Denník N

SMER-SD otvorene priznáva kolaps slovenského zdravotníctva

Ani raz sa v ministerskej analýze nespomína, že za problémy v slovenskom zdravotníctve môžu zdravotné poisťovne a skutočnosť, že môžu vytvárať zisk. Pritom od Roberta Fica som nikdy nepočul iný liek pre pacientov ako zákaz zisku, ktorý čarovným prútikom všetko vyrieši.

Vládny Smer chce zrušiť každé druhé lôžko v slovenských nemocniciach. Vyplýva to z dokumentu ministerstva zdravotníctva Implementačná stratégia – systém integrovaného poskytovania zdravotnej starostlivosti. Materiál je zaujímavý najmä v tom, že samotné ministerstvo zdravotníctva v ňom po siedmich rokoch, kedy zdravotníctvo vedie nominant strany Roberta Fica, otvorene priznáva kolaps slovenského zdravotníctva.

„V porovnaní s mnohými inými krajinami EÚ slovenský systém zdravotníctva má nízku úroveň efektivity a výkonnosti. Vo svojej súčasnej podobe j tu riziko do budúcnosti jeho ekonomickej udržateľnosti,“ sú prvé dve vety analýzy, ktorú vytvorilo ministerstvo zdravotníctva. Hlavným dôsledkom tohto stavu je pokračujúci nepriaznivý vplyv na zdravotný stav obyvateľstva, napríklad kratší počet rokov zdravého života slovenskej populácie v porovnaní s priemerom EÚ 52,2 rokov oproti 62 rokom pre Európu ako celok (10 rokov znevýhodnenia pre slovenských obyvateľov), pokračuje dokument. Za dve hlavné príčiny, prečo sa zdravotníckemu systému nepodarilo prispieť k zlepšeniu zdravotného stavu Slovákov, označuje materiál nedostatok účinného manažmentu chronických ochorení hlavne v primárnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti. A nadrozmerný, neefektívny a neudržateľný akútny sektor nemocničných zariadení, ktorý odčerpáva zdroje z miesta, kde je to najviac potrebné – zo sektora primárnej zdravotnej starostlivosti a investícií v oblasti verejného zdravia.

Ministerstvo zdravotníctva teda priznáva, že sa pre zlé manažovanie nezvláda starať o zdravie občanov a nemocníc je zbytočne veľa, sú neefektívne a v terajšej podobe neudržateľné. Áno, tento popis skutočných pomerov zažívajú dennodenne slovenskí pacienti roky. Prečo ministrom Smeru trvalo sedem rokov, aby boli schopní túto realitu identifikovať a konečne pred ňou zatvárať oči, nevedno.

V každom prípade, slovenské zdravotníctvo stratilo sedem rokov, kedy stálo a neriešila sa podstata problémov. Nový cieľ stanovený rezortom zdravotníctva je do roku 2030 znížiť počet lôžok na tisíc obyvateľov zo 4,7 na 2,5 lôžka. Obložnosť lôžok sa má zvýšiť z terajších 66,5 percenta na 85 percent. Počet pacientov odoslaných na vyššiu úroveň zdravotnej starostlivosti by sa mal znížiť z terajších 80 percent na 30. Do roku 2030 by sa mal rovnako znížiť priemerný vek všeobecných lekárov z 53,9 roka na 40. Smer chce tiež do roku 2030 znížiť počet návštev pacientov u lekárov na polovicu.

Ani raz sa v ministerskej analýze nespomína, že za problémy v slovenskom zdravotníctve môžu zdravotné poisťovne a skutočnosť, že môžu vytvárať zisk. Pritom od Roberta Fica som nikdy nepočul iný liek pre pacientov ako zákaz zisku, ktorý čarovným prútikom všetko vyrieši.

Namiesto jednej zdravotnej poisťovne, o ktorej roky sníva Fico, chce rezort za 150 miliónov eur z eurofondov vytvoriť na Slovensku 140 integrovaných zdravotníckych centier. Mali by sústrediť viacerých lekárov – všeobecných pre dospelých, pediatrov, stomatológov či gynekológov, pod jednou strechou spolu so sociálnymi službami.

Problémom analýzy je, že jej podstatná časť sa venuje vzniku nových centier, hoci pôjde len o preskupenie lekárov, ktorí v oblasti pôsobia aj teraz, len nie sú vždy pod jednou strechou. Naopak, rušením polovice nemocníc, čo bude omnoho väčší oriešok, sa analýza podrobne nezaoberá.

Pokusným miestom, kde majú vzniknúť prvé centrá integrovanej starostlivosti, má byť Trenčiansky kraj. Rovnako by v Trenčianskom kraji mali skončiť štyri nemocnice. Na tomto príklade uvidíme, či okrem oneskoreného popisu reality dokáže Smer aj naozaj konať v prospech slovenských pacientov.

Teraz najčítanejšie