa volil riaditeľ RTVS a poslanci Mostu v prvom kole hlasovali ako chceli a tak to aj dopadlo. Na čo Béla Bugár povedal, že to síce bolo pekné, ale je načase zaviesť disciplínu a v druhom kole zvoliť Jaroslava Rezníka.

A bol to ten Jaroslav Rezník, ktorého Béla Bugár pred voľbou označil za nepriateľného.

K posunu došlo aj v kauze Čistý Deň. Pracovníčkam, ktoré situáciu kritizovali, zrušili pracovné miesta pre nadbytočnosť a to napriek tomu, že úrad bol poddimenzovaný. No a ľudia sa pýtali, ako ďaleko sú ochotní zájsť a čo sa v skutočnosti deje, ak sú ochotní zájsť až tak ďaleko. A na deti sa v celom prípade myslelo až niekde v úplne poslednom rade a celé to bolo strašne, strašne zlé.

Európska únia tiež odsúdila krajiny V4 okrem Slovenska za ich postoj k utečeneckým kvótam a Richard Sulík povedal, že za to môže dohoda Roberta Fica s EÚ. A Robert Fico povedal, že žiadna dohoda s EÚ neexistuje. A mnohí ocenili, že v situácii, keď mal Richard Sulík na výber množstvo vážnejších tém, s neomylnosťou populistu si opäť vybral utečencov.

…ale krajinu máme peknú.

No a z toho všetkého boli ľudia takí unavení, že už vôbec nevládali bojovať proti tomu, ako sa im ich vlastná krajina mení na Haiti.

Bol to opäť ďalší dôkaz toho, že zatiaľ čo už druhý rok riešime utečencov, ktorých na Slovensku ešte nikto nevidel, už desať rokov neriešime drancovanie a devastáciu, ktorá sa nám odohráva priamo pred očami.

Presne toto je náš obraz: milujeme ľahké víťazstvá nad nepriateľmi, ktorí sa nedokažu brániť. Milujeme zjednodušené problémy a jednoduché ciele. Nemáme čas na koncepcie, nemáme trpezlivosť na dlhodobé plány. Vízie nás nudia, nechápeme, aký je svet zložitý. Členmi EÚ a víťazmi dejín sme akýmsi nedopatrením a takmer proti vlastnej vôli. Chceme milovať aj nenávidieť tu a teraz.

Naša vlastná krajina sa nám medzičasom mení na Haiti, tak už konečne prestaňme riešiť malichernosti. Začnime sa zaoberať budúcnosťou, lebo z toho praskne hlava. A budúcnosť nám utečie.

Tu je Andrej Danko na tento týždeň, páčiť sa vám môžem tu.

 

 

Teraz najčítanejšie